Dyrnes - Brattværet

Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Padletur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  10,0 km
  1 time
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Hele året
Rorbuer på fiskeværet Brattværet ble satt opp mellom 1150-1200. Nå er det feriehus, og flere tilbringer sommeren her. Coquet og Rovena er navn på skip som har forlist i mylderet av skjær og holmer som preger skjærgården rundt. Et farlig område med båt i dårlig vær, et paradis for padlere i rolig vær.

Turen ut til Brattvær er delvis skjermet. Området sør og nord for Storvardøya er noe eksponert for bølger fra vest. På Storvardøya er det smale sund og sandbunn. En fin plass for en rast.

På nordøstsiden, i retning Andholmen, ligger det en holme ved navn Steggelholmen. Den er lett å finne fordi den er bevokst av grønt gress og ikke av lyng. Den har også en rund profil. Dette var rettersted på Nordmøre i Middelalderen. Den siste som ble henrettet her var ei jente som ble anklaget for å ha drept et spedbarn som ble født i dølgsmål (i hemmelighet). Hodet hennes ble satt på en staur, derav navnet på holmen.

På selve Brattværet finner man "Alvoret", en bakke hvor kvinnene sto og speidet etter fiskerne når uværet raste. Her er det en fantastisk utsikt over yttersida av Smøla.

På Brattværet er det brygger både på vest- og østsiden. Det anbefales å padle innom Hjortholmen. Her er fine svaberg.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Startstedet på nordvestsiden er lagt til småbåthavna på Dyrnes. Her er det greit å sette ut kajakken, og deretter parkere ved nedlagte Bakkamyra skole.

Mellom småbåthavna og skolen er det golfbane, og en skjermet park med benker rundt et brakkvann. Puben Bøteriet ligger rett ved småbåthavna.

Det er butikk på Råket, en liten kilometer fra Dyrnes. Det er mulig å sette ut kajakken der også, men kun mulig å parker på andre siden av siden av butikken, og der er det ofte fullt om sommeren.

Turer sørover er familievennlige. Du kan padle rundt her i timevis. Tidevann og dyrelivet gjør at du opplever hver tur forskjellig. Turer til fiskeværet Brattvær er lett tilgjengelig herfra. På Brattværet står flere hus og mange tilbringer sommeren her. På nordsida av Brattværet er det en utrolig skjærgård. Fine rasteplasser og snorkleområder finner du mange av. Skalmen fyr er tilgjengelig for erfarne padlere.

Annonse