Annonse

Om turen

Hermodshola
Hermodshola har fått navn etter et sagn fra middelalderen. To karer hadde planlagt å rane en numedøl som de visste bar på sølv. Numedølen som hette Hermod skulle over fjellet langs Ålmannvegen. De to karene la seg på lur ved Krekledyrskaret for å skyte numedølen og liket ville de gjemme i en hule oppunder Krekledyrnuten. Så kom Hermod bortetter vegen. Nå skyter jeg han sa den ene. Nei, skyter du han, så skyter jeg deg sa han andre som hadde begynt å angre på planen. Slik slapp numedølen unna, men hulen ble hetende Hermodshola likevel.

Hermodshola ligger i fjellet oppfor Vågslidtunnelen. Hulen har en inngang på ca 0,6*0,6 meter og har ståhøyde inne. Hulen strekker seg 10-20 meter innover i fjellet. Husk å ta med lykt på denne turen! Denne rundturen tar deg også opp på toppen oppfor hulen hvor du har god utsikt mot blant annet Kjelavatnet i SV og Haukelifjell skisenter (Vågslid) i SØ. Turen går på god sti og delvis i steinur.

Turen starter på gamle E134, ved den østlige inngangen på Vågslidtunnelen. Det finnes flere parkeringsmuligheter, men kjør forbi Prestgård (ca 150 meter) og du vil finne en god parkeringsplass. Det er fjellet som ligger NV for parkeringsplassen vi skal på. Turen starter på venstre side av (vest for) bekken og broen . Stien er godt synlig og lettgått. Følg denne til du treffer på en traktorvei. Ta deretter til høyre og følg traktorveien innover. Etter noen hundre meter kommer du til en bekk. Ta stien til venstre ved bekken. Stien går nordover. Følg denne videre og se etter på venstre side hvor nok en sti vil følge ryggen oppover. Følg stien oppover ryggen til Hermodshola. Inngangen er markert med en varde litt nedenfor toppen, på sørsiden. Den beste måten å gå inn i hulen på er med føttene først og magen vendt nedover. Etter ca 0,5 meter kan du reise deg opp og stå inne i hulen.

Slik kommer du deg dit

Adkomst med egen bil

Turen starter på gamle E134, kjør av rett før/etter Vågslidtunnelen mot Prestgård. Det finnes flere parkeringsmuligheter, men kjør forbi Prestgård (ca 150 meter) og du vil finne en god parkeringsplass. Det er fjellet som ligger NV for parkeringsplassen vi skal på.
Annonse