Tungestølen Turisthytte DNT

  Legg til huskeliste
  110
  SjekkUT-besøk

  Annonse

  Klar for å oppleve vill og vakker vestlandsnatur, med breer og stupbratte fjell? Da er ein tur til denne familievennlege hytta noko for deg! Du kan nå oss på epost: tungestolen@dnt.no

  BELIGGENHET

  Tungestølen ligger i den vakre landbruksbygda Veitastrond i Luster kommune i Sogn. Bygda strekker seg fra nordenden av det 17 kilometer lange Veitastrondsvatnet og har det største slettelandskapet i Sogn. Omkranset av høye fjell på begge sider av dalen og med Jostedalsbreen nasjonalpark som et lokk rundt, er dette virkelig ei perle av ei brebygd.

  Innerst i dalen ligger Tungestølen Turisthytte ved foten av den karakteristiske Skyttarpiggen. Fjellet som åpner de to neste dalførene, Langedalen og Austerdalen, rett inn mot Jostedalsbreen. I enden av begge dalene er det massive brefall. Begge to er blant de mest spektakulære i Norge. Området nedenfor hytta er det et stort elvedelta med smaragdgrønne breelver og flere støler med beitende husdyr.

  ROM- OVERNATTING & MAT

  Vi har 3 overnattingsmuligheter hos oss.

  • Soveselet: 21 senger, fordelt på 4 etasjer
  • Bankhytta: 1 rom med 4-5 senger. To køyesenger med 2 senger i hver køye, overkøyer 90cm/ underkøye 120cm
  • Austerdalshytta (ny i 2021): 3 rom, med 4 senger i hvert rom. Totalt 12 sengeplasser. To køyesenger i hvert rom. Overkøye 90cm/ overkøye 120cm. Vi leier ut hele hytta til grupper, men du kan også leie bare 1 rom eller 2 rom. De rommene du bestiller, får du for deg selv og dine, men det kan komme andre gjester på de andre rommene.

  Dusj/ WC og tørkerom har vi i et felles servicebygg på tunet.

  BESTILLING OG BETALING

  Vi selger kun overnatting med fullpensjon. Se priser og mer informasjon på vår nettside: www.dnt.no/tungestolen

  TURER OG AKTIVITETER

  Det er mange fantastiske turer rundt hytta. Både for deg som vil ha en rolig vandretur til det mer ekstreme. Vi har et samarbeid med Norgesguidene AS på breføring og de mer avanserte og lange turene, samt klatreturer. For booking av guidede turer ta kontakt direkte med Norgesguidene, norgesguidene.no.

  Vi har også sykler du kan låne!

  DNT-MEDLEMSKAP

  Som DNT medlem får du rabatterte priser på overnatting, du støtter også det gode arbeidet som legges ned av DNT i hele Norge!

  HISTORIE

  Tungestølen har vært brukt til seterdrift sommerstid i all sin tid. I 1894 oppdaget den britiske fjellpioneren William Cecil Slingsby området på en sine mange turer i Norge. Han omtalte brefallene i Austerdalen til “The finest ice scenery in Europe”. Siden 1910 har Tungestølen vært drevet som turisthytte. Hytta har lange tradisjoner som et knutepunkt for brekryssinger og for å ta imot brevandrere. I 1988 var driver på Tungestølen, Randi Neset, vertskap for den gang HM Kronprinsesse Sonja, som skulle krysse Austerdalsbreen over til Nordfjord sammen med brefører og mangeårig turfølge Claus Helberg. 2011 var det brått slutt. I romjula knuste orkanen Dagmar den ærverdige hytta til pinneved. 101 års sammenhengende virksomhet som turisthytte var over.DNT med Anne Mari Aamelfot Hjelle i spissen tok initiativet for re-etablering av turisthytta og arkitektkonkurransen ble vunnet av Snøhetta. Grunnsteinen ble nedlagt 25 august 2018 og den nye hytta ble offisielt åpnet av HM Dronning Sonja 6 september 2019.

  EIERE OG BESTYRERE

  Luster Turlag står som eiere av Tungestølen Turisthytte. Randi Bjørnbeth er bestyrer på hytta.

  Vi gleder oss til å ta deg i mot, velkommen!

  Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

  Fasiliteter

  • 220v

  Passer for

  • Skoleklasser
  Annonse
  Breheimen med Jostedalsbreen

  Adkomst mulig med

  • Kollektivtransport
  • Bil om sommeren
  • Sykkel

  Adkomst sommer

  Det er mulig, men ikke enkelt, å komme seg til Tungestølen med kollektivt: Buss fra Oslo eller Bergen til Sogndal, deretter lokal bus til Hafslo, og deretter bussrute 861 som kjører én gang per dag mellom Hafslo og Veitastrond. Fra Stølen busstopp i Veitastrond er det ca 4 km å gå inn til hytta. Sjekk ENTUR for rutetider.

  Det er bomveg inn til hytta som kan betales via Vipps, 70,-. Fra bommen er det 5 km inn til hytta. Parkering er nede på flaten ved elva og derifra vandrer du ca 300 meter på fin vei opp til hytta.Det er parkering for bevegelseshemmede oppe ved hytta.

  SjekkUT | Tungestølen Turisthytte DNT

  Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

  Les mer om SjekkUT
  110

  SjekkUT-besøk