Arentzbu ligger i Rausdalen og var den første hytta som ble bygget av midler fra lege Fredrik Arentz legat. Hytta stod ferdig i 1956 og sikringshytta er senere bygd ut og modernisert. Hovedhytta derimot er intakt med både interiør og eksteriør som da den var bygd i 1956. Dette har gjort at Riksantikvaren i kulturminneåret 2009 fredet bua som en godt eksempel på en hvordan en selvbetjeningshytte ble bygd og tankene bak utviklingen av et friluftsliv tilgjengelig for alle.
Sengene som kan forhåndsbestilles, er nummererte (se plantegninger under Bilder).
Hytta har det du trenger av utstyr for matlaging og et hyggelig opphold, som fullt kjøkkenutstyr, dekketøy og sengeklær. I tillegg vil du finne et godt utvalg av mat på proviantrommet. Det er ikke strøm på hytta, men gass, vedfyring og stearinlys som lyskilde.
Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytta inne og ute. Lakenpose eller eget sengetøy skal alltid brukes ved overnatting. Oppslag med hytteregler og priser finner du på hytta.
Oppskriftshefte basert på proviantlageret
I et nytt prosjekt har vi i DNT jobbet med å utvikle et oppskriftshefte basert på proviantlagrene på selvbetjeningshytter. Her finner du en rekke fristende og overraskende matretter du kan lage når du besøker våre selvbetjente hytter.
Ta en titt i vårt oppskriftshefte
Priser på overnatting og proviant
Vi gjør oppmerksom på at prisene på hytta følger prislisten til DNT Oslo og Omegn. Andre medlemsforeninger i DNT kan ha andre priser.
Gå til prisliste
Forhåndsbestilling via hyttebestilling.dnt
Det har aldri vært enklere å bestille hyttetur på DNT-hyttene. Via hyttebestilling.dnt.no kan du enkelt se når hytta er ledig, utforske hytter i kart og bestille plass. DNT Oslo og Omegn legger ut et begrenset antall senger for bestilling. Resten av sengene vil være åpne for drop-in.
Betal med DNT Hyttebetaling
Vi anbefaler alle gjester som ikke forhåndsbestiller og betale elektronisk med appen DNT Hyttebetaling . Med denne appen kan du enkelt betale for mat og overnatting på de selvbetjente hyttene. Appen er tilgjengelig for IOS og Android. Appen fungerer også på steder uten telefon- og nettverksdekning.
Fungerer med bank- og kreditkort fra andre land.
Betalingsblankett
Du kan også betale ved å fylle ut en betalingsblankett som du vil finne på hytta. Ved avreise legger du den ferdig utfylt betalingsblanketten i safen og tar med deg kopien. Da sender vi deg faktura, men vær oppmerksom på at det påløper et gebyr på kr. 50,- ved bruk av betalingsblankett. Husk å fylle inn riktig pris for overnatting ut fra alder og medlem/ikke-medlem og alt du har tatt av mat. Til orientering er det ikke lenger mulig å betale med kontanter på selvbetjeningshyttene.
Det er ikke tillatt å ha hund i oppholdsrom, spiserom og soverom. Det er et hundebur i uthus/sikringshytta. Ta med underlag til hunden om nødvendig, ikke bruk hyttas sengetøy eller tepper.
Flere hytter i Breheimen
Se oversikt over alle DNT-hyttene i Breheimen
Hytta ligger i et av Norges 24 villreinområder. Hvis du vil vite mer om villreinens bruk av fjellet og hvordan du kan ta hensyn til villreinen, kan du lese om det på dnt.no/villrein . Her kan du også lese om hvordan DNT arbeider med villrein og ferdsel.
Aktuelle kart
Norges-serien fra Nordeca: "Jostedalsbreen 10063" Turkart: 1:50 000 Breheimen (2010)
Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.
Du må minst regne med en sekstimers marsj for å nå Arentzbu. De tre mulighetene er:
Fåberg i Jostedalen - seks timer.
Mørkrisdalen via Dulsete - seks timer.
Mørkrisdalen via Åsetvatnet - sju timer.
Hytta ligger ellers en dagsmarsj unna hyttene Fast, Nørdstedalseter og Sprongdalshytta .
Turen til Arentzbu vinterstid kan være krevende. Man bør være trygg på å vurdere forholdene og ha gode ferdigheter i vinterfjellet for å ta turen hit. Her er noen tips til turplanleggingen:
Fra Nørdstedalseter kan man definitivt ikke følge sommerruta, men derimot gå via Harbardsbreen og Rausdalen. En for så vidt krevende tur.
Fra Fast er det mulig å gå flere veier. Sommerruta kan ikke følges, og man bør velge trasé lenger vest og følge enkelte rygger, samt unngå et bratt parti fra Kvitene ned på nedre Rausdalsvann.
Fra Fåberg i Jostedalen er det mulig å følge sommeruta, men forsiktighet må vises ned i Martedalen.
Fra Sprongdalshytta går vinterruta via Greinbreen (rasutsatt i oppgangen, men her har folk gått i alle år spesielt den tiden det var større påsketrafikk i Breheimen) og ned i Tverrbotnen (bratt og krever sikt) og videre lett ned Rausdalen til hytta. Sommerruta opp fra Sprongdalshytta kan ikke følges.
Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.
Les mer om SjekkUTSjekkUT-besøk