Høgabu

Annonse

Om hytta

«DNT er i prosess om å endre online bookingløsning. Booking av senger på hyttene for 2020 åpner i løpet av november 2019.»

Høgabu turisthytte er en ypperlig helgehytte året rundt. Den ligger i T-merket løype, og om vinteren kvistes den korteste ruten til skolens vinterferie. Blant mange adkomstmuligheter, er turen fra Lid i Bergsdalen den raskeste, bare to timer fra veien på god sti. Hytten har 25 senger inkludert sikringsbu. Den har proviant for salg, stort og trivelig oppholdsrom og flere gode soverom.

Last ned DNT Hyttebetaling på mobilen. Da kan du enkelt betale både for overnatting og mat på hyttene.

Høgabu er en av Bergen og Hordaland Turlags eldste hytter. Den ble bygget i 1937, men er oppgradert gjennom årene og har god standard. Den ligger fint til i siden over Tjørnadalsvatnet, med flott utsyn mot Trollaskardet mot sørøst og Bukkafjellet bak. Kneisende opp ved hytten, ligger Bergsbukken. I Tjørnadalsvatnet kan man få fisk av varierende størrelse, iblant kan den være av bra størrelse. Det går greitt å gå opp fredag etter jobb og få seg et par rolige dager i høyfjellet uten å slite for mye.

Annen info: Heftet geologisk natursti i Bergsdalen har mye god informasjon om området. Finnes på Høgabu og i kommunehuset på Dale.

Utstyr

Hytten er utstyrt med det en trenger for matlaging og opphold. Kjøkkenutstyr, dekketøy, sengeklær og proviant. Av proviant finner du: middagshermetikk, suppeposer, havregryn, sukker, kaffe, te, knekkebrød, margarin, pålegg og desserthermetikk. Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytten inne og ute. Betaling skjer på hytten.

Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter».

Hund på Høgabu

Det er tilrettelagt for hund i sikringshytten, der eier kan sove sammen med hunden.

Fiske rundt Høgabu

Det er utarbeidet fiskekart for Vaksdal kommune. Fiskekort: I Bergsdalen gjelder et felles fiskekort for hele området som ligger i Vaksdal kommune. Det kan kjøpes av Per Småbrekke, tlf. 56598968 eller av Dag Brekke, tlf. 97634681. I turinformasjonen selger vi boken "Med fiskestonga i sekken" av Sveinung Klyve, her finner du gode fisketips i Bergsdalsfjellene.

Dersom du tek turen nordaustover er det ein time til Skarvavatnet og vidare ein halvtime til Oddmundalsvatnet. Då kan du fiska deg sommarnatta gjennom vidare til Storlitjørna og attende til Høgabu. I dette området ventar storfisk på oppi 1-2 kilo på den heldige.

Dagsturer

Fra Høgabu kan du for eksempel gå rundturen via Bergsbukken og Bukkafjellet/Småbrebukken, som gir vidt utsyn. En annen mulighet er å ta rundturen om Gulltjørni og langs militærvegen. En tur som hele vegen følger T-merking og som gir en god oversikt over fjellområdet. Bestigning av Liabukken er en grei tur med barn; med opp- og nedgang fra Trollaskaret.

Fasiliteter

  • Fiske
  • Bade
  • Vedovn

Tilpasset for

  • Hund
  • Barnevennlig

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Adkomst:

Den letteste turen går opp fra Lid i Bergsdalen (to timers kjøring fra Bergen).

Turlaget leier 4 stk parkeringsplasser på Bergsdalstunet til gjester som skal besøke Høgabu, er det fullt der er det flere parkeringer ved samfunnshuset ca 500 meter lenger oppover veien.

Fra Bergsdalen: Med tog/buss til Dale og videre med buss til Lid i Bergsdalen. Du finner bussruten på skyss.no, rutenr. 910. Med privatbil: Parkering ved Bergsdalstunet. Der har Turlaget fire parkeringsplasser. Dersom det er fullt her kan en parkere ved Samfunnshuset. Fra broen er det skiltet og merket til hytten. Lettgått, stigende terreng.

Fra Småbrekke: Ruten tar av fra hovedveien ca 300 meter forbi gården. Første del går langs gammel militærvei via Moastølen. 6 timer, grei tur. Rutene kan gås på ski.

Med tog: Tog til Vaksdal, herfra til fots eller med taxi (tlf.: 56 59 74 04) opp Herfendal, ca 7 km. til stistart, og 4-5 timer i flott terreng med god utsikt til Høgabu. Fra Dale: Tog til Dale stasjon gjennom sentrum forbi kirken til gangsti som begynner ved trafokiosk og går ned over bro over elven. Skiltet og merket mot Dalestølen, Tverradalsvatni, Herfengsvatnet og til Høgabu. Relativt lang tur (7 t), kanskje best ned som del av rundtur.

Fra Samananger/Kvitingen: Tur/retur. Det er 14 km. fra hovedvei til Kvitingen, så her må man ha privatbil (parkering mot avgift). Løypen går nordover forbi gården, og følger i begynnelsen gammel militærvei opp Klungerdalen. Turen gås også på ski. En grei tur, 4 t.

Fra Kvamskogen: Opp fra Rv 7 ved Eikedalen, langs Teigaelvi og over bro sør i Skeiskvanndalsvatnet. Her møter man sti som går opp fra Jonshøgdi. Det er også sti via Steinskvanndalen og disse stiene går sammen ved Holmavatnet. Fra Kvamskogen til Høgabu må man beregne minst 8 timer, så det er er en lang tur i kupert terreng. For de sprekeste.

Sjekk våre nettsider om transport og rutetider.

Adkomst vinter

Sommerrutene kan også gås på ski.

Ruten fra Lid i Bergsdalen til Høgabu, kvistes til skolenes vinterferie, i slutten av februar.

Papirkart

Kartblad: 050 Vikafjell

Annonse