Røsåsen til Almåsen og Flæman

Publisert av: Øysteins turside 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  11,4 km
  4 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mar - nov

Skogsturen begynner ved en liten parkeringsplass i Trangsrudvegen. Der går stien innover i skogen til Nilsstua og videre til Mørkholtet. Mørkholtet er en gammel husmannsplass som ligger nord for Sagstusjøen. Den blåmerkete stien går videre mot Slolia og underveis krysser stien en skogsvei hvor det ligger en stor stein, som kalles for Jasteinen. Navnet har den fordi i gamle dager møttes ungdom på skauen og de som fridde fikk gjerne sitt ja ved den steinen. Stien går videre over et hogstfelt fram til Kongsgården, et magisk sted inne i skogen. Kongsgården er innredet med benker og bord for 30-40 mennesker og ligger blant mange kampesteiner i terrenget. Et fint friluftssted for bespisning med flere tilrettelagte grillsteder.

Fra Kongsgården går stien opp til enden av skogsveien og videre i bratt terreng opp til toppen av Røsåsen. Der står det en gapahuk med sittegrupper på utsiden, nok et sted for en pause og flott utsikt mot Neskollen i Nes. Fra Røsåsen går stien ned til skogsveien som går forbi Flæman og Folbergsætra. Der går stien opp til Gråtendalsberget, Setermyra og Almåsen. Almåsen ligger på fylkesgrensa mellom Innlandet og Viken, Nes og Sør-Odal kommuner. Derfra går stien videre over åsen til Lortholva, eller Gullhaug som stedet het da det var bebodd for lenge siden. Ved Lortholva er skogen borte og terrenget er en eneste stor gresslette, slik virker det i alle fall som. Stien går videre ned til en skogsvei som følges til en sti som går ned til Folbergsætra.

Fra Folbergsætra går en sti langs med Flæman og etter et lite stykke langs med vannet står den en fin rasteplass med utsikt utover vannet. Rasteplassen er laget av Nes turlag, et turlag som merker et stort antall stier, setter i stand rasteplasser, lager gapahuker og møbler for bruk på skauen. Nes turlag, eller Stifinnergruppa i Nes turlag som er det offisielle navnet består av frivillige pensjonister fra Nes. De er i alderen fra midten av 60-årene til godt opp i 80-årene. Skogsturen går fra Flæman tilbake til utgangspunktet for turen ved den lille parkeringsplassen i Trangsrudvegen, som går langs med Sagstusjøen til Langvatn.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra Årnes følges Svarverudvegen, Skredsrudvegen og Rakeievegen til Trangsrudvegen ved Sagstusjøen. Etter å ha kjørt litt over 2 kilometer langs veien er det en liten parkeringsplass med plass til 5-6 biler. Ingen parkeringsavgift.
Annonse

Publisert av