Snøhuletur til Finse

Publisert av: DNT ung Bergen
 • Område
 • Type
  Skitur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  1,8 km (én vei)
  2 timer
  Tur-retur
 • Sesong
  Jan - mar

I god tradisjon overnatter DNT ung Bergen en natt i snøhule. Dette er uten tvil en av de mest lærerike turene en kan delta på. Å grave seg ned når uværet eller uhellet er ute er avgjørende i vinterfjellet. Praksis er det beste, bli med å grav en hule for en vinternatt ute! Bli med våre koselige og erfarne turledere på en ekte vintertur.

Slik graver du snøhule

1. Riss opp åpningen i snøen der du skal grave. Grav en ”inngang” som er akkurat så stor at størstemann går klar av taket, ikke tar borti med skuldrene, men heller ikke noe større. Taket bør være minst 75 cm tykt inne på skavlen. Ut fra dette lager du en skisse på snøen og graver etter den.

2. Skjær ut blokker når du graver. De bruker du senere til å tette åpningen.

3. Grav et par meter rett inn og begynn med å utvide hulen innerst og på siden for å lage liggebenkene. De bør være i skritthøyde, ha så stor takhøyde at du sitte på benken med rett rygg uten å komme borti taket, og være brede nok til at du ikke kommer borti veggene med soveposen. Lag en liten dump midt på slik at du ikke sklir inntil veggene eller triller ned i fotgropen mens du sover.

4. Ytterveggen bør være minst 30-40 cm tykk, men skav ikke av så mye med en gang. Spar noe til finpussen av taket.

5. Fotgropen trenger ikke graves mer enn 1 ½ meter inn langs med benkene. Resten kan brukes som plass for kokeapparat eller et par sekker.

6. Taket skal være jevnt hvelvet. Alle skarpe kanter og større ujevnheter må fjernes, ellers kan det begynne å dryppe om det blir varmegrader.

7. Lag et krypehull som er drøyt en halv meter høyt nederst i åpningen, ved å skjære ut et hakk en halv meter opp på sidene i åpningen, slik at du får lagt på plass en blokk som er litt bredere enn åpningen. Oppå denne plasserer du flere blokker i trappetrinn til toppen av åpningen. Den øverste blokken kan du vente med å sette på plass til du er ferdig med å lage mat på kokeapparatet.

8. Ta med to blokker inn for å tette åpningen innenfra når dere legger dere. Før dere legger dere må ski og staver samles på ett sted og stikkes god ned i snøen, så de hverken blåser bort eller snør ned. Spadene tar dere også med inn.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med offentlig transport

NSB regiontog fra Bergen eller Oslo til Finse Stasjon