Spennende tur til Nokkedalshola (mellom Skjeddevann og Jordvann, Kristiansand)

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 3,3 km
  • 1 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 327 høydemeter totalt
  • Sesong: Mar - des

Severdigheten
Dette er Nokkedalshola. Grotta er vanskelig å få øye på i terrenget. Inngangen til hola ligger på toppen av ei steinrøys. Inngangen til hola ligger på toppen av ei steinrøys. Et lite hull går nesten 4_meter rett ned i bakken og er eneste inngang. Derfra kan man gå et stykke (kanskje 30-40 m) innover. 

Historien forteller at tre tyske desertører bodde i denne grotta en hel vinter under andre verdenskrig. Flere av rommene er virkelig store og har god takhøyde. Det anbefales å ikke gå alene inn i grotta. Det står en stige i grotta. Likevel kan det være lurt å ha med tau. Husk lykt.

Litt om steinsammensetningen i hola: Metamorf stein. Mest gneis, litt glimmer / kråkesølv, pyritt og ei stor åre med kvarts.

Innedning
Turen har fokuset på den mystiske håla som ligger nokså utilgjengelig og gjemt øverst i ei steinur. Dette er ikke en tur der en vandrer på gode stier, men en tur med fokus på å komme frem til et naturfenomen. Geocatch rett ved inngangen som jo gir nytting GPS info.

Turen går i et ellers naturskjønt område, men vil anbefale et par andre turer på ut.no for å se dette.

For å gå ned i håla, bør du huske:  

  • 6-7 meter tau om stigen knekker 
  • Lykt 
  • Være flere enn en person 
  • Ta med noen klær som beskyttelse mot trang huleinngang, insekter mm Googling om Nokkedalshola 

Fra flaggermusvinger.blogg.no: Nokkedalshola er vanskelig å få øye på, man må litt opp i en skråning for å få øye på den. Et lite hull går 4 meter ned i bakken, og derfra kan man gå et stykke (kanskje 30-40 meter) innover. Historien forteller at tre tyske desertører bodde i denne grotta en hel vinter under andre verdenskrig. De fikk mat av nordmenn i området.

Geocatch skriver: Ikke langt fra Skjeddevannet mellom Vennesla og Ålefjær ligger denne spennende grotta. Inngangen kan være vanskelig å få øye på der den ligger på toppen av ei steinrøys.
Et lite hull som går nesten 4 meter rett ned i bakken er eneste inngang. Her er det en stige som leder deg ned i grotta som består av 5 rom og er ca. 40 meter lang. Flere av rommene er virkelig store og har god takhøyde. Om du ønsker litt spenning i hverdagen så anbefaler jeg å ta en tur ned i grotta. Anbefaler ikke å gå ned alene, men om du absolutt vil det så ha med et tau i tilfelle stigen knekker.


Stibeskrivelse 
Parker ved bommen ved Skjeddevannet. Etter 300 meter kommer du til en stor plass der bygningsmateriell er lagret. Hold helt til høyre, da finner du den gode skauveien som du følger 3-400 meter inntil du tar en smal sti til høyre. Merket med en gul tråd. Følg denne frem du kommer til en bekk som du følger et par hundre meter opp lia. Så følger du videre en sti som samtidig ligger i et tørt bekkefar. Etter ca 400 meter etter bekken skal du ta til høyre. Her er stien merket helt frem til Nokkedalshola.

Den merkede stien er merket med ca 20 gule hyssinger. En kommer snart ned i et dalsøkk der det renner en bekk. Kryss rett over bekken og gå rett opp i ura. Det er bratt, se opp for løse steiner.

Returen går samme vei tilbake.

God tur!

Nokkedalshula - antakelig forårsaket av erosjonen av kalk i grunnen. Det skal knytte seg sagn til lokaliteten.

Øystein Paulsen, barnebarn til en som fant hula mens han gjette, antakelig like etter 1900, har besøkt hula og skriver:

Bekken ned til Nokkedalsmyra mellom Ålefjær og Vennesla deler seg ca. 330 meter nord for riksvei 453. Ca 170 meter målt horisontalt opp langs den østre bekken og 25-30 meter oppe i ura på østsiden, ligger hula. Åpningen loddrett ned i hula er bare 50x100 cm. Høyden ned til gulv første kammer er 3,6 m. Hula kan inndeles i 5 kamre. Fra første kammeret går det bratt ned og nordover til kammer nr. 2 og så videre nedover til kammer nr. 3. Her finnes hvite felt i tak og vegg av hvit feltspat. Sleip leire på vegger og gulv. Så oppover til kammer nr. 4 som også er dekket med tynt leirlag, og videre opp (5 meter?) til siste kammer. Gulv er generelt dekket med stor stein som er falt ned fra taket, dvs. svært ulendt. Total lengde ca. 47 meter i nord-syd retning. Retningen nede i hula er nordover 20° øst. Sydenden ligger 5,5 meter fra åpning. Hula er en naturlig fjellhule, men fjellet er oppsprukket slik at steinblokkene neppe er fast bundet til grunnfjellet. Det er tilsynelatende ikke særlig stor fare for ras nede i hula. Min opplevelse av hula var spennende, og jeg vil herved gjerne dele denne opplevelse med alle dere som er interessert og som har fysikk til å komme fram til og krabbe ned i dette mørke hullet. Mange har tydeligvis alt vært der (telys på alle avsatser). Men gå aldri ned i hula dersom du er alene!! Knekker stigen, kan det bli litt for lenge til neste måltid, for å si det på en enkel måte. Ha en god og spennende tur! Husk lommelykt. Kilde: Friluftskart Kristiansand kommune

Adkomst med egen bil

Kjør til Vennesla og ta rundkjøring mot Ålefjær. Du skal kjøre nesten til Ålefjær men stoppe ved vannet like før. Stopp der det er en vei med bom.
Annonse