Forside > Utforsker > Område > Láhko nasjonalpark

Utforsk Láhko nasjonalpark!

Láhko er nasjonalparken for deg som liker spennende geologi. Norges største sammenhengende område med alpin karst gir den kreative besøkende mang en opplevelse om fantasien slippes løs. Du trodde kanskje at “stein bare er stein”? I Láhko vil du se at det ikke stemmer.

Vann og vær former og påvirker den myke kalksteinen fra år til år. Her finner du rare figurer i berget, store steiner som ser ut til å stå i løse luften og i Corbels canyon kan du se spor av grottelandet under bakken. Tamreinen bruker området som beite og i de mange kalksjøene trives både fisk og fugl. 

Láhko er et svært populært utfartsområde for lokalbefolkningen i Gildeskål og Meløy og ved vannene nord i nasjonalparken har lokale jeger- og fiskeforeninger flere hytter til utleie.

På geologisk skattejakt

Láhko har et unikt karstlandskap som gir opphav til en rekke spennende formasjoner og geologiske fenomener. Er du observant på turen kan du se både steinhjerter, slanger og kanskje selveste Midgardsormen forsteinet. Formasjonene i fjellet slites fort av sandete fjellstøvler, derfor setter vi stor pris på om du benytter våre merkede stier.

Plante- og dyreliv

Den myke kalksteinen gir landskapet særpreg og er grobunn for et rikt planteliv med en rekke truede og nær truede arter. Over 200 ulike planter er registrert, så her kan den planteinteresserte virkelig kose seg i fargerike blomsterheier gjennom sommeren. Det er flere viktige kalksjøer og kransalgesjøer i området. Også fuglelivet er rikt med hekking av både fjellvåk, fjelljo, heilo, sandlo og boltit.

Vernet naturområde!

Verneområdene kan ha ulike regler, så gjør deg kjent med hva som gjelder dit du skal.

Tilpass søket for