Oksla 500 moh - høyeste topp i Vennesla kommune

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 9,7 km
  • 2 t
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 241 høydemeter totalt
  • Sesong: Hele året

Innledning Utgangspunkt for denne turen er Høversland. Første 4 km er stort sett vei egnet for firhjuling. Den siste kilometeren går på relativt greie stier. Ingen merking. Bruk ut app.

Landskapet er enten flatt eller med svake stigninger. Mye myr, så kan være lurt med fjellsko. Turen er flott langs myrer, tjern og med fin utsikt langs åsen på toppen. Kartet viser kun den ene veien siden du går tilbake samme vei. Ca. 10 km. Ta med ut appen der du får frem løypa og blå prikk hvor du er. UT appen vil kunne utgjøre en viktig hjelp for deg her siden det er flere veikryss.

Oksla er en åsrygg nord i Vennesla kommune i Agder, tett ved grensa til Marnardal kommune.[3] Toppen på 500,4 meter over havet er det høyeste punktet i Vennesla kommune. Stibeskrivelse 

Parker ved den innerste gården Holtan. Vi spurte om vi fikk parkere og det var eier positiv til. Grunneier sier: Det er satt opp P- skilt på to steder, et ved gården og et ved ei gammel sag. Har satt opp små skilt fra hovedveien RV 462.

Gå til høyre for låven og opp bakken mot høyre. Gå gjennom grinda og rett frem opp en ny bakke. Rett over ei myr og så inn i et plantefelt. Etter 2-300 m etter du kommer inn i plantefelt kommer veikryss. Ta rett frem. Se bilde to som viser rett vei i krysset.

Vei for firehjuling blir til sti når du skal over neste myr. Følg stien over myrer og etter noen hundre meter går stien over på vei til firhjuling igjen. Ta mot høyre og gå langs et vakkert tjern som heter Kalvedalstjønn. Så går stien på fjell litt oppover i Kalvedalen. Snart kommer du til nytt stikryss og går rett frem (holder mot venstre). Så er det nye tjern i vakkert landskap med knudrete furutrær og lyng. Den første heter Breitjønn, så er det Langetjønn. Snart er du på ei stor myr der du går over mange planker et sted på myra. 100 m etter plankene tar du veikryss mot venstre og i retning Eptevann. Du skal altså ikke ta skauvei rett frem. Så etter ca 500 m der du går inne i et plantefelt forlater du vei for firhjuling og tar smal sti til høyre. Ca. 200 m etter du passerer en metallstige som ligger i veien. Se bilde tre som viser rett vei i krysset. Kommer du til rød hytte er du kommet noen hundre meter for langt. Gå tilbake.

Inn på denne stien går du rett frem over myrer på smal sti. Etter ca 500 m kommer du til stor myr. Da tar du noe utydelig sti til høyre på et sted som på kartet kalles Lauvåsskaret. Stien blir snart god og tydelig når du er ferdig med det høye graset. Etterhvert kommer du oppå åsryggen Oksla og det er tørt og fint å gå. God sti. Innerst på åsen rett etter et lite tjern kommer du til det høyeste punktet på Oksla. Her er det postkasse og flott utsikt hele veien langs årsryggen.

God tur Andre som har logget turen:  

https://tommetanker.com/2016/08/22/sandlandsoksla-vennesla-ta-turen/

https://lommekjent.no/ruter?search%5Bsort_by%5D=distance+asc&search%5Bstart_location%5D=58.34145242300008%2C+7.746768832000043

https://peakbook.org/no/tour/75951/Oksla+%28i+Vennesla%29+i+januarsol.html

http://www.trimpoeng.no/i/cardio24tur/uteposter

https://peakbook.org/no/tour/283113/Oksla+-+h%C3%B8yest+i+Vennesla.html

Adkomst med egen bil

Kjør til Hægeland. Ta FV vestover merket Bjelland. Kjør inn ved Høversland. Parker ved den innerste gården Holan. Vi spurte om vi fikk parkere og det var eier positiv til. Viktig å spørre eller sette bilen 2-300 m langs veien før den innerste gården.
Annonse