Store Torungen

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  26 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
Bli DNT-medlem

Store Torungen drives i samarbeid mellom Torungens Venner og Aust-Agder Turistforening. På Store Torungen er Fyrvokterboligen og Annekset innredet som en turisthytter, mens båthuset "Sjø-bua" leies ut til arrangementer. 

Fellesrommene i Fyrvokterboligen - spesielt kjøkkenet - er felles for alle som leier et soverom eller seng da kjøkkenkroken i Annekset ikke har innlagt vann/avløp og ellers har begrensede kokemuligheter og utstyr.  

Fyrvokterboligen:

I første etasje er det kjøkken, stue, spisestue og et soverom (Terne). I andre etasje er det to soverom (Tjeld og Måke).

Tjeld: 4-sengsrom med to køyesenger

Måke: 3-sengsrom med en dobbeltseng og en enkeltseng.

Terne: 5-sengsrom med en familieseng og en køyeseng (m/vaskeservant på rommet) 

Annekset:

Annekset har en etasje med stue med kjøkkenkrok og tre soverom; Ærfugl, Skarv og Grågås.

Grågås: 4-sengsrom med to køyesenger. De 4 sengeplassene kan leies enkeltvis. Hund kan være med inn her. 

Skarv: 5-sengsrom med en familieseng og en køyeseng 

Ærfugl: 5-sengsrom med en familieseng og en køyeseng

Båthuset "Sjø-bua":

Båthuset har et stort rom på 80 m2 med 3 store porter som kan åpnes opp mot brygga. Båthuset kan leies til arrangementer og har bordkapasitet til ca. 50. personer. Det er tilgang på strøm og stor kullgrill.

Besøk tårnet

Omvisning kan avtales med fyrforvalter Knut Mørland - tlf.nr. 909 45 725 eller e-post knut@torungenfyr.no..

Havna

Du er velkommen til å fortøye i havna på dagtid. Vennligst ikke beslaglegg reservert plass. Vær og vind kan skifte raskt og all fortøying skjer på eget ansvar! Fortøying over natten frarådes. Molo og bryggeanlegg med benker og bord er åpent for alle besøkende.

Ordensregler

Telting er ikke tillatt. Det står grill på kaia og ved Fyrvokterboligen som kan benyttes. Engangsgrill og bålbrenning er forbudt! Det skal være ro på øya mellom kl. 2300 og kl. 0700. Det er båndtvang hele året på grunn av beitende villsau. Hunder må ikke tas inn i husene (unntatt i "Grågås"). Bruk av musikkanlegg forbudt uten spesiell tillatelse.

Proviant og drikke

Torungen er uten proviant. Vann til drikke må også medbringes.

Båttransport.

Det er mulig å bestille transport hos Knut Mørland tlf 909 45 725 eller e-post knut@torungenfyr.no. Fastpris: 800 kr. Tur/retur fra Arendal (f.eks. Pollen i Arendal sentrum eller Havsøy Brygge på Hisøy). Tillegg på 300 kr pr pers.

For større grupper anbefales charterbåten M/S Pællern med plass til inntill 38 passasjerer. Båten drives av Olaf Knudsen & Co - tlf.nr. 370 85 609.

Nasjonalpark og landskapsvernområde

Torungene ligger i Raet Nasjonalpark. Deler av øya er naturreservat med ferdselsforbud i fuglenes hekketid, 15. april til 15. juli (se kart). Området er skiltet. Vennligst respekter ferdselsforbudet! Ta vare på naturen. La blomstene stå så alle får glede av dem! Det er gode fiskemuligheter.

Historikk

Store og Lille Torungen fyr ble bygd samtidig i 1844. Man bygget to fyr for at de sjøfarende skulle kunne skille Torungen fra Jomfruland og Oksøy fyr som begge hadde et lys.

Lille Torungen ble nedlagt i 1914 og alle bygningene, med unntak av tårnet og oljebua, ble revet eller flyttet. Samtidig ble det gamle tårnet på Store Torungen erstattet av et nytt tårn i støpejern. Tårnet er 34,3 m høyt.. Fyrstasjonen på Store Torungen omfatter maskinhus, boliger, uthus, gammel smie, tuftene etter tegltårnet og tidligere boliger og uthus. Anlegget omfatter også hager og spor etter hage, samt brygger og båthus. På øya er det spor etter mindre jordbruksdrift.

Fyrstasjonen ligger i sammenheng med verneverdige bygningsmiljøer ved innseilingen til Arendal. Store Torungen fyrstasjon er et fint eksempel på en rikt sammensatt stasjon. Fyrtårnet er en typisk representant for de høye støpejernstårnene. Fyret har høy grad av opprinnelighet med eldre linseapparat i bruk og tåkeluranlegg med trykktanker intakt. Fyrstasjonen har fyrhistorisk interesse ved sin forbindelse med Lille Torungen fyrstasjon og stor miljøbetydning i sammenheng med bygningsmiljøene ved innseilingen til Arendal, "Byen med de tvende Fyre". Begge fyrene er fredet etter kulturminneloven. 

Kystverket er nasjonal etat for kystforvaltning, sjøsikkerhet og samferdsel med ansvar for vedlikehold og drift av fyrstasjoner, lykter og sjømerker langs kysten. Kystverket er eier av både Store og Lille Torungen fyrstasjoner. Kystverket har pusset opp Store Torungen i 2020 og pusser opp Lille Torungen i 2021.

Stiftelsen Torungens Venner fyr står som formell leietaker av både Lille og Store Torungen. Torungens Venner er stiftelsens medlemsorganisasjon. Foreningen og stiftelsens formål er å bevare og formidle Torungene fyr som viktig kulturminner fra vår stolte kystkultur. Torungens Venner ble etablert i 1984 for å redde Lille Torungen fra forfall. Foreningen har i dag ca. 200 medlemmer.

Aust-Agder Turistforening (AAT) er en lokalforening av Den Norske Turistforening. AAT har sitt rute- og hyttenett i Austheiene. Vi har ca. 4300 medlemmer, 12 fjellhytter og 5 kystledhytter. 

Besøk også hjemmesidene til Torungens Venner her: http://www.torungen-fyr.no/

Fasiliteter

 • 220v
 • Booking
 • Fiske
 • Mobildekning

Passer for

 • Barnevennlig
 • Skoleklasser

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Du er velkommen til å fortøye i havna på dagtid. Vennligst ikke beslaglegg reservert plass. Vær og vind kan skifte raskt og all fortøying skjer på eget ansvar! Fortøying over natten frarådes.

Det er mulig å bestille transport hos Knut Mørland tlf 909 45 725 eller e-post knut@torungenfyr.no.

For større grupper anbefales charterbåten M/S Pællern med plass til inntill 38 passasjerer. Båten drives av Olaf Knudsen & Co - tlf.nr. 370 85 609. 

Adkomst vinter

Det er mulig å bestille transport hos Knut Mørland tlf 909 45 725 eller epost: knut@torungenfyr.no.

Annonse

SjekkUT | Store Torungen

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT
17

SjekkUT-besøk

Gjestebok (0)

Ingen har skrevet i gjesteboka for Store Torungen ennå. Ta turen og bli den første!

mobil med SjekkUT appen åpen
person ute i naturen

SjekkUT

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT