Sykkeltur tur retur Lillesand Grimstad på gamle veier

Publisert av privatperson
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Sykkeltur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  32,5 km
  4 timer
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mar - nov
Overordnet beskrivelse

Sykkeltur på gamle vestlandske hovedvei fra Kaldvell i Lillesand via Reddal og Landvik til Grimstad med retur på sørlandske hovedvei via Groos, Østerhus, Reddalskanalen, Nørholm og Kaldvellfjoren. Det er en veldig flott sykkeltur i skauterreng på tildels mykt underlag den ene veien og langs sjø og skjærgård og raskt asfaltunderlag den andre veien.

Flere Geocatching poster i området. Se link.


Detaljbeskrivelse

Start turen ved Kaldvell. Det går fint å sykle på vanlig sykkel, man trenger nødvendigvis altså ikke terrengsykkel. Ved Kaldvell kjører du over den staselige gamle demningen som også har laksetrapp. På venstre hånd ser du Kaldvell gård som selger varme bakevarer om sommeren. Etter et par oppover bakker kommer du til det krysset der det er lettest å ta feil: Krysset ligger kun ca. 100 meter fra E18. Da må du ta til venstre over brua som går over europaveien. Sykle så til høyre i neste kryss. Ellers er veien stort sett merket. Om ikke det er merket i alle kryss, er det bare å kjøre rett frem.

Veien er svært kupert og oppsiktsvekkende godt tatt vare på med gamle bruer, murer og veistengsler. Det er mye gammel mosegrodde skog og flere vann langs ruten. Etter at Kongeveien fra 1790 er ferdig kjørt ved Reddal, følger du sykkelrute 1 til Grimstad. Du kan ta et bad i Reddalsvannet eller vente til den flotte stranda du kjører like forbi ved Roresanden. Snart passerer du Landvik kirke. Der er det et infoskilt om barnevandrerne som kan være verdt å få med seg.

Sykle bare rett frem hele tiden etter du har passert Roresanden. Snart passerer du over E18 og så kommer du til Fuhr og Groos. Videre rett frem foran deg er Grimstad sentrum. Sykle rett frem i gågata. Kan anbefale en god stopp på et av byens utsøkte konditorier.

Deretter sykler du til havna forbi Odden senter og opp på gang og sykkelveien. Ta til venstre når du ser skiltet mot Groos. På Groos er det campingplass og flotte bademulighet i tillegg til havutsikt. Sykle mot Østerhus og videre til Molland. Der treffer du den gamle E18 som du sykler noen hundre meter. Når du kommer til den brua der den gamle E18 traseen var og skimter den nye, skal du ta til høyre over veien og sykle til høyre for brua på en gang og sykkelvei. Rett før Reddalskanalen tar du over veien og sykler gang- og sykkelveien under brua. Da treffer du på den gamle E18 traseen igjen.

Du passerer først over noen jorder der det ligger en stor gård. Følg sykkelstien. Etterhvert ser du sjøen og på høyre hånd heimen til Hamsund. Rett etterpå er sykkelstien ferdig og du må sykle på hovedveien. Etter noen kilometer ser du Kaldvellfjorden og turens startpunkt. God tur!


Fra visitnorway.no om Kongeveien

Opprinnelig bygget omkring 1790, hovedvei frem til 1905, 8 km gjenåpnet som turvei i 1994.. Den gamle ”Kongeveien” mellom Dalholt i Grimstad og Kaldvell i Lillesand var og er et svært vakkert veistykke. Den tette lauvskogen er tynnet over høydedragene for å åpne for utsikt til de mange blinkende småvannene langs veien. Eineid bro over Reddalskanalen er bygd opp igjen som den engang var. Informasjonstavler langs veien.

Ved å kombinere veiparsellen med bruk av skogsbilveier, stier og lite trafikkerte bilveier, kan en enkelt få til gode rundløyper av variabel lengde. Det meste av Vestlandske Hovedvei er stengt for motorisert ferdsel, og er anbefalt som sykkelrute mellom Grimstad og Lillesand.


Info om Reddalskanalen:

Reddalskanalen er en kanal i Grimstad som forbinder Landvikvannet og Reddalsvannet med havet. Kanalen er delt opp i to deler, den første mellom havet og Landvikvannet, og den andre mellom Landvikvannet og Reddalsvannet.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Ta av E18 ved Tingsaker. I rundkjøringen ved Tingsaker (den andre rundkjøringen etter avkjørsel E18) kjører du østover den gamle europaveien og parkerer ved turområdet ved Kaldvell.
Annonse

Publisert av