Eventyrløypa i Hallingdal - langtur fra Hemsedal til Flå

Publisert av: Nesbyen turistkontor
Annonse

Om turen

Langrennsløype gjennom Hallingdal på ca. 115 km. Flerdagersturen, som tar deg mellom Hemsedal - Golsfjellet - Nesbyen – Flå, er skiltet etter nasjonal standard hele veien.

Her følger du preparerte skiløyper store deler av turen, men du må være forberedt på å tråkke dine egne spor på deler av turen.

OBS! Inntegningen på Ut.no kartet er en grov-skisse. Link til detaljert spor på Skisporet.no:
https://skisporet.no/embeddedDestination?licenseKey=Eventyrloypa01

Se nederst i teksten for informasjon om overnatting. Turen kan startes fra flere utgangspunkt.

For de sprekeste starter løypa i Hemsedal sentrum og går langs dalløypa til Ulsåk, hvor du må krysse Rv52 og gå løypen som går oppover mot Gravsetstugo (kafe og varmestue) og Gravset skiarena (som er en alternativ startplass for turen). Her følger du skiltet løype gjennom Gravset skiarena (flere alternative løyper å følge i forskjellig vanskelighetsgrad) mot Storevatnet rundt og Golsfjellet.

Fra parkeringsplassen ved Kvanhøgd (830 moh) på Golsfjellet, følger du løypa som går syd-øst (tilnærmet vinkelrett på FV51) og følg merkingen til Steinstølan (1005 moh). Følg løypa i samme retning til du kommer til krysset ved Dugurdstjern (1230 moh) og videre følger du merking til Hestedalen.

Derfra stiger løypa opp i retning Nystølsvarden (1298 moh). Ved foten av fjellet velger du om du vil ta med deg avstikkeren opp til selve toppen. Ellers går du østover fra krysset i Hestedalen og fortsetter videre i åpent høyfjellsterreng ved Hestetjernet. Deretter følger bratt nedkjøring til du kommer til løypekrysset i Hestedalskaret. Derfra velger du løypa rett sørover mot Frøysokstølane (970 moh) som går i lett terreng og avsluttes med fin utforkjøring ned til Søråsevegen.

Der krysser du veien og fortsetter på løypa i retning Holtelifjellet, først med lett stigning opp gjennom bjørkeskogen til du igjen er i høyfjellsterreng nær toppen av Holtelifjellet (1100 moh). Derfra nedkjøring til løypekryss i sørenden av Pipesjøen. Herfra er det scooterkjørt spor over en nytt høydedrag før du i en lang utforbakke kommer ned på Røggjen.

Ved neste løypekryss er løypa igjen preparert med stor maskin og du går her over i Nesbyen kommune. Fra Røggin går løypa ned mot Bekkjeset-stølene, og svinger seg videre opp imot Valdreslie men svinger så i rett sørlig retning. Løypa er da kommet opp i et åpent landskap, med bare spredte grantrær. Oppunder Sjøhovd er det et nytt kryss, og du følger Eventyrløypa nå videre i en østlig retning. Ned til Buvasstølan går det lett, og videre ned til Langevatn kan det være friskt i et par bakker. Med den gode bredden som løypa har er det enkelt likevel å få bremset og holde egen fart.

Ved Langevatn svinger løypa og krysser først ei bro og så bilveien. Oppover Åsgrenda går først løypa slakt bortover myrflata, og følger deretter en vegtrase (ikke brøytet) videre opp stigningen som ikke er særlig lang eller bratt. Videre går løypa i et fint, småkuppert landskap som er mer preget av fjellbjørk og furu enn nordover. På ei myrflata svinger løypa vestover, deretter sørover, og holder seg i åpent myrlandskap der den går sørover mot Blåfjell.

Rett øst for Blåfjell krysser du kommunegrensen til Flå og tar av til venstre/østover i neste løypekryss og videre mot Domfet. Herfra er løypa en del svingete, men du fortsetter og passerer på vestsiden av Likkistefjellet (990moh), forbi østre siden av Raudfjellvatnet og videre i neste løypekryss ta av til høyre til Veneli. Fortsett rett sørover før løypa svinger nordøst til Olastjern, Svarttjern og videre øst for Damtjern. Herfra går løypa rett sørover og videre sør for Solheimsetran. Herfra går vei ned til Gulsvik.

Overnattingsmuligheter:
Det finnes flere overnattingstilbud og serveringssteder i Hemsedal sentrum og Ulsåk, alternativt ved Ulsåkstølen og Gravsetstugu - se www.hemsedal.com for mer informasjon.

Vær og føre:
På Skisporet.no finner du løypestatus for hele turen. Sjekk også værmeldingen før du legger ut på tur, husk at turen går høyt til fjells!

Husk kart og kompass!
Kartene du trenger i DNT og Nordecas kartserie 1:50 000:

  • HEMSEDAL - 10048
  • FAGERNES - 10049
  • NESBYEN – 10041

Kartene kan kjøpes på www.dntbutikken.no eller hos de lokale Turistkontorene i Hallingdal.

Alternative turkart:

  • Hemsedals turkart 1:30 000 (eventuelt Hemsedals gratis langsrennskart)
  • Nesbyens gratis langrennskart

Slik kommer du deg dit

Fant ingen stoppesteder i nærheten.
Annonse