Nærtur med utsikt fra Årvollåsen til Grefsenkollen i Lillomarka

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

Dette er en skikkelig nærtur og utsiktstur gjennom flotte Lillomarka fra Årvollåsen til Grefsenkollen.Turen tar deg over hele 4 flotte utsiktspunkter i det sørlige Lillomarka, med Grefsenkollen som den perfekte avslutningen på en god tur. Her kan du slappe av mens du nyter utsikten og tenker på om ikke du jammen skal ta turen en gang til!

Turen starter i Anna Rogstads vei ved Tonsenhagen skole. Gå forbi skolen og inn til høyre rett ved enden av skolegården og deretter inn til høyre på grusvei etter et kort stykke. Følg grusveien langs skogkanten til en bom. Her tar du til høyre og opp i skogen på blåmerket sti. Følg skilting til Årvollåsen. Den blåmerkede stien går i bue oppover åsen, etter hvert åpner skogen seg på høyre side og du får utsikt nordøstover mot Gjelleråsen og nordlige Østmarka. Følg stien videre i moderat til lett stigning, til den flater ut og du kan skimte masta på selve toppunktet til venstre. Stien går langs toppunktet og svinger rundt slik at du kommer opp på toppen nordfra. Det er rett i underkant av 2 kilometer fra skolen til toppunktet.

Fra toppunktet har du god sikt nordøstover mot Gjelleråsen og de sørlige delene av Romeriksåsene og gjemmer Nittedal og Nitelva i dalførene. Fra toppunktet fortsetter vi videre på den blåmerkede stien over åsen i lettgått og normalt kupert skogsterreng. Etter hvert går det i nedoverbakke til du treffer grusvei og lysløypa. Her skal du ta til venstre og følge lysløypa et stykke helt til du ser en sittebenk på venstre side. Snur du deg til høyre nå ser du en tydelig sti som går bratt opp fra grusveien. Følg denne oppover i moderat til bratt stigning helt til det flater ut og skogen åpner seg i en liten gressvoll.

Dette er Storhaug og hvis du snur deg har du flott utsikt sørover mot Oslo og Oslofjorden. På venstre og høyre side har du Årvollåsen og Grefsenkollen. Årvollåsen er for øvrig full av kulturminner, ikke minst etter steinbrudd hvor det på 1800-tallet ble hentet ut grefsensyenitt til bruk i grunnmurer over hele Oslo. Blant annet Stortinget og Slottet skal ha fått stein fra Årvollåsen. Vi fortsetter turen videre over Storhaug på tydelig sti rett i overkant av 100 meter og treffer blåmerket sti. Tar du til høyre her og følger stien ca. 50 meter kommer du til Ole Høilands-hula. Her skal visstnok mestertyven og utbryterkongen Ola Høiland ha gjemt seg, kanskje etter at han i 1835 ranet Norges Bank for 64.000 spesidaler?

Når vi kommer til den blåmerkede stien fortsetter vi mot venstre i retning Linderudkollen. Her går stien for det meste i nedoverbakke før du etter et stykke kommer inn på grusvei. Ta til høyre på grusveien og følg denne først i lett og etter hvert moderat stigning. Når stien flater ut er du kommet på toppen av Linderudkollen. Til venstre ser du toppen av hoppbakkene i skianlegget og til høyre finner du restene etter vollen på Linderudseter. Her er det satt ut sittebenker hvor du kan slappe av og nyte utsikten mot Oslofjorden. Det er 1 kilometer fra Storhaug og hit, og rett i overkant av 2 kilometer fra Årvollåsen.

Herfra skal vi gå gjennom skogen og ned til skianlegget i bunn av Linderudkollen. Vi tar av fra grusveien rett frem og inn på synlig skogsbilvei. Denne følger vi et stykke rett frem før den buer forsiktig mot venstre. Når skogsbilveien retter seg ut mot høyre, holder vi til venstre inn på en umerket men synlig trasé. Denne følger vi nedoverbakke helt til vi kommer ned i et lite dalsøkk hvor en blåmerket sti krysser. Vi tar inn på den blåmerkede stien og følger denne i lett skogsterreng noen hundre meter frem til skianlegget. Husk at du på veien ned hele tiden skal ha hoppbakkene på din venstre side, og ikke i ryggen.

Vi skal følge den blåmerkede stien videre til Trollvann og Grefsenkollen. For å komme videre krysser vi parkeringsplassene og i skogbrynet rett bak ladestasjonene for EL-bil fortsetter stien. Turen fortsetter i åpen og lettkupert skog, ned et lite dalsøkk og over en trebro og opp en lang bakke i moderat stigning. Stien flater ut før den fortsetter i lett nedoverbakke et lengre stykke. Etter rundt 100 meter kommer du til en kort, bratt nedoverbakke. Fortsett rett over det litte dalsøkket og inn et smalt søkk i terrenget. Her går det også videre nedover i rundt 200 meter før du kommer til Trollvann.

Fra Trollvann skal du opp langs grusvei til toppen av skibakken rett foran deg. På toppen ser du en tydelig sti i skogbrynet til høyre, rett overfor der skitrekket slutter. Gå opp den korte kneika og du er ved parkeringsplassen på baksiden av Grefsenkollen restaurant. Det er ca. 2 kilometer fra skianlegget på Linderudkollen til Grefsenkollen. Her er det bare å nyte utsikten og avslutningen på en flott tur i det sørlige Lillomarka.

Slik kommer du deg dit

Adkomst mulig med

  • Kollektivtransport

Adkomst

Det er ikke offentlige parkeringsplasser ved startpunktet. Det anbefales å bruke kollektivtransport til startpunkt og fra sluttpunkt.
Annonse

Publisert av