Norsjø panorama

Publisert av: Visit Bø AS
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Sykkeltur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  8,5 km
  2 timer
 • Sesong
  Apr - okt
Ruta er på 16 km tur - retur

Du starter på Øvre Verket ved de freda arbeiderboligene . Like etterpå sykler du forbi Ulefos Jernværk på høyre side og Holden på venstre side. Ulefos Jernværk fra 1657 er en av Norges eldste industribedrifter.

Ved Ulefoss sluser kan du besøke Jern- og kanalutstillingen. Dette er en utstilling som vier seg til vassdragets historie fra tida før kanaliseringen tok til og fram til våre dager.

Rett over slusene går Ulefoss gamle bru. Gamle Ulefoss bru ble bygd i 1933 og er ei fagverksbru i stål med 3 spenn og lengde 128,5 meter.

Etter å ha passert brua kan du ta en avstikker til Ulefos Hovedgaard som huser den herskapelig sommerboligen for 1814-ministeren Niels Aall. Dette er Norges viktigste empirebygg og betraktes som napoleonstidens arkitektoniske hovedverk i Norge. Det er servering på Kafé Statsråden. Her er det også fine bøker og museumsprodukter til salgs.Du kan også ta en titt på herregårdsmuseum med utstillinger, vognmuseum og galleri.

Det er også verdt å ta en avstikker til Romnes kirke som er en spennende bygning med en rik historie. Kirken er bygget i den katolske tida, trolig i annen halvdel av 1100-tallet, kanskje nærmere 1200. I følge arkitekt Wilhelm Svendsen utført i anglo-normannisk stil.

Norsjø Golfpark er en praktfull skogs-/parkbane som ligger idyllisk til ved Norsjø på Ulefoss. De kan tilby en av Norges mest utfordrende 18 hullsbaner. Golfbanen har åpne fairways og flere utfordrende green-områder, slik at den burde appellere til alle kategorier av golfspillere.

Helleristingene ved Norsjø golfpark
På det sørvendte neset ved Norsjø ble fylkets første helleristninger foruten om Gjerpen, funnet i 1927. Steinsholtristningene viser 14 enkeltmotiv.

Vendepunktet på ruta er bade- og friluftslivsområdet Kalvodde.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Parkering ved "Øvre Verket".
Annonse