Topptur til Slettehei utsiktstårn, grillhytta og Murtedalen via Sagevann og Linvann (Vennesla)

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  12,1 km
  3 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mar - nov
Innledning

Dette er en lang og fin tur i vakkert og variert terreng. Inneholder alt fra utsiktstårn til grillhytte, hengebru, vann, juv og stier.

Flere Geocatching poster i området. Se link.

Stibeskrivelse

Parker på p-plass øverst oppe etter å ha kjørt inn skogsbilvei fra Saga. Ta ikke til Butjønn, men den vanlige veien innover mot Sagevann. Gå videre på rødmerket sti forbi bommen. Vi holder til venstre og sneier vestenden av Sagvannet. Veien er lagt over den gamle demningen. Fra Fiskebekk følger man skilting til venstre på stien og opp langs østsiden av bekken mot Kringlemyr. Etter et lite stykke på kjerrevei følger vi skilting mot Linvannet over Gunnersheia og opp kneika til traktorveien opp Linvannsheia. Ved stikrysset i Bydalen holder vi til høyre og følger skilting mot Slettehei.

Etter at du har passert Slettehei utsiktstårn kan du gå til grillhytta I retning østover mot Kostøl/Ålefjær.

Det er en tydelig sti til grillhytta, men først går stien på fjell. Sikt mot sjøen og gå noen hundre meter før du ser stien. Etter ca 1 km etter tårnet tar du stien til høyre. Da er du ca 200 m fra hengebrua i luftlinje. Gå stien noen hundre meter og ta første sti til høyre. Snart ser du hengebrua og på andre siden grillhytta og en fantastisk sjøutsikt.


Gå tilbake på brua og følg videre veien mot Kostøl. Du går etterhvert på en bratt skogsvei som går nedover. Ta til høyre når du ser den nye anleggsveien som tar deg tilbake til Sagevann.

Før du kommer helt til Sagevann tar du til venstre mot Murtedalen og følger den fine stien som også fører deg inn i landskapsvernområde. Snart ser du den gamle husmannsplassen Murtedalen. Her er det også en fin badestrand. Følg rundt vannet på sørsiden. I enden av vannen kommer du til ruienene av husmannsplassen Skov-Skov. Følg langs vannet og ta skogsvei mot høyre tilbake til P-plassen.
Fra http://www.patopp.no/slettehei


Slettehei er det høyeste punktet i Skråstadheia og ligger på grensa mellom kommunene Kristiansand og Vennesla. Det har i flere perioder vært utsiktstårn på denne toppen og dagens tårn ble satt opp som dugnadsprosjekt i 1995 med lokale krefter fra blant annet IK Gimletroll. Toppen ligger i den nordre delen av Skråstadheia og kan nås via turstier fra alle himmelretninger.

Et stort område sør for Slettehei er i dag naturreservat. Formålet med vernet er å ta vare på et sammenhengende skogsområde med hele sitt dyre- og planteliv. Her finner vi blant annet elg, rådyr og noen svært gamle barlind- og furutrær.

Ved Linvann vest for Slettehei har det bodd mennesker siden riktig langt tilbake i tid. Det er gjort flintfunn på en holme i vannene og funnet trestokker med huggemerker fra både romertiden og fra 1500-tallet. Her kan du kanskje finne hustuftene på Linhaugen etter tidligere bosettinger. Linvann er et av flere gode badevann i

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Kjør til Saga terrasse

Alternativt kan man kjøre skogsbilvei inn vis a vis landhandelen på Kvarstein til Linvann. Se tur http://ut.no/tur/2.14501/
Annonse

Publisert av