Nordlysobservatoriet Halde, Alta

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Betjeningsgrad
  Ubetjent
 • Sengeplasser
  6 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  DNT-nøkkel

907 moh. i Alta i Finnmark .

På Haldetoppen, også kalt Sukkertoppen, finnes det i dag to historiske bygninger. Observatoriebygningen, som ble ført opp av Kristian Birkeland i 1899 og benyttet til nordlysforskning, samt et bolighus oppført i 1912 – 1915 som ble benyttet som bolig for de som arbeidet der. Byggene ble brent av den tyske okkupasjonsmakten høsten 1944 og er renovert og delvis gjenoppbygget i perioden 1982 og frem til i dag.

Bolighuset er ikke innredet, og bruk må avtales direkte med eier som er Alta kommune. Observatoriebygget driftes nå av Alta og omegn turlag som en ubetjent DNT-hytte. Det er bare observatoriebygningen som er tilrettelagt for overnatting på helårsbasis med 6 sengeplasser. En overnatting i det gamle observatoriebygget er en eksotisk opplevelse, sjøl til å være i Finnmark. På finværsdager er det en fantastisk utsikt fra toppen, både innover i landet og utover Altafjorden.

Observatoriebygget har pr. i dag ikke innlagt strøm, og oppvarmingen skjer med vedovn. 12V el-anlegg for lys og gass-/brannalarm. Kjøkkenet er utstyrt med kokekar, servise, bestikk og annet kjøkkenredskap. Det er ikke proviantlager på Halde. All proviant må derfor medbringes, også vann om sommeren. Nærmeste bekk er 1-2 km før siste oppstiging, 300 høydemeter fra observatoriet. Vinterstid kan du tine snø. Det er gass for koking, men den kan ikke brukes for oppvarming. Bruker må selv gjøre rent før avreise, og søppel må tas med ned til bygda. Observatoriet på Halde er et verneverdig kulturminne, og bruker må vise aktsomhet ved bruk av bygningen og utstyret. Sengene er utstyrt med madrasser. Den som skal overnatte, må selv ta med sovepose. Utedo er lokalisert nedenfor hovedhuset.

Hytta er låst med DNT-standardnøkkel. Nøkkel kas bestilles på DNTs nettside for alle som er medlem av DNT www.dntbutikken.no, eller kjøpes hos Intersport i Alta. Nøkkelen koster kr. 100. I hytta vil du finne en hytteperm med hytteregler, hytteprotokoll, info om betaling ved samt branninstruks.

Vær obs på at hytta ligger svært værutsatt til, i bratt fjellterreng, og det blåser ustanselig på toppen. Ha alltid med varme og vindtette klær. Har du ikke nøkkel er det ingen sted å søke ly. Vinterstid må skredfaren vurderes.

Overnatting på turlagets hytter koster kr. 150,- pr. person pr. overnatting for voksne medlemmer, kr. 50,- for ungmedlemmer, barn gratis. For ikke-medlemmer koster det kr. 300,- pr. person pr. overnatting. Dagsturbesøk koster kr. 50,-. Du kan betaler med VIPPS til nummer 98779 ved bruk av smarttelefon på hytta, eller i nettbanken når du kommer hjem. Alta og Omegn turlags kontonummer er: 4901.60.27137. Merk innbetalingen med dagsturbesøk/overnatting Halde og dato.

Hvis du ikke alt er DNT medlem, så husk at den beste måten å støtte arbeidet med åpne hytter i fjellet, merkede stier og oppkjørte skiløyper, er å melde seg inn. Giro ligger i mappa på veggen, eller du kan melde deg inn på www.dnt.no/medlem/ Har du bostedsadresse i Alta, Loppa, Karasjok eller Kautokeino blir du automatisk med i vårt lokallag, og deler av medlemsavgiften blir ført tilbake og brukt i turlagets arbeid.

Fasiliteter

 • 12v
 • Mobildekning
 • Vedovn

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

En gammel kjerrevei går fra avkjørsel fra E6 før Kåfjordbrua ca 400 m nord for Kåfjord kirke i Alta kommune. Det er begrensede parkeringsmuligheter der kjerreveien starter og ved kirken. Turen er 9 km lang og tar ca 3 timer i normal tempo.

Adkomst vinter

Samme som sommer. Du bør ha gode fjellski/randone da siste stykket er bratt. Dette er også rasfarlig så legg ikke ut på tur uten å ha sjekket varsom.no. Det blir ikke stikket eller kjørt skispor på vinteren.

Varsel

Annonse
Værvarsel for Halde. Vis på YR.no
Man (30.03)Snøbyger-12º0 mm
Liten kuling (11.2m/s) Vest-nordvest
Tir (31.03)Snø-8º2 mm
Liten kuling (13.8m/s) Sør-sørvest
Ons (01.04)Delvis skyet-8º0 mm
Liten kuling (12.5m/s) Nord-nordøst
Tor (02.04)Skyet-8º0 mm
Frisk bris (8.1m/s) Sørøst
Fre (03.04)Snø-7º2 mm
Laber bris (7.3m/s) Øst-sørøst
Lør (04.04)Skyet-6º0 mm
Liten kuling (12.3m/s) Nordvest
Søn (05.04)Skyet-6º0 mm
Frisk bris (9.7m/s) Vest-nordvest
*Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt