Fongen, Petter Northugs inspirasjonstopp

Publisert av: Trondhjems Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Krevende
 • Lengde og varighet
  8,3 km
  5 timer, 30 minutter
  Turen går tur/retur samme vei
 • Sesong
  Jun - okt

Fongen er med sine 1441 moh. det høyeste fjellet i både Selbu og Meråker. Petter Northug hadde minst tre turer til toppen hvert år. Dette var en del av sesongforberedelsene. Her fikk han knalltøffe utfordringer kombinert med fantastiske turopplevelser.

Fongen kan bestiges fra mange kanter både sommer og vinter. Den kan også gås i kombinasjon med andre topper på vei dit, som Ettfjellet, Tofjellet og Ramfjellet. Her er det bare å koble på den ene toppen etter den andre alt etter egen form og værforhold. Fongen kan også legges inn for de som vandrer mellom Ramsjøhytta og Schulzhytta.
Følg merkaruta mot Schulzhytta forbi Ramsjøen og opp til Ramskardet 900 moh. Her forlater vi rødmerkingen og følger ryggen oppover. Etter hvert åpner det seg opp og man kan følge skardene skrått oppover mot toppen. På toppen møter vi skiltet som forteller at vi nå er kommet til Fongen 1441 moh. Her er det også turbok hvor vi kan registrere oss. Fongen er ett av i alt 26 tusenmeterstopper i Meråker kommune. Ildsjelen som står bak dette prosjektet, som ble etablert i juni 2007, er Hallgeir Martin Lundemo.

Turalternativer:
Fra Ramsjøhytta er det fine introduksjonsturer for å bli bitt av topptur basillen. Både for barn, ungdom og andre førstegangs toppturvandrere kan nyte fra fjella rundt her. Fra hytta kan man begi seg på ryggvandringen over tusenmeterstoppene; Ettfjellet 1028 moh., Tofjellet 1055 moh. og til Ramfjellet 1216 moh. Turen kan avsluttes etter hver fjelltopp hvor man bare tar av vestover og ned til merkaruta som følges tilbake til Ramsjøhytta.

Overnatting: Ramsjøhytta har en praktfull beliggenhet ved foten av Fongenmassivet. Hytta er selvbetjent og utstyrt med DNT standardlås.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Fv 705 til Ås i Tydal, kjør bomvei til Skarpdalen, 4 km til hytta eller til Finnkoisjøen. Fra Bjørneggen i Meråker er det 15 km til Ramsjøhytta.
Annonse