Lågaros ligger i krysningspunktet for flere merkede ruter på Hardangervidda, og er et fint mål for en første etappe om du tar turen fra Møsvatn og innover på vidda. Den T-merka stien går i lett terreng fra Møsstrond via Mogen og langs Gjuvsjåen inn til Lågaros. Hytta ble åpnet i 1960 og sikringshytte ble bygget ferdig i 1985. Hytta ligger høyt og åpent til med godt utsyn mot de vestlige delene av Hardangervidda.
Egen inngang om vinteren:
Til orientering har hovedhytta egen inngang bygd for bruk om vinteren. Inngangsdøra tettes av snø og den er derfor låst av sikkerhetsmessige hensyn. Benytt derfor egen snøfri vinterinngang på sørsiden av hytta (retning Mogen). Døra er låst med DNT standardlås.
Sengene som kan forhåndsbestilles, er nummererte (se plantegninger under Bilder).
Hytta har det du trenger av utstyr for matlaging og et hyggelig opphold, som fullt kjøkkenutstyr, dekketøy og sengeklær. I tillegg vil du finne et godt utvalg av mat på proviantrommet. Det er ikke strøm på hytta, men gass, vedfyring og stearinlys som lyskilde. Vann hentes i nærmeste bekk/vann. Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytta inne og ute. Lakenpose eller eget sengetøy skal alltid brukes ved overnatting. Oppslag med hytteregler og priser finner du på hytta.
Oppskriftshefte basert på proviantlageretI et nytt prosjekt har vi i DNT jobbet med å utvikle et oppskriftshefte basert på proviantlagrene på selvbetjeningshytter. Her finner du en rekke fristende og overraskende matretter du kan lage når du besøker våre selvbetjente hytter.
Ta en titt i vårt oppskriftshefte
Priser på overnatting og proviant
Vi gjør oppmerksom på at prisene på hytta følger prislisten til DNT Oslo og Omegn. Andre medlemsforeninger i DNT kan ha andre priser.
Gå til prisliste
Forhåndsbestilling via hyttebestilling.dnt
Det har aldri vært enklere å bestille hyttetur på DNT-hyttene. Via hyttebestilling.dnt.no kan du enkelt se når hytta er ledig, utforske hytter i kart og bestille plass. DNT Oslo og Omegn legger ut et begrenset antall senger for bestilling. Resten av sengene vil være åpne for drop-in. Møt opp på hytta før kl. 19.00 for å sikre sengen du har reservert; etter kl. 19.00 kan sengen tildeles andre, men bookingen din er fortsatt gyldig.
Betal med DNT Hyttebetaling
Vi anbefaler alle gjester som ikke forhåndsbestiller og betale elektronisk med appen DNT Hyttebetaling . Med denne appen kan du enkelt betale for mat og overnatting på de selvbetjente hyttene. Appen er tilgjengelig for IOS og Android. Appen fungerer også på steder uten telefon- og nettverksdekning.
Fungerer med bank- og kredittkort fra andre land.
Betalingsblankett
Du kan også betale ved å fylle ut en betalingsblankett som du vil finne på hytta. Ved avreise legger du den ferdig utfylt betalingsblanketten i safen og tar med deg kopien. Da sender vi deg faktura, men vær oppmerksom på at det påløper et gebyr på kr. 50,- ved bruk av betalingsblankett. Husk å fylle inn riktig pris for overnatting ut fra alder og medlem/ikke-medlem og alt du har tatt av mat. Til orientering er det ikke lenger mulig å betale med kontanter på selvbetjeningshyttene.
Det er fire hundebur i uthus. Ta med underlag til hunden om nødvendig, ikke bruk hyttas sengetøy eller tepper. Det er ikke tillatt å ha hund i oppholdsrom, spiserom og soverom.
Hundebur størrelse: 3 stk 105x75, 1 stk 90x65.
Flere hytter på Hardangervidda
Se oversikt over alle DNT-hyttene på Hardangervidda
Hytta ligger i et av Norges 24 villreinområder. Hvis du vil vite mer om villreinens bruk av fjellet og hvordan du kan ta hensyn til villreinen, kan du lese om det på dnt.no/villrein . Her kan du også lese om hvordan DNT arbeider med villrein og ferdsel.
Villreinen er en sårbar art og er ekstra følsom for forstyrrelser på våren. Av hensyn til villreinen vil DNT stenge sine hytter på Hardangervidda i kalvingsperioden fom. 1. mai tom. 10. juni. Dette gjelder i området sør for Rv 7 og nord for E 134. I tillegg vil hyttene være stengt i perioden fom. 15. oktober tom. 1. mars, hver vinter. Hyttene vil være låst med DNT-nøkkel, og er tilgjengelige ved nød.
Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.
Adkomst fra sør: Fottur fra Mogen Turisthytte på 15,3km, beregnet til ca 5t 30m gange. Båten M/S Fjellvåken til Mogen fra Skinnarbu. Parkering ved Skinnarbu, eller lokalbuss fra Rjukan. Rjukanekspressen fra Oslo til Rjukan. Se adkomst Mogen.
Adkomst fra nord: Parkering eller sommerbuss langs Rv 7. To til tre dagsmarsjer inn til Lågaros via Sandhaug eller Rauhelleren avhengig av startsted.
Se alle ruter til/fra Lågaros under "DNT-ruter"-fanen.
Sjekk status sommerbruer.
13,9km lang skitur fra Mogen turisthytte, kvistes i påsken. På vinterstid kan Mogen nås med skutertransport fra Varland, eller ved å følge skuterløypa over Møsvann på ski. Se adkomst Mogen.
Alternative ruter fra Sandhaug til Lågaros (19,9km), Mårbu til Lågaros (22,5km), eller Rauhelleren til Lågaros (16,5km). Rutene kvistes i mars og april. Følg nøye med på vær og snøforhold, da dette er krevende vinterruter.
Se øvrige vinterruter og kvistedatoer under "DNT-ruter"-fanen.
Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.
Les mer om SjekkUTSjekkUT-besøk