Hovstøyl

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  20 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  Ulåst
Bli DNT-medlem

uren inn til Hovstøyl

Hovstøyl turisthytte i Fyresdal, på grensen til Valle kommune. Korteste adkomst får du ved å parkere ved Røynbrokktjørn/Nøs, og derfra tar det omkring en time å gå inn til hytta. Det er 3-4 kilometer. Turen starter med en bratt motbakke i tett skog, men etter rundt 150 høydemet terrengme bleet slakere og mer åpent. Resten av turen går i lett kupert terreng, med åpen furu- og bjørkeskog, myrer og små tjern. Stien går i myrlendt terreng, så hennes er det lurt å bruke gode sko som tåler vann. 

På Hovstøyl står tre bygg; hovedhytta med 12 sengeplasser, annekset med åtte sengeplasser, samt et lite uthus med vedlager og utedo. I hovedhytta er det i tillegg ti madrasser som kan legges på gulvet, og her finner du også proviantlageret. I annekset er det lov å ha med hund, men ikke i hovedhytta. Vær oppmerksom på at det er bomavgift på kr 60,- for veien inn.

Andre turalternativer: Et flott alternativ er å gå til Hovstøyl fra Torsdalsbu over Himmelkvævristene, men dette er en lengre tur enn å gå fra Nøs.  

Bispevegmarsjen er en tre mil lang tur som går fra Fyresdal over til Valle kommune og forbi Hovstøyl.

Hovstøyl er skjenket bøker til Barnas Fjellbibliotek fra Aust-Agder bibliotek og kulturformidling, så her er det variert lesestoff for alle.

Hovedhytta fra 1958 ble restaurert i juni 2018. Det gamle eternittaket ble skiftet, nye vinduer og takrenner og utstikk i møner ble bygget. Og nytt stående furupanel i kjerneved. Dette panelet skal ikke behandles, men stå og bli grått som fjellet med årene. Vi tror det blir stående like lenge som de 60 årene det opprinnelige panelet sto.

Hyttetilsyn: Kjell Sandåker fra Grimstad (med god assistanse av Gjertrud)

Fra 9.12.2021 må plass på hytta bestilles med epost til aat@dnt.no.

Fasiliteter

 • Fiske
 • Vedovn

Passer for

 • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Nærmeste adkomst sommerstid er fra parkering ved Røynbrokktjørn/Nøs (bomvei kr 60 - kontant/Vipps) på Fyresdalssida deretter ca en time til fots.

Bispevegen (gammel ferdselsveg mellom Fyresdal og Valle) passerer rett ved hytta.

Adkomst vinter

På vinteren følger du traséen de bruker under den lovlige snøscootertrafikken. Fra Skåltjørn følger du bilvegen til du kommer til Ulvsvatn. Her kan du velge å følge bilvegen/scootersporet fortsatt, eller følge scooterspor nord for Ulvsvatnet. Et par hundre meter før Nystøylbekken tar du opp til venstre og kommer opp til Krokstøyl og Brokkestøyl. Her er det normalt ikke scooterspor. Videre tar du rett nordover Langlidalen vel en km før du vender litt vestover og ser hyttene. Turen er om lag én mil og tar rundt 2–3 timer, men tidsbruken avhenger av føret.

Annonse

SjekkUT | Hovstøyl

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT
10

SjekkUT-besøk

Gjestebok (0)

Ingen har skrevet i gjesteboka for Hovstøyl ennå. Ta turen og bli den første!

mobil med SjekkUT appen åpen
person ute i naturen

SjekkUT

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT