Dette er en lett tur hvor man går i gjennom både dagens og Snåsas gamle sentrum.
Man kan starte turen i Snåsa sentrum og Viosen, men denne beskrivelsen tar utgangspunkt i Snåsa sentrum. Her er det enkelt å finne parkering.
Fra Snåsa sentrum går man til venstre, sørover langs Fv 763. Følg gangveien over jernbanebruen og opp bakken til Snåsa kirke. Snåsa kirke er en korskirke, hvor den eldste delen, som i dag er kor og sakristi, ble bygget i første halvdel av 1200-tallet. Den «nye» delen av kirken sto ferdig i 1869. Den nygotiske stilen, som kirken er et fint eksempel på, er en kopi av den vanlige byggestilen i middelalderen. Typisk for den gotiske stilen er den spisse buen.
Ved Snåsa kirke er det et minnesmerke til minne om Ole Rynning, en pioner i den norske utvandringa til Nord-Amerika. Han var prestesønn og bodde på Vinje prestegård som ligger ved kirka. Vinje prestegårds er en nydelig gård med utforming nesten som et lukket firkanttun. De er et viktig kulturminne og tre av bygningene på gården er fredet av Riksantikvaren.
Ole Rynning tok også initiativ til reise Norges eldste 17. mai-monument på Lysthusberget ved Vinje prestegård. På nasjonaldagen i 1835 avduket snåsningene steinen med «17. maj» innhogget. Hvis du ønsker kan du ta en avstikker hit.
Fra Snåsa kirke går man nedover bakken mot Snåsa skole og Snåsa samfunnshus. Like før man kommer til skolen passerer man Gjerstadhuset på høyre side. Gjerstadhuset er barndomshjemmet til «Snåsakaillen» Joralf Gjerstad og åpnet dørene for publikum i 2012. Huset er restaurert og fremstår tilnærmet likt slik det så ut gjennom Gjerstad sin oppvekst. Huset forteller om hans liv og virke, det er bilder av Joralfs familie og utmerkelser han og kona Signe opp igjennom årene.
Fra Gjerstadhuset og skolen følger man veien ned til Snåsavatnet og Viosen. Viosen ligger vakkert til helt i enden av Snåsavatnet. Dette er gamlebyen i Snåsa, og her var det tidligere sentrum med både bakeri, handelslag og kai. Viosen var en av landets meget få innlandshavnebyer. Båttrafikken var veldig viktig for handelen i Snåsa, men når jernbanen kom i 1926, ble sentrum flyttet til området rundt jernbanestasjonen. Ta deg gjerne tid å gå langs stranden og ut på bryggen. Helt i strandkanten ligger Garveriet kafe og gjenbruksutsalg. Det er en sessongåpen kafe med vekslende utstillinger. Her kan man nyte nytraktet kaffe og hjemmebakst. På Garveriet finner man autensitet og god atmosfære.
Fra Viosen går man opp til sentrum igjen. Da følger man gangveien langs Fv 763. Når man kommer til sentrum anbefales et besøk til Kafe Midtpunktet som ligger i samme bygg som Coop Prix. Her får man kjøpt både gode kaker, lunsj og middag. Du har også Verdens laveste Skybar som du finner ved siden av Hjelde forbi Coop prix ( bensinstasjon). Snåsa skybar grill og pizza.
Hvis man ønsker å gå litt lengre kan man gå til Bergåsen. Det er skiltet til Natursti langs veien, når man går fra Viosen til sentrum. Området er i dag et naturreservat og her er det flere kulturminner. Den er kanskje mest kjent for sin store og mangfoldige orkidéflora, med 16 ulike arter. Her finnes blant annet marisko, kommuneblomsten til Snåsa og flueblom. På turen får man utsikt over bygda og man kan gå til et lite vann som er en drikkevannskilde. Det betyr at det ikke er lov til å bade eller fiske her.
Gratis parkering ved Coop Prix i Snåsa sentrum.