Legg til huskeliste
    641
    SjekkUT-besøk

    Annonse

    Olalia ligger idyllisk til med flott utsikt sørover mot Hauganutene. Det er tre hytter på tunet: Olalia Fjellstove, sikringshytta og Olabu. Fjellstova er normalt låst, men er åpen med kafé og overnatting i perioder på sommeren, høsten og vinteren. Sikringshytta og Olabu er åpen og ulåst hele året.

    Hyttene kan nås fra flere kanter, blant annet fra Rus i Etne, Litledalen, Helgeland/Fjellstøl i Sandeid eller fra Opheim (Olalivegen).

    OLALIA FJELLSTOVE

    Haugesund Turistforenings største hytte med 45 sengeplasser. Den gamle Olalia ble bygget og innviet i 1939. Den ble etter hvert revet og bygget opp igjen etter samme form, med nyåpning i 2014. Mye av det gamle ble innlemmet i Fjellstova, som en del av det gamle tømmeret, skyvedørene mellom peisestue og matsal.

    Hytta er normalt låst og ikke tilgjengelig for privatpersoner som ikke har leid hele hytta, men er åpen med vertskap når det er kafédrift. Ved helgeåpent er gjester velkomne fra fredager kl. 19. Følg gjerne Olalia Fjellstove på Facebook for åpningstider: https://www.facebook.com/Olaliafjellstove/

    Sommeren 2024 er Fjellstova åpen fra lørdag 29. juni til søndag 11. august. Kaféen er da åpen fra kl. 11.00 til 17.00 hver dag. Da er det er også mulig å overnatte på Fjellstova. Den fungerer da tilsvarende en sikringshytte; har eget proviantlager og kjøkken som i sikringshytta. Velkommen!

    Ønsker du å leie hele hytta utenom sesong, kontakt Haugesund Turistforening: haugesund@dnt.no / 52715311. Ønsker du ha et arrangement med ekstra god mat, kontakt Skakkelaks.no for skreddersydd opplevelse for bedrifter og private på Olalia.

    Romoversikt Olalia Fjellstove finner du her.

    OLALIA SIKRINGSHYTTE

    Ble bygget i 2012. Den fungerer som en selvbetjent hytte hele året, og har vanlig sortiment på proviantlageret. Hytta har til sammen 30 sengeplasser. Det er 10 senger fordelt på 3 rom, og 20 senger i 2. etasje. Romoversikt 1.etasje finner du her. Hytta ligger på en høyde med god oversikt over Olaliområdet. Rom i hovedetasjen eller sengeplass på hemsen kan forhåndsbestilles.

    OLABU

    Ble bygget i 1975. Hytta består av et rom; her er det 4 sengeplasser, kjøkken og spisebord. Kan forhåndsbestilles! Det er ikke proviant i denne hytta, det kan hentes på Fjellstova når den er åpen, eller fra sikringshytta like ovenfor. Olabu er tilrettelagt for hund. Vannet er stengt om vinteren. Gjestene benytter toalettet på Olalia Fjellstove.


    UTSTYR

    Hyttene er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold, deriblant kjøkkenutstyr, dekketøy og proviant. Proviantlisten finner du her. Gjestene ordner selv med matlaging, oppvask, vask av gulv og rydding inne og ute. Husk lakenpose eller sengetøy. Sovepose er ikke tilllatt.

    HUND

    Har du med hund, kan du enten overnatte på Olabu eller på rom i uthuset. Det er to rom, et med 2 senger og et med enkeltseng. Gjester på rommene i uthuset bruker toalett og kjøkken på Fjellstova når den er åpen, eller sikringshytta. Husk båndtvang. I Vindafjord kommune er det båndtvang 1. april - 20. august. I resten av Etnefjellene/Etne kommune er det båndtvang 1. april til 31. oktober. Respekter båndtvang og beitende dyr.

    BETALING OG BESTILLING

    DNT Hyttebestilling kan du bestille seng på hytta i forkant av turen. Hvis du bestiller seng på forhånd har du rett på denne så lenge du ankommer hytta innen kl. 19.00. Fjellhyttene er åpne for alle uavhengig om de har bestilt seng på forhånd eller ikke. Dersom du ikke har bestilt opphold på forhånd må du huske å betale for oppholdet i etterkant. Dette kan gjøres på appen DNT hyttebetaling.

    Vi anbefaler å laste ned appen DNT hyttebetaling på mobilen før du skal på tur. Da kan du enkelt betale for mat og overnatting (om du ikke har bestilt på forhånd) via smarttelefonen i stedet for på fullmakt. Om du ikke har mobildekning legger du dine kjøp offline og betaler via appen når du får dekning. Last ned DNT hyttebetaling på mobilen.

    Husk å skrive deg inn i hytteprotokollen! Mer info om hvordan en benytter en DNT hytte finner du her.

    AKTIVITETER

    • Klatrejungel for barn like ved Fjellstova. Klatrejungelen er sponset av Sparebankstiftelsen DNB Amedia og Sparebankstiftelsen SR-bank.
    • Toppturer til Steinfjellet, Hauganutane, Roaldkvamsnuten, Lysenuten og Høylandsnuten m.fl.
    • Tur til Furevatnet og padling i kano. Se turbeskrivelse her.
    • Bading i kulp i Furevasselva.
    • Bål og matlaging utenfor hytta.
    • Ørretfiske i elv og vann

    Olalia er tilrettelagt for skoleklasser med følgende materiell/utstyr:

    • Aktivitetsrom med utstyr som liggeunderlag, kompass, lavvoer, stormkjøkken, kart, sager og wokgryte til bålpanne, kubb-spill.
    • Skoleperm som inneholder kart over orienteringsposter som står ute hele året, matoppskrifter, forberedelse til turen, turtips og praktiske aktiviteter
    • 5 kanoer ved Furevatnet (ca. 40 minutter fra Olalia)
    • Overnattingskapasitet med 45 sengeplasser, samt madrasser

    Skoleklasser som ønsker å benytte Olalia må bestille dette via Haugesund Turistforening telefon 52 71 53 11 eller haugesund@dnt.no.

    Denne hytta har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

    Fasiliteter

    • 220v

    Passer for

    • Skoleklasser
    • Barnevogn
    Annonse
    Etne- og Saudafjella

    Adkomst mulig med

    • Sykkel

    Adkomst sommer

    OPPHEIM: Fra Ølen opp Olaliveien til parkeringsplassen ved Opheim. Stor parkeringsplass. Parkering mot avgift, se frivest.no. Herfra går turen i lett kuppert terreng på gruset sti 5,5 km. Du møter på noen brattere bakker. Turen tar ca 1 time og 20 min.

    FJELLSTØL, Sandeid: Ta av ved Sandeid kirke, kjør Helgelandsvegen ca. 3 km, ta deretter av på Fjellstølvegen og kjør ca 2,2 km til endes på denne.

    Fra Rusveien. Du kommer til Rusvegen ved å kjøre igjennom Etne sentrum og svinger opp til høyre til Litledalen rett før du kjører over sideelva til Etneelva som E134 krysser. Denne følger du til du ser skilt Rusveien (bomvei) på høyre side. Denne snirkler seg oppover fjellet og ender opp på god parkeringsplass på høyre side. Du følger herfra traktorvei innover fjellet og du skal holde høyre hele veien oppover til den ender ved en bekk. Dette er ikke merket sti så du er avhengig av kart og kompass for å finne fram og du går uten sti halve veien fram til hytta. Du skal igjennom staurskar på din vei mot hytta - ca. 1 1/2 time.

    Adkomst vinter

    Det blir kjørt spor inn til hytta så fort det er nok snø, fra Oppheim og Fjellstøl. Enten ved tråkkemaskin eller snøscooter.

    Se om det er snø på webkamera som Friluftsrådet Vest har satt opp på Oppheim og Fjellstøl

    Se også Skiløypestatus Fjellstøl, Olalia og Opheim på Facebook for oppdateringer.

    Trenger du skiutstyr til turen? Se Frilager Haugalandet 

    Når og hvor ble det sist kjørt skiløype: Se skisporet.no 

    SjekkUT | Olalia

    Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

    Les mer om SjekkUT
    641

    SjekkUT-besøk