Tre topper på under to timer i Dalsnutenområdet

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 5,7 km
  • 2 t
  • Rundtur
  • 328 høydemeter totalt
  • Sesong: Hele året
Vil du unngå køgåing til Dalsnuten, men allikevel få med deg samme utsikten, bør du velge rundløypa Kallandsnuten, Fjogstadnuten og Øvre Eikenuten. Tre topper med utsikt til Gandsfjorden og landet bortenfor.

Start for turen er parkeringsplassen på Gramstad. Her har Sandnes kommune satt opp en stor oppslagstavle med kart som viser alle turmulighetene i området. Tavla står like ved Stavanger Turistforening sitt hus, som har åpen kafe hver søndag vår og høst fra kl 13-16.

Vi snur ryggen til strømmen av folk som skal til Dalsnuten og går opp veien mot Fjogstad. Etter første sving markerer to gjerdestolper på venstre side at stien begynner. Her er ikke merket sti, men det går ikke lenge før vi treffer på de røde T-ene som viser vei opp til første «avkjørsel» - til Kallandsnuten. Hold til venstre, og gå helt fram til kanten av berget. I fugleperspektiv ser du ned på STF sitt hus og den store parkeringsplassen. Løfter du hodet ser du til havs! Avstikkeren er på 300 meter, og du må gå tilbake til utgangspunktet for å fortsette rundturen.

Etter en liten oppstigning og over en gjerdeklyver nærmer vi oss toppen av Fjogstadnuten. Dalsnutens mektige bakside troner mot oss, men på begge sider av fjellryggen ser vi Gandsfjorden, Hafrsfjord og hav så langt øye kan se. Ved foten av Dalsnuten blinker Revholdstjørn og mot nord ser vi masta på Lifjellet.
Vi slipper oss ned mot Revholdstjørn, men krysser Kvitemyra før vi klatrer over gjerdeklyver og er inne på stien til Dalsnuten. Denne følger vi til det flater litt ut før siste oppstigning til toppen av Dalsnuten. Vi forlater stien og holder til venstre over kammen til ny gjerdeklyver. Fortsett rett fram til du igjen ser Gandsfjorden. Nå kan du velge å gå over Lundamyra til Øvre Eikenuten, eller ta en avstikker til husmannsplassen Lundane som ligger i dalsøkket på sørvestsiden rett under Dalsnuten. Første husmann slo seg til på Lundane i 1817 og siste husmann flyttet fra stedet på 1880-tallet. I dag forteller gamle tufter om plassen, hvor eneste adkomst til Sandnes var ned skaret til Holmavika og derfra i båt.

Etter å ha vært på Lundane, går den lille avstikkeren tilbake til rødmerket sti og følger denne over Lundamyra til skiltet mot Øvre Eikenuten står. Følg merket løype til nytt skilt viser vei til Øvre Eikenut. Dette er igjen en avstikker, men vel verd turen da utsikten er like formidabel som på de andre utsiktspunktene.

Etter denne lille ekstraturen på 200 meter hver vei, vender vi nesen hjemover. Vi vandrer i lett terreng østover, og om ikke lenge ser vi huset på Gramstad. Snart er vi framme ved startpunktet og hele runder tar ca 2 timer med pause. Turen er 6,3 km lang.

Adkomst med egen bil

Kjør ut av Sandnes og ta Daleveien Fv 317 mot Dale. ved skilte til Gramstad sving til høyre opp Fjogstadveien Fv 338. Parker på den store parkeringsplassen ved det hvite huset til Stavanger Turistforening.
Annonse