Lebiko

Lebiko

Om hytta

 • Område
 • Betjeningsgrad
  Ubetjent
 • Sengeplasser
  13 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året

Lebiko er et gammelt finnetorp på Varaldskogen i Kongsvinger. Finnskogleden går gjennom torpet og 7-torprunden har naturlig startpunkt på norsk side her. Hytta er utstyrt som ubetjent hytte, låst med DNTs standardnøkkel. Det går skogsbilvei helt fram, men siste 400 meter er stengt med bom. Lebiko er tilgjengelig året rundt, men det er ikke alltid veien er brøytet inn om vinteren. OBS Brønnen gikk tom i sommerens tørke, ta med vann!!

Hovedhuset er fra ca. 1900 og er modernisert en rekke ganger. Utvendig ser det imidlertid ”gammelt” ut. Lebiko er Finnskogen Turistforenings største hytte med sengeplass til 13 fordelt på tre soverom. I tillegg finns 8 madrasser og et par sofaer i stua. Obs det er ikke dyner og puter.Propan til matlaging. Ved til oppvarming.

Lebiko ligger i nokså åpen, gammel innmark som Finnskogen Turistforening tar vare på ved årlig slått. Det er god plass til telt/lavvoer flere steder rundt tunet.

Hytta har enkelte helger fra primo mai til medio august hyttevertskap som serverer enkel mat, selger kart og driver info om hytta og Finnskogen. Disse "betjente" helgene blir kunngjort i dagspressen lokalt og på DNT Finnskogen og Omegns hjemmesider; http://www.dnt.no/finnskogen

Tur- og aktvitetsmuligheter

Lebiko ligger langs Finnskogleden som går fra Morokulien/Fredsplassen i Eidskog i sør til Søre Osen i Trysil i nord (250 km). Flere andre deler av det blåmerkede stinettet på Finskogen kan også nås fra hytta. Terrenget er barnevennlig og den gamle innmarka innbyr til lek og aktiviteter av mange slag.

Hytta er en del av 7-torprunden. Den er en runde på 8 km som går gjennom 2 norske og 5 svenske skogfinske torp. Turen gir et flott tverrsnitt av natur og kulturlandskap på Finnskogen.

Varaldskogen egner seg godt til vandringer utenom merket sti. Blant annet er det spennende å vandre langs grensegata som går bare noen hundre meter øst for hytta.

Det er gode muligheter for fiske på varaldskogen. Kongsvinger Jeger og Fiskerforening har kultivert en rekke vann i området. Det er imidlertid noen kilometer fra lebiko til nærmeste vann.

Tilrettelegging for skoleklasser

Hytta egner seg godt for skoleklasser og inneholder en del barnebøker, spill, tegnesaker m.m. Barnas Turlag på Finnskogen disponerer også en del utstyr (kano, lavvo m.m.) som kan lånes ut dersom det er av interesse.

Skoleklasser bør bestille hytta på forhånd for å hindre kollisjoner med andre større grupper. Ta kontakt med DNT Finnskogen og Omegn som driver hytta for mer informasjon og for å melde fra at dere kommer til å overnatte dersom dere er en større gruppe. 918 34 501 el. finnskogen@dnt.no Hytta kan ikke bestilles eksklusivt.

Adkomst: Raskeste atkomst sommerstid er fra skogsbilveien (Østre Varaldskogvei) vest for hytta. Det er 400 meter opp derfra og opp.

Adkomst via Rv20, 200 og 202. Lettest vei inn fra Øierås ved Øiermoen ca. 40 km fra Kongsvinger by. Merket fra Rv200 og inn den siste drøye mila til hytta.

Sist oppdatert 22.03.2019

Fasiliteter

 • Servering
 • Teltplass
 • Vedovn

Tilpasset for

 • Barnevennlig
 • Skoleklaser
 • Barnevogn

Slik kommer du deg dit

Tilgjengelighet

 • Sommerbil
 • Sykkel

Adkomst sommer

Hytta kan nås med bil. Adkomst via Rv20, 200 og 202. Lettest vei inn fra Øierås ved Øiermoen ca. 40 km fra Kongsvinger by. Merket fra Rv200 og inn den siste drøye mila til hytta. Kart er nødvendig, selv om siste del inn mot hytta er skiltet med enkel tresklit. Veien er stengt med bom ca 400 meter før hyttta. Turkart Finnskogen Sør fungerer utmerket også som bilkart. Kollektivt kan man kjøre med buss/bestillingsrute: fra Kongsvinger via Lundersæter til Øiermoen og så gå sørover langs Finnskogleden. Den turen er en ordinær dagsmarsj. Annen rutegående transport finnes ikke i nærheten.

Det er også mulig å gå inn både sørfra og nordfra langs Finnskogleden.

Adkomst vinter

Som sommer, men veiene inn til Lebiko er ikke alltid brøytet. Det er ingen fastboende de siste 5 kilometerne uansett hvilken vei du velger, så veiene er ikke brøytet dersom det ikke er skogsdrift. Opplysninger om dette kan du få fra Statskog eller evt fra Finnskogen Turistforening.

7-torprunden er fin å gå også vintertid. Runden er til tider kjørt opp av svenskene men ikke alltid. Det er oftest brøytet vei inn til p-plassen ved Lomsen.

Papirkart

Kartblad: 047 Kongsvinger