Rundtur Preikestolhytta - Vatnerindane

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 4,0 km
  • 1 t, 30 min
  • Rundtur
  • 181 høydemeter totalt
  • Sesong: Mar - okt

På denne turen må vi mentalt gå 11.500 år tilbake. Da skjedde en kortvarig geologisk hendelse som satte tydelige spor etter seg langs kysten i Norge. Innlandsisen som en gang nådde langt ut i Nordsjøen hadde begynt å smelte, og Jæren hadde vært isfri i 3000 år. En ny klimaendring førte til at breene igjen begynte å vokse og skjøv opp svære endemorener. Vatnerindane er en endemorene hvor alle løsmassene er skjøvet opp fra Refsvatnet. Noen av blokkene er store som hus, og et eldorado å klatre i for dem som liker en utfordring.

Rundturen starter ved Preikestolhytta/Preikestolen Basecamp. Det er ikke langt å gå, men ganske bratt i begynnelsen. Vi følger den merkede løypa, og går i den retningen som breen beveget seg for 11.500 år siden. På toppen av Vatnerindane er det utsikt ned på Rindatjørna, som ble demmet opp av morenen vi står på.

Vi fortsetter videre til Stemmetjørna, og på nordsiden er vatnet følger vi en tydelig merket sti. På tur gjennom skogen er det både bær og sopp å finne, samt et yrende fugleliv. Vi følger løypa til et nytt stikryss dukker opp. Da er det bare å gå i pilens retning tilbake til utgangspunktet.

Kart: Lysefjorden Turkart 1: 50 000.

Adkomst med egen bil

Buss eller bil til Preikestolen Basecamp. Stor parkeringsplass ved startpunktet. Avgift.

Adkomst med kollektivtransport

Annonse