Heialøene - Maldal

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  6,6 km
  3 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt
GARDEN MALDAL
Er en fjellgard som ligger på ca. 400 m.o.h. ved foten av Reinsnuten som reiser seg 1167 m.o.h. mot øst og med utsyn mot Hustveitsåta 1187 m.o.h. og Svandalen mot vest. Maldalsvatnet ligger på 363 m.o.h. Her har Maldal-slekta levd sidan 1600 – tallet. Maldal var veglaus fram til slutten av 1970 – tallet.
Den første traktoren kom til Maldal i 1960, det var en Massey Ferguson. Denne blei frakta opp til Maldal med helikopter i 3 hiv. Så blei den montert saman nede ved vatnet, og er i bruk den dag i dag. Johannes brukte denne traktoren til bl.a. å drive saga på Kvile. Garden har 8 uteløer som Johannes og hans brødre har holdt ved like, det var Sverre og Olav som var mest med på dette. Løene står der den dag i dag og forteller sin historie helt tilbake til 1808.
Turen er merket og går innom alle 8 høyløene og avsluttes på Maldalsstølen før den går ned mot parkeringen. Ved alle høyløene er det bilder samt en liten historie om løene fortalt av Johannes T. Maldal til Odd og Solveig Wiik. Alle bilder er tatt av Jan Andersen. Turen går i et variert terreng hvor en starter på veg/sti før en går over noe fuktig område, deretter videre på delvis sti opp til Maldalsstølen. Gode utsiktspunkter og flotte naturopplevelser underveis gjør denne turen verdt et besøk for både store og små.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fra Sauda sentrum følger en retning Røldal og tar av mot Maldal like etter fabrikken. Følg veien utover fjorden til en kommer skilt merket Maldal, ta til venstre og kjør til du kommer til parkeringsplass. Turen starter i begynnelsen på parkeringsplassen.
Annonse

Publisert av