Målia Stouslandhytta

    Legg til huskeliste
    162
    SjekkUT-besøk

    Annonse

    Målia Stouslandhytta er ei gruppeutleiehytte, hvor man booker og betaler for hele hytta.

    Hytta egner seg godt til samlinger for voksne f.eks. personalsamlinger, jubileer, slektstreff og lignende hvor man kan kombinere turer på ski eller beina med hyggelige måltider innendørs og utendørs. Det er nydelig utsikt utover Hedmarksvidda og god hyttestemning.

    BELIGGENHET: Denne hytta ligger nederst på tunet på Målia. Målia ligger nydelig til i "hjertet av Hedmarksvidda" med seterstemning og vidt utsyn. Det er sommervei via Budor/Ruskåsen inn til Målia fra ca. 1. juni til ca. midten av oktober.

    NØKKEL: Stouslandhytta har egen nøkkel som du finner i nøkkelboksen ved inngangsdøra på Målia. Koden får du tilsendt når du har bestilt og betalt for hytta. Du kan også kontakte HHT direkte. Utsjekk er kl. 12:00.

    UTSTYR: Stouslandhytta inneholder en stor og en liten stue, kjøkken og to soverom. Inkludert sofaer er det 20 soveplasser fordelt slik: soverom 1; 6 senger, soverom 2: 4 senger, liten stue: 3 senger i familiekøye og 3 senger/sofa, stor stue: 4 senger/sofa. Kjøkkenet er utstyrt med gasskomfyr, gasskjøleskap, oppvaskbenk og servise og bestikk til 40 personer, diverse kjeler og matlagingsutstyr mm. Den store stua har tre langbord med stoler til 30 personer, i tillegg er det en del krakker.

    NB: Husk å ta med sovepose og putevar, da det ikke er dyner på hytta, kun puter.

    Strøm og vann: Stouslandhytta har strøm kun til varmepumpa - ellers er det solcellepanel for belysning. Mobiltelefoner blir ødelagt om du bruker vanlig lader i solcelleanlegget. Varme: Varmepumpe + fire vedovner/peisovner for oppvarming. Det ligger ved i yttergangen, og ekstra lager er i rommet mellom doene. Egen nøkkel til dette lageret henger i hytta. Vann hentes i brønn utpå vollen utenfor skigarden. Vannet har noe myrsmak/farge, og det anbefales å ta med eget drikkevann i egne kanner. Vann kan eventuelt suppleres i vanntappepunkt i hyttefeltet på Ruskåsen (ca. halvveis mellom Målia og Budor/Grua). Bålplass: Det er en setergrill og utebenker mellom hyttene. Ta med grillkull.

    Hytta er malt lys, alle madrasser og de fleste møblene er nye. Hytta er en god blanding av lys/moderne og «historisk stemning».

    AKTIVITETER: Det er lang skisesong til Målia, tidligløype fra Budor på bilveien over Ruskåsen og del av et stort løypenett med tre løypeselskaper. Naturlige utgangspunkt er Gåsbu, St. Olav, Kveådammen, Brumund, Budor. Sommerstid er det mange merkede stier, både kort og lange turer, ut i fra Målia.

    HUND: Du kan ta med hund til alle HHTs hytter, men på Stouslandhytta er det ingen spesiell tilrettelegging for hunder.

    PRIS: Stouslandhytta er utleiehytte for grupper, låst med egen nøkkel. Den må forhåndsbestilles her og koster 1000,- pr. døgn for DNT-medlem og 2000,- for ikke-medlem, uavhengig av antall personer.

    HISTORIKK: Stouslandhytta er HHTs aller første hytte, kjøpt av vår aller første styreleder Georg Stousland og overrakt til HHT lille julaften 1933.

    Målia ble vurdert som et attraktivt turmål da turistforeningen ble etablert i 1930. Allerede i oppstartsåret får HHT i stand en leiekontrakt med Per Øxseth i Løten. Han har sæter på Målia. Øxseth eier gården Grims-Kroksti og Øde-Kroksti i Løten, som er en ganske stor gård som ligger rett vest for Ånestad. I 1933 kommer Målia på HHT's hender. Det skjer ved at HHT's initiativtager og første leder G. J. Stousland (HHT's styreleder 1930-39) får kjøpt bygningen og gir den i gave til Turistforeningen. Dette er sørenden av det bygget som i dag ligger nederst på HHT's inngjerdete område på Målia (Stouslandhytta).

    Lektor Harald Bergh skrev i jubileumsberetningen i 1960: «Og hvem av de som var til stede kan vel glemme styremøtet hos han lille juleaften 1933 da han på sin beskjedne, men samtidig stolte vis med en suveren gestus overga til HHT sitt gavebrev på Målia med inventar og tilliggende herligheter. En gave som i sannhet var betegnende for overskuddsmennesket G.J. Stousland, og hans staute fru Marie».

    Denne hytta fungerte som overnattings- og serveringshytte fram til 1970. Hamar Røde Kors Hjelpekorps leide hytta til sin beredskap fra 1971-2011. Stouslandhytta ble så tatt over igjen av HHT. Alle hyttene + uteområdet på Målia har blitt rehabilitert i perioden 2013-2015.

    Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

    Kontaktinformasjon til hyttetilsyn.

    VILLREIN: Det du blir glad i tar du vare på😊 https://www.dnt.no/villrein/

    Vi er forpliktet til å ta vare på villreinen, og Rondane sør er et viktig villreinområde. Reinen bruker ulike deler av området til ulike årstider. Les mer her. Hold deg til stiene, og ha hunden i bånd. Om du treffer på en reinsdyrflokk så hold deg i ro til dyrene har passert.

    Fasiliteter

    • 12v
    • Peis
    • Mobildekning
    • Steikeovn
    • Utleie
    • Vedovn

    Passer for

    • Barnevogn
    Annonse
    Hedmarken og Hedmarksvidda

    Adkomst mulig med

    • Bil om sommeren
    • Sykkel

    Adkomst sommer

    Gående: Rondanestien via Budor og Svaen. Neste overnattingshytte sørover er Svartskogkoia, neste overnattingshytte nordover er Snippkoia. Ellers på blåmerket sti fra Kveådammen (3 km), eller fra Brumund, event. gående/syklende på grusvei fra Ruskåsen/Grua/Budor.

    Bil: Det er bilvei på sommeren fra Brenneriroa via Budor og Ruskåsen (22 km fra Brenneriroa). Målia har gateadresse Måliavegen 590. Veibom med skiltavlesning (Youpark) sør for Budor.

    Adkomst vinter

    Hytta er tilknyttet løypenettet på Hedmarksvidda. Parkering ved Budor (15 km fra rv 25), flere skiløyper til Målia (5-7 km). Alternativ parkering ved Kveådammen (13 km nord for Gåsbu), 3 km skiløype til Målia. Løyper også fra Gåsbu, St.Olav og Brumund. Rondanestiens trasé anbefales ikke fulgt på ski. Fra vinterferien blir Sjusjøløypa (Lavlia-Hamarsæterhøgda) oppkjørt. Denne er forbindelse til traséen Lillehammer-Rondane.

    SjekkUT | Målia Stouslandhytta

    Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

    Les mer om SjekkUT
    162

    SjekkUT-besøk