Vandring ved foten av Børgefjell / Sarinatangen

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Enkel
 • Lengde og varighet
  1,4 km
  45 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Jun - okt
Indre Namdals beste badestrand ligger ved bredden av Limingen. Turstien er på 1,6 km langs bredden av innsjøen.
Dette er barnas store favoritt, med bading i klart vann.
Turstien er lett kuppert.
Zarina tangen har fått navnet sitt etter en ung samekvinne, som sto på stranden og var vitne til at mannen hennes datt igjennom vår isen på Limingen og druknet. En av de lokale historikerne i Røyrvik (Nina Rørvik) forteller historien slik:

"Det bodde da et ungt samepar i gammen sin på Zarinatangen ved Limingen. Denne tangen ligger helt nord i sjøen og danner skillet mellom Røyrvika og sjøen Limingen. Tangen har fått navnet sitt etter Zarina Zarisdatter.Det unge paret var reineiere, og historien begynner en vårdag mens Limingen ennå var islagt. Mannen hadde vært i fjellet og sett etter reinflokken, og var på tur hjem. Han ville gå over isen for å unngå en lang omvei. Vårsola og strøm i sundet hadde gjort isen råtten og usikker. Han gjekk gjennom isen og ble liggende og kjempe mellom ismassene. Han ropte til Zarina at hun skulle sende hunden utover isen med lassoen. Hun ble så redd at hun ble stående stivnet, ute av stand til å gjøre noe som helst. Mannen gikk under og druknet. Det siste hun så var hånden hans over vannet.
Tilbake sto Zarina på stranden alene.Zarina forlot aldri plassen, men ble boende der til sin død. Hun hadde også gamme i området der Børgefjellsenteret i dag har sine anlegg. Det hadde hun som vinterbosted.
Zarina ligger begravd på Røyrvik Kirkegård. Den eneste skriftlige opplysningen som er funnet om henne står i kirkebokens dødsprotokoll for 1838.
Der står følgende: "Zarina Zarisdatter død mellom 60 og 70 år gammel. Bopel Zarinenborg under Rørvigen."

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Turstien starter ved Røyrvik Kirke / Røyrvik bygdatun.
Annonse

Publisert av