Jøstølen - Straumen

Legg til huskeliste
Annonse

Sjekk ut tidevannstabellen. På denne ruta er det flere tidevannsstrømmer. Kommer du til Ranges-strømmen og brua ved Jøstølen når strømmen er på det kraftigste imot, blir det lang tid å vente til den snur, eller omvei :-) 

Under brua til Jøstølen er tidevannsstrømmen sterk ved flo og fjære. Padler du fra Jøstølen (Betten Rorbuer) bør det være flo. Det er det umulig å passere ved fjære sjø, da må du vente til tidevannet har steget til 100 cm over sjøkartnull. Kommer du østfra og skal til Jøstølen, kan du passere ved fjæra sjø og opp til ca. 150 cm over sjøkartnull. Det er vanskelig å ta opp kajakken i dette området.

Rangnesstrømmene er en opplevelse. Ved enden av Rangneshalvøya ligger flere strømmer. Ruta er tegnet inn der den største ligger. Kommer du fra Jøstølen på flo vil du få strømmen imot og slite med å komme gjennom den sterkeste strømmen, husk da at det er to strømmer til 100 meter lenger vest. De er litt enklere. Det siste er alternativet er å vente til vannet faller litt, da vil strømmen bli roligere, når havnivået har sunket nok vil strømen snu og du vil skli rolig gjennom. 

Det buldrer ordentlig når det er fjære. Skal du gjennom den da, må du komme vestfra. Det er også en strøm under brua ved Rossvolløya. Den er rolig og du behøver ikke ta hensyn til denne.  

Selv om det er en del strøm på ruta så er den skjermet, og det er ikke noe problem å komme iland underveis. Det er også få båter som ferdes her.  Like før du kommer til Eco-camp kan du se et ørnerede på 2x2 meter. Bruk øynene så kanskje du ser det. 

Adkomst med egen bil

Startstedet er fra brygga hos Betten Rorbuer. Stedet ligger idyllisk til og godt skjermet, rett nord for Sør-Smøla landskapsvernområde. Et godt utgangspunkt for utrolig flotte turer med ulik lengde og gradering. På brygga har du tilgang til vannslange. Her er det parkeringsplass og overnattingsplass. Østover padler du mot Rangneshalvøya med utallige strømmer. Vestover følger du vågen ut i retning Ersneset. Sørover ligger landskapsvernområdet og et spesielt kulturlandskap med mange tidligere fiskevær med husdyrhold. Her var det yrende liv frem til ca. 1970. Området ble kåret til Norges kulturminne i 1995.Sør-Smøla landskapsvernområde er overvintringsområde for sjøfugl, lommer, dykkere, skarv, hegrer, svaner, sjøender og havørn. Grågås, sjøender, havørn og vadefugler hekker her. Området har også en tett bestand av oter og sel. Dette området fortjener besøk året rundt. Husk kamera!

Det er selvsagt mulig å padle motsatt vei. På straumen er startstedet lagt til Eco-camp Norway. Her er det pakeringsplasser. Du kan kjøre ned til vannkanten over en gressbane for å ta av kajakken. Det er litt vanskelig å sette ut kajakken når det er lavvann, ellers går det bra. Bør spørre Eco-camp om lov for langtidsparkering. 

Det er et ypperlig startpunkt for padling. Utsettstedet ligger lunt til. Du får en fin og rolig tur ved å padle rundt Straumøya. Vestover kommer du inn i et område som er godt skjermet med en flott skjærgård. 

3 km nord for Eco-camp langs riksveien ligger Straumen-sentrum. Her er det dagligvarebutikk, grillplass, bensinpumper, bibliotek, post i butikk. Det er mulig å sette ut kajakker her også, men det er vanskelig å finne plass til parkering av bil. 

Adkomst med kollektivtransport

Last ned Fram-appen for busstider

Annonse