Steinsøya: Fiskeværet Odden, rundtur

Legg til huskeliste
Annonse

En tur i grunt og rolig farvann til et av de tre største fiskeværa som har eksistert på Smøla, Odden. 

Det er forholdsvis enkelt å finne fram til Odden. Det hvite treetasjes hovedhuset på Korsholmen er godt synlig fra lang avstand. Etter Odden går ruta innom kanalene på sørsida av Steinsøya, slik at du får en variert nybegynnerrute. Det er noe strøm her, men ikke verre enn at du greier å passere, eller får litt ekstra fart på kajakken.

Fiskeværet Odden bestod av hovedøya Odden og de to naboøyene Orholmen og Korsholmen. I dag er Odden ubebodd, men tallrike tufter vitner om liv og virksomhet i farne tider. Nord for Odden ligger Korsholmen og er verdt et besøk. Korsholmen har en høyde og derfra kan du nyte en storslått utsikt. Det er utleiehus på denne holmen.  

Er du historieinteressert anbefales ilandstigning på Odden. Odden er ei lav øy som ligger spektakulært til med storhavet tett på. Her har det vært kirke, lensmann, poststed, brygger, losjihus og over 100 fastboende og sesongarbeidere. Fraflyttinga fra Odden tok fart etter springflo i 1901 og 1913. Nå er det kun fritidshus på Orholmen og Korsholmen som står igjen. Det er gode teltmuligheter på Korsholmen eller Odden.

Viktig å ta hensyn til egne ferdigheter, været skifter raskt, og vinden kan bli sterk på kort tid. Les derfor vindvarslet i værmelding nøye og meld fra til andre hvor du drar.

Smøla er med sine 6000 øyer, holmer og skjær et fantastisk turmål for padlere. Det er lett å gå i land på de fleste av øyene, og du kan padle rundt uten å treffe andre. Stor sjanse for å treffe på ørn siden en av landet største havørnbestander holder til her.

Adkomst med egen bil

På småbåthavna på Steinsøya er det god plass til parkering, og greit å sette ut kajakk fra flytebrygge. Avkjørselen til Steinsøya er 25 km etter ferjekaja på Edøya. Det står skilt fra hovedveien. Hold til høyre etter avkjørselen, kjør 1,2 km, helt til enden og så er du på småbåthavna. 

Det er rikelig med parkering så langtidsparkering er mulig. Det er lettest å sette ut kajakken på en av flytebryggene, det er noe bæring av kajakk. 

Adkomst med kollektivtransport

Last ned FRAM-appen for rutetider. 

Annonse