Sykkeltur rundt Steinsfossen via Moseidmoen til Ravnås og Vikeland (Vennesla)

Publisert av: Skautrollet
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Sykkeltur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  21,9 km
  2 timer, 30 minutter
 • Sesong
  Mar - nov
Overordnet beskrivelse

Dette er en flott sykkeltur som går gjennom vakre deler av Vennesla, hele tida langs elva. Den er egnet for både barn og voksne, spesielt fordi man kan ta så mange fine stopp. Man kan også forkorte turen, f.eks. ved å ta den første hengebrua mellom Heisel og Vikeland hovedgård. Man kan gjøre mange stopp langs sykkelruta for å samle seg enda flere opplevelser, alt fra

 • tur langs tømmerrenna og bading i Ekornfossen,

 • bading flere andre flotte steder langs ruta,

 • lekeplasser og fotballbaner ved Moseidmoen eller Hunsfoss skole,

 • restaurantbesøk på Vikeland hovedgård,

 • handletur på Leifs mat, S-laget på Moseidmoen eller landhandelen på Kvarstein

 • bakeribesøk på Liebermann eller rett og slett et

 • museumsbesøk på Bommen elvemuseum.

 • spise på Pizzabakeren på Vennesla stasjon

 • besøke det prisbelønte biblioteket

Sjekk stor tilgang på Geocatching poster i lenken under.

Detaljbeskrivelser

Parker ved Vennesla kirke. Sykkelturen går via RV 405 nordover. Du passerer først Vennesla bedehus på høyre hånd og på motsatt side ligger Venneslaheimen. Fortsett nordover og du passerer Leifs mat på høyre hånd (har søndagsåpent). Etter 200 meter ser du ei flott badestrand å venstre hånd som kan friste til en dukkert. Fortsett nordover og du passerer jernbaneundergangen ved Eikelandsdalen. Deretter tar du RV videre mot venstre og kommer til Grovane stasjon (utgangspunktet for Setesdalsbanen) som er verdt et stopp. Etter ytterligere 0,5 km må du ta av til venstre mot Steinsfossen. Du passerer igjen under Sørlandsbanen. Deretter kommer et kryss der du tar til venstre mot Steinsfossen. Etter litt tid kommer du til Steinsfossen der det er verdt å stoppe for å besøke Tømmerrenna. Se turen som er lenket opp "Søndagstur i Tømmerrenna".

Det er en flott badeplass på Steinsfossen: Rett etter du sykler over jernbaneskinnene til Setesdalsbanen, går det en vei til venstre som fører deg til kulpene som er et yndet badested for mange venndøler. Merket på kartet.

Fortsett så sykkelturen videre fra Steinsfossen. Du kommer etterhvert til Drivenesøya som er stengt p.g.a. beitende stuter. Etter den bratte bakken kommer du til den første av to gårder på Drivenes. Her ser du gjerne kuer. Ta til venstre når du til RV 454 som går til Øvrebø og sykle Drivenesveien mot Vennesla.

Etter ca. 2 km kan det være fint å stoppe på Bommen elvemuseum (se lenke) som er Venneslas eldste hus med deler fra 1600 tallet. Etter ca. 200 meter kan du krysse veien og sykle elvestien. Etterhvert kommer du til Moseidstranda der det er badeplass og lekepark. Sykle videre rett frem i opp Ringveien til du treffer RV 454 igjen. Du kan da sykle mot sentrum og tilbake til bilen eller du kan sykle videre mot Ravnås.

Mot Ravnås: Ta til høyre etter du har syklet Ringveien til ende. Følg gang og sykkelveien og sykle Drivenesveien rett frem til du kommer til stadion/Coop. Ta til høyre i dette krysset og sykle FV7 Ravnåsveien mot Mosby. Ved dette krysset ligger også Moseidmoen skole, der det både er egnet fotballbaner og lekeplass.

Sykle videre mot Ravnås. På toppen av neste bakketopp ser du ned på Vikeland hovedgård og Vikelandsfossen. Sykle så ned bakken til neste slette. Her er det P-plass og veiviser til egnet laksefiskeplass for de som har fiskekort. Sykle over sletta og ned neste bakke. Du er nå på Lindekleiv. Etter den neste bratte bakken, kommer du til Heisel. Der kan du ta til venstre og sykle over den første av tre hengebruer. Da kommer du til Vikleland hovedgård.

Fortsett mot Ravnås ved å sykle ned bratte bakken i Ravnåsveien. Når du ser elva igjen, kan du ta til venstre ved småbruket (Skjebbua) og enten prøve fiskelykken eller å krysse den andre av tre hengebruer.

Velger du å fortsette mot Ravnås. kan det være verdt å stoppe i den store svingen Frakkekilen som følger rett etter. Her blir det sagt at ballast fra søreuropeiske skip som hentet eiketømmer i Vennesla, ble losset. I den lune lia kan en finne planter som ikke typisk lever i Norge. Fortsett rett frem i 0,5 km og du kommer til Ravnås. Kjør til venstre ved gården og du ser hengebrua som passeres. Du kommer da til Kvarstein.

Sykle gang og sykkelveien videre nordover i 2 km til du ser Vigeland hovedgård på venstre hånd. Ta inn til Vigeland hovedgård, vel verdt et besøk. Er du heldig, kan du bestille god mat på restauranten. Her finner du en fin badeplass og fiskeplass for de som har fiskekort. Hovedgården ble bygget i 1847 som en del av Vigeland Brug, den gang et av de største sagbrukene i området. Den mektige Wild-slekten eide Vigeland frem til 1894. Se ellers lenken som viser mer historie og info om restauranten. Sykle videre inn til selve hovedgården og sykle stien opp lia. Du kommer da til Vikeland. Her kan du ta en avstikker til tradisjonsrike Liebermanns bakeri (bak Rimi butikken).

Fra Liebermann kjører du gangstien nordover og kommer til Norsk Wallboard. På andre siden ser du Vennesla stasjon. Sykle gangstien videre nordover langs RV 405. Du passerer Hunsfoss skole og Hunsøya. Fortsett på sykkelveien og du kommer til Vennesla sentrum, der det er en super lekeplass. Fortsett videre langs RV 405 og ca. 0,5 km finner du Vennesla kirke og bilen.

God tur!

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Parker ved Vennesla kirke

Adkomst med offentlig transport

Det er et godt utbygd busstilbud. Se http://akt.no/ og bussrute 30 eller 31 til Vennesla
Annonse