Storskrymten, 1 985 moh

Legg til huskeliste
Annonse
  • Svært krevende fottur
  • 36,0 km
  • 10 t, 50 min
  • Turen går tur/retur samme vei
  • 1248 høydemeter totalt
  • Sesong: Jun - okt

37 km t/r, Etter delvis merket sti, litt i terrenget

Storskrymten er grensefjellet mellom Trøndelag (Oppdal), Møre og Romsdal (Sunndal) og Oppland (Lesja). Det er samtidig det høyeste punktet i Trøndelag fylke samt kommunene Oppdal og Sunndal. Fjellet kommer litt «i skyggen» av de mer kjente toppene i Snøhetta- og Svånåtindmassivet, men byr på en fantastisk utsikt på godværsdager. Foruten 2000-meterstoppene på Dovrefjell kan man betrakte Trollheimen i nord/nordvest, Sunndals- og Tafjordfjella i vest, Reinheimen i sørvest og langt mot sør de nordlige delene i Jotunheimen.

Storskrymten er omtrent midtpunktet i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark og det spesielle med toppen som turmål er at det finnes en lang rekke med atkomstmuligheter både sommers- og vinterstid. En ganske lang, men lettgått rute til Storskrymten er fra Skamsdalsætrin i Lesja. Dette er trolig det korteste alternativet sommerstid, og er særlig interessant om man velger å ta en dagstur tur/retur toppen.

Rutebeskrivelse: Merket sti starter fra Skamsdalsætrin ved at man først går over brua og følger stien på vestsiden av elva Jore. Skoggrensa forlates ganske raskt, og ved elva Tverråi finnes en gangbru litt oppe i lia som kan benyttes hvis denne elva har for stor vannføring. Lesjøen passeres etter hvert på vestsiden, men ca en kilometer etter Lesjøen går stien over elva ved et vadested til østsiden av elva Jore. Stien går videre i nordlig retning over Leirsjøtelet, og ved Telranden kan stien forlates og Storholbekken må krysses. Herfra tar man sikte på foten av fjellet og sørryggen av Storskrymten følges. Dette er en lettgått rute, men som blir noe brattere og mer steinete mot slutten. Noen sporadiske steinvarder er satt opp for å vise beste rute til toppen. Retur samme vei tilbake.

Overnatting: Lesja Fjellstyre har buer ved Lesjøen og Salhøtjønnin. Kristiansund og Nordmøre Turistforening (KNT) har hytter i Grøvudalen og Åmotsdalshytta (mellom Storskrymten og Snøhetta).

Kart: Norge-serien 10079 Oppdal + 10072 Lesja (1:50 000)

Turforslag: Johan Solberg

Adkomst med egen bil

Følg E 136 til Lesja. Like øst for Lesja sentrum går bomvei skiltet mot Aursjøen som følges ca 14 km til Nysæterkrysset/Nysætre. Herfra går veien videre inn Skamsdalen og til Skamsdalsætrin ca 6,5 km. Like før brua over elva Jore finnes gode parkeringsmuligheter.
Annonse