Dyrnes - Steinsøya

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende padletur
  • 11,2 km
  • 3 t
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 1 høydemeter totalt
  • Sesong: Mar - okt

På norrønt er Smøla skrevet Smyl som knyttes til ordet smule. Smøla betyr kort sagt øya med smulene. Smulene er alle skjæra og holmene som omkranser øya. På denne turen passerer du utallige av dem. Landskapet endres av tidevannet, og mer land gjør navigering vanskeligere ved fjæra sjø. Perfekt, for de som ønsker å øve navigering etter kart og kompass. 

Etter moloen på Dyrnes kommer det mest åpne området, det varer ikke lenge. For etter Råket småbåthavn ser du etter en lit smal åpning ved land. Inn der og du er inne blant alle småøyene og padler i svært skjermet farvann. Utfordringen med navigeringen kan starte :-)

 Alle småøyene gjør turen til en opplevelse. På noen av øyene står det fritidshus eller tufter av tidligere hus. Skomsøya er et tidligere fiskevær du passerer. Bruk øynene godt, det er et rikt dyreliv her. Et fint sted for pause og overnatting er Svanøya. Mot sørøst ligger ei flytebrygge. På sørenden står en gapahuk arkitekttegnet av Biotope AS med muligheter til overnatting og bålkos. En vakkert sted å se solnedgangen fra.  

Et annet flott sted å padle innom er Villsaugården. Mulighet til å gå iland ved flytebrygge. Det er vanskelig å ta kajakken opp til vei fra flytebrygga. Men et flott pausested med matservering. På Villsaugården er det også muligheter for overnatting. 

Fra Villsaugården er det en skjermet tur frem til Steinsøya. Her er det god plass til parkering. Du tar opp kajakken ved flytebrygge. 

Adkomst med egen bil

Startstedet på nordvestsiden er lagt til småbåthavna på Dyrnes. Her er det greit å sette ut kajakken på flytebrygge, og deretter parkere ved småbåthavna. Det er plass til ca 8 biler. I tillegg er det god parkeringsplass ved veikrysset med snarvei ned til småbåthavna.

Avkjørselen fra fylkesveien til småbåthavna er ved veiskiltene "Kro" og "Fiskeindustri". For å komme ned til havna tar du til venstre (150 m fra fylkesveien) mot Bøteriet pub. Ved Bøteriet følger du veien som går mot venstre ca 50-75 meter. Den åpne plassen som møter deg, er parkeringen. Det er kort vei ned til flytebrygga herfra.

Det er butikk på Råket, en liten kilometer fra Dyrnes. Det er mulig å sette ut kajakken der også, men kun mulig å parker på andre siden av siden av butikken, og der er det ofte fullt om sommeren.

Turer sørover er familievennlige. Du kan padle rundt her i timevis. Tidevann og dyrelivet gjør at du opplever hver tur forskjellig. Turer til fiskeværet Brattvær er lett tilgjengelig herfra. På Brattværet står flere hus og mange tilbringer sommeren her. På nordsida av Brattværet er det en utrolig skjærgård. Fine rasteplasser og snorkleområder finner du mange av.

Det er også mulig å padle motsatt vei, fra Steinsøya. Det er god plass til parkering, og greit å sette ut kajakk fra flytebrygge. 

Adkomst med kollektivtransport

For busstransport, last ned FRAM-appen.

Annonse