Børgefjell på tvers, fra Simskardet til Susendalen

Legg til huskeliste
Annonse
Turen gjennom Børgefjell fra Simskardet til Susendalen går gjennom tre forskjellige karakteristiske typer terreng. Først gjennom det vestre området med høye tinder og dype daler, dernest gjennom midtpartiet med runde topper og vidstrakte heier og avslutningsvis gjennom det østre området med litt myr og våtmarks terreng.

Første etappe går fra ca 400 moh til 900 moh og er lettgått med flate partier og slake stigninger. Det er tydelig sti fram til Simskardhytta, men fra hytta og inn til Bisseggskardet er det ikke sti. Fra Simskardhytta, gå først i sør-sør-østlig retning og drei sør-øst til starten av Bisseggskardet. Her åpner terrenget seg opp og resten av først etappe, inn til Austre Måsskardvatnet, er en fryd å gå. Det er stor ørret i Måsskardvatnene, men den kan være vanskelig å få. Hvis været er fint er Måsskardvatnene et ypperlig utgangspunkt for en avstikker til Børgefjellets dronning, Kvigtinden, den høyeste toppen i Børgefjell og Grane kommune.

På andre etappe krysses Simskardelva et stykke nedenfor Simskardvatnet før en kommer til Nedre Båttjønna. Her kan det lønne seg å prøve fiskelykken. I ruskevær gir en bokstavelig talt åpen bu ypperlig ly for en god rast. Sener krysses Simskardelva på nytt. Elva er nå blitt melkehvit etter foreningen med Storskavlbekken som kommer fra Kvigtindbreen. 200 høydemeter lavere enn etappens utgangspunkt, kommer en ned til Vestre Tiplingen. Et vakkert område med mange flotte teltplasser som innbyr til leirslagning.

Siste etappe går først langs sørsiden av Vestre Tiplingen. Det finnes ingen sti så studer kartet nøye og ta sikte på kanten av de lange myrdragen. Treffer du riktig så blir denne strekningen overraskende lett å gå. Fra broen over elven mellom Vestre og Austre Tiplingen er stien som er avtegnet på kartet, vanskelig å finne i terrenget. Når en treffer stien som går på nordsiden av Tiplingene kan kart og kompass pakkes bort. Herfra er stien lett å følge helt fram til parkeringsplassen i Susendalen.

Ha en flott og opplevelsesrik tur i et vakkert og variert terreng gjennom Børgefjell.

Adkomst med egen bil

Det enkleste er å parkere bil(er) ved turens endepunkt nær Oksvollen i Susendalen, koordinater 65° 20,30' nord, 14° 18,10' øst og så kjøre bil(er) til turens startpunkt nær Fremmervollen i Simskardet, koordinater 65° 17,70' nord, 13° 35,93' øst.
Annonse