DNT-hytta Li ligger vakkert til på fastlandet med utsikt over øya Hidra.
Gården med våningshus og stegeløe ble restaurert og åpnet for publikum i 2009 i regi av Flekkefjord og Oplands Turistforening. Sommeren 2020 ble kystledhytta åpnet i Dåtlandstrand. Det er mulighet for flere utendørsaktiviteter på Li. Du kan vandre i trollsk løvskog ned til Dåtlandstrand hvor det er kaianlegg. Her er også klatremuligheter med Via Ferrata. Det er kajakker og båt, samt fiskemuligheter. I tunet på gården er det god plass til ulike aktiviteter på plenen.
Gården ligger i Flekkefjord Landskapsvernområde. I området her på Hidreheia er det flere nedlagte gårder som vitner om at det var stor aktivitet her helt fram til midten av 1950-tallet. Hollenderen Elisabeth var den siste som bodde på gården. Hun flyttet i 1989. Ti år senere var det turistforeninga som kjøpte gården og tok ansvar for skjødselen. Det er ingen dyr på gården, og huset (DNT-hytta) er ubetjent. Derimot kan det være villsau, geit og kyr i området rundt. Hunder må derfor være i bånd hele året i Li.
På UT.no kan du se turbeskrivelse fra Fidsel til Li. Det er mulig å gå via Kleppe tilbake. Ved mye nedbør anbefales det å gå via Kleppe da stien ned til Li fra Dåtland kan være oversvømt. Denne stien går fra grunnmuren på Dåtland og opp lien. Stien er tidvis vanskelig å se, men er ganske kort. Vær oppmerksom på at det kan være dyr på beite ved Kleppe.
Interessert i kulturhistorie og geologi? Les mer om gården Li på magmageopark.no sin nettside.
"Gården Li ligger i Magma Geopark, som er tildelt UNESCO status. Geologien i området er spesiell, og faktisk finnes det "månestein" her på Hidreheia! Steinsorten Anortositt finnes her samt på månen! Astronauter fra NASA har vært på trening her på sydvestlandet". Utleie av gården Li
I våningshuset finner du følgende:
For spørsmål og henvendelser, kontakt turistkontoret om sommeren på touristflekkefjord@smaabyen.no /38 32 80 81 (juli), eller FOT på e-post fot@dnt.no ellers. I Li er det klatreutstyr til 10 personer til vår populære Via Ferrata med 112 fester og taubane i Dåtlandstrand. Det må være en erfaren klatrer for å få låne utstyret. Det er en robåt og 4 kajakker som kan lånes men kajakkene krever våttkort. Det er to voksen kajakker, og to barnekajakker. Årer og redningsvest ligger i Dåtlandstrand-bua (samme kode som våningshuset). Ved booking, gjør oppmerksom på at du vil låne utstyret. Klatring i Via Ferrata og padling i kajakk gjøres på egen risiko.
Turmuligheter
Det er mange merkede stier og flotte utsiktspunkt i området, og det er mulig å gå fottur hele året. Ønsker man toppturer kan man velge Kjørsfjell, Orreknuten eller Kongefjellet. Har man båt eller kajakk kan også en tur over til Hidra anbefales. Der kan man gå til Hågåsen som er et gammelt kystbatteri fra krigen. Her får man fantastisk utsikt over Rasvåg.
Gården Li ligger 115 meter over havet, men er like fullt en Kystledhytte med fin tilgang fra båt eller kajakk. Kommer du til fots, går det merket sti fra Itland.
Til vanns
Kommer du sjøveien, går du i land på Dåtlandstrand. Herfra er det ca 15 minutters gange på gammel ferdselsvei med flotte utsiktspunkt underveis.
Med kajakk er det ca 16 km fra Flekkefjord, 5 km fra fergeleiet på Kvellandsstrand.
Fra Kvellandsstrand kan man ta ferge til Hidra og padle derfra om man ønsker det. Derfra er det ca 1 km fra nærmeste sted å parkere langs vannet, og ca 3 km fra Kirkhavn.
Hidra beskrives av mange som et padleparadis, men vær oppmerksom på at Hidrasund kan være krevende om været står på. Sjekk alltid vær og strømforhold før du går ut på sjøen.
Ønsker du båttransport til Dåtlandstrand kan dette tilbys av Øyna Sjøtransport AS . Prisen ligger på omlag kr. 1200,- timen for båt til 12 personer, og omlag kr. 2000,- pr time for stor båt til 40-50 stk.
Til fots
Stien fra Itland starter fra parkering i enden av Itlandsveien. Fra Flekkefjord følger du veien til Abelsnes før du tar til høyre mot Itland og følger Itlandsveien til endes. Når du nærmer deg holder du til venstre i siste kryss.
Parkering på høyre side av veien, derfra er det ca 3,5 km å gå på grei sti. På deler av stien kan det være vanskelig å se merkene, så følg med eller bruk kart.
På veien passerer du Kleppe gård som holder beitedyr. Vis hensyn. Det går også villsau i heiene, det er generell båndtvang, ingen unntak.
Lik sommer. Det er generelt lite snø på Li i vintermånedene.
Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.
Les mer om SjekkUTSjekkUT-besøk