Vestlandske hovedvei fra Ogna til Hegrestad

Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 7,3 km
  • 2 t, 30 min
  • Turen går én vei, fra A-B
  • 217 høydemeter totalt
  • Sesong: Hele året

En vandring gjennom veihistorien

Denne veien ble bygget over Hegrestadfjellet som ridevei rundt 1810. Rideveien ble i 1820 utvidet slik at den kunne kjøres med karjol. Fra 1843 inngikk veien som et ledd i den såkalte Vestlandske hovedvei. I slutten av 1930- åra ble veien betraktet som helt ubrukbar og tvangsarbeiderne fra Opstad bygget ny vei fra Tengs til Ogna. Denne ble tatt i bruk i 1940. Veiarbeidet ble utført på akkord til en daglønn som var mellom kr 1,00 og 1,25. Dette er en fin tur på en flott grusvei. Turen går mye opp og ned og kan nok være tung for små bein. Dette er også en tur som kan gjennomføres med sykkel selv om en nok må beregne å stige av i de bratteste bakkene. Underveis ligger mange fine småvatn som innbyr til bading og fiske.

Ta toget til turstart og gå av ved Ogna stasjon. Følg Nordsjøvegen i sørlig retning, og sving av ved Ogna kirke. Gå fram til turstart ved Hegrestadgårdene. 

Løype: Nedlagt riksvei. Kupert fjellandskap. 

Tid: 2,5 time en vei. 

Verd å se: "Hitlertennene" på Brusand.

Fiske: Fiskekort kan kjøpes hos Mona Moi planteutsalg, Høiland. 

Bading: I vatna langs veien.

Båndtvang: 1. april - 20. august.  

Adkomst med egen bil

Egen transport fra Rv 44. Parkering ved Hegrestadgardene der det er opparbeidet parkeringsplass. Liten parkeringsplass ved Hølland bru.

Adkomst med kollektivtransport

Ta toget fra hvor du vil og gå av på Ogna stasjon.

Annonse