Dyrnes - Brattværet

Legg til huskeliste
Annonse

Rorbuer på fiskeværet Brattværet ble satt opp mellom 1150-1200. Nå er det feriehus, og flere tilbringer sommeren her. Coquet og Rovena er navn på skip som har forlist i mylderet av skjær og holmer som preger skjærgården rundt. Et farlig område med båt i dårlig vær, et paradis for padlere i rolig vær.   

Turen ut til Brattvær er delvis skjermet. Du får en krysning over fra Indre Råkholmen til Stovardøya på 750 meter. Mest eksponert fra nordvest så studer værmeldingen nøye for du må krysse over også når du skal tilbake.  

På Storvardøya er det smale sund og sandbunn. En fin plass for en rast. På nordøstsiden, i retning Andholmen, ligger det en holme ved navn Steggelholmen. Den er lett å finne fordi den er bevokst av grønt gress og ikke av lyng. Den har også en rund profil. Dette var rettersted på Nordmøre i Middelalderen. Den siste som ble henrettet her var ei jente som ble anklaget for å ha drept et spedbarn som ble født i dølgsmål (i hemmelighet). Hodet hennes ble satt på en staur, derav navnet på holmen. På selve Brattværet finner man "Alvoret", en bakke hvor kvinnene sto og speidet etter fiskerne når uværet raste. Her er det en fantastisk utsikt over yttersida av Smøla. På Brattværet er det brygger både på vest- og østsiden. Det anbefales å ta seg god tid på vestsiden av Storvardøya. Her er fine svaberg og sandbunn.

På nordsida av fiskeværet er det en skjærgård av mange øyer som egner seg til padling.

Adkomst med egen bil

Startstedet på nordvestsiden er lagt til småbåthavna på Dyrnes. Her er det greit å sette ut kajakken på flytebrygge, og deretter parkere ved småbåthavna. Det er plass til ca 8 biler. I tillegg er det god parkeringsplass ved veikrysset med snarvei ned til småbåthavna. 

Avkjørselen fra fylkesveien til småbåthavna er ved veiskiltene "Kro" og "Fiskeindustri". For å komme ned til havna tar du til venstre (150 m fra fylkesveien) mot Bøteriet pub. Ved Bøteriet følger du veien som går mot venstre ca 50-75 meter. Den åpne plassen som møter deg, er parkeringen. Det er kort vei ned til flytebrygga herfra.

Det er butikk på Råket, en liten kilometer fra Dyrnes. Det er mulig å sette ut kajakken der også, men kun mulig å parker på andre siden av siden av butikken, og der er det ofte fullt om sommeren.

Turer sørover er familievennlige. Du kan padle rundt her i timevis. Tidevann og dyrelivet gjør at du opplever hver tur forskjellig. Turer til fiskeværet Brattvær er lett tilgjengelig herfra. På Brattværet står flere hus og mange tilbringer sommeren her. På nordsida av Brattværet er det en utrolig skjærgård. Fine rasteplasser og snorkleområder finner du mange av. 

Annonse