Forside > Utforsker > Område > Sørlandskysten

Utforsk Sørlandskysten!

Telemarkkysten og Aust - og Vest Agders kystlinje er meget populære ferieområder med et rikt utvalg av øyer, holmer, skjær og vakker kystlinje, og med mange private hytter. Heldigvis har staten opp gjennom årene kjøpt opp en rekke øyer og deler av øyer. Dette kalles litt høytidelig for Skjærgårdsparken. Hensikten er å ta vare på flott kystnatur for at disse ikke skal bygges ut. Dermed er også områdene sikret for allmennheten.

På flere av øyene finnes det riktignok bebyggelse fra før, for eksempel gamle uthavner og enkelte hytter, men mye av dette har også historisk interesse og er verdt å ta vare på. Noen av øyene som hører til Skjærgårdsparken er Møkkalassene, Tromlingene, Valøyene, Homborøya, Gjesøya og Askerøya.

Skjærgårdsparken har dermed sikret et område som egner seg meget godt for friluftsliv.

Idyll

Her er utallige steder å velge blant for dem som vil fiske eller bade. Her er det gode muligheter for å ta seg frem uten motor også, enten man vil ro, padle eller seile. Har man ikke overnattingsmuligheter i båten kan man bruke telt mange steder på øyene. Det er tillatt å ligge i telt i inntil to dager på samme sted.

Vern

I tillegg finnes det en lang rekke sjøfuglreservater og landskapsvernområder langs kysten av Aust-Agder, blant annet Skogerøya og Hove på Tromøya utenfor Arendal og Auesøya vest for Grimstad.

Flere av de gamle fyrene er nå sikret som turisthytter eller kystledhytter, bl. a Homborsund, Torungen, Lyngør , Grønningen og Tømmerstø hyttene i Kristiansand. I tillegg har flere kommuner vært flinke til å sikre friluftsområder for allmennheten.

Totalt sett byr derfor Skjærgårdsparken og Sørlandskysten på store muligheter for friluftsfolket.

Mer informasjon

Tilpass søket for