Prestvegen fra Ringsaker kirke til Prøysenstua

Legg til huskeliste
Annonse

«– Je hadde bære en væg å gå je, og det var Præstvægen», sa Alf Prøysen. Denne turen langs Prestvegen i Ringsaker går i Alf Prøysens rike, forbi barndomshjemmet hans og bort til Prøysenhuset. Det var i dette landskapet han samlet inspirasjon til alt han seinere skrev om.

Midt i Prøysens rike klinger det bedre med Præstvægen, men det offisielle navnet er i dag Prestvegen. Den drøyt ei mil lange strekningen mellom Ringsaker og Veldre kirke fikk navnet sitt etter Veldrepresten. Han bodde ved Veldre kirke og kjørte nesten daglig bort til Ringsaker kirke, fram til 1876. Vegen gikk opprinnelig rett opp fra Ringsaker kirke der det i dag er boliger, dyrket mark og gårdstun. Derfor må turen følge Åshøgdvegen i starten. Fra parkeringen går du omtrent 1 kilometer langs Åshøgdvegen østover. Ta deretter gårdsveg til venstre, Skappalgutua, og følg denne i rundt 350 meter. Rett før tunet på Skappel gård tar du til høyre og følger traktorveg delvis rundt tunet og så østover til du kommer til bygdevegen Eriksrudvegen. Ta til høyre her og følg denne vegen rundt 80 meter før du tar til venstre inn i skogen og følger denne skogsvegen og etterhvert sti og igjen skogsveg, til du kommer til Prøysenstua og Prøysenhuset. Fra Prøysenstua går du samme veg tilbake, totalt 8,5 kilometer.

Prøysenstua og Prøysenhuset

Prøysenstua er Alf Prøysens barndomshjem. Det er en godt bevart og fredet husmannsplass. Rett på oversiden av husmannsplassen Prøysenstua ligger Prøysenhuset, tegnet av arkitektkontoret Snøhetta. Prøysenhuset er et nasjonalt kulturhus til ære for Alf Prøysen. Her kan du oppleve og lære mer om hans liv og virke. Inne i huset finner du Kafé Julie med bakerovn, en innholdsrik Prøysenbutikk, utstilling, Prøysenscenen og flere aktivitetsrom.

Adkomst med egen bil

Kjør gamle E6 fra Moelv til Ringsaker kirke. Parkering ved Ringsaker kirke eller ved forsamlingslokalet Tingvang.
Annonse