Kalvedalshytta

Om hytta

 • Område
 • Betjeningsgrad
  Selvbetjent
 • Sengeplasser
  24 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året

Bergen og Hordaland Turlag anbefaler turgåere å velge andre stier til Kalvedalshytta enn inn fra Stussdalen. Skogsbilveien opp til parkeringen er stengt. Alternative ruter er fra Kvingo i vest eller Totland/Andvika i nord. Det finnes også en umerket sti fra Eikefet i sør.

Offisiell åpningsfest av ny sikringshytte 19.5 er avlyst.

Kalvedalen har fått ny sikringshytte med 18 sengeplasser og to hundebur. Den kan nå brukes.

Kalvedalshytta ble bygget i 2001. Den ligger ved Storavatnet i Eikefetvassdraget, mellom Romarheimsdalen og Masfjorden. Med den ny sikringshytta er det overnattingsplass til ca. 28 personer, fordelt på 2 soverom (totalt 6 sengeplasser) og 2 hemser med madrasser i hovedhytten og 10 senger på loft og 2 soverom i sikringshytten. I tillegg finnes det flere madrasser. Kalvedalshytta er meget godt egnet for helgeturer. Like ved hytta er et gammelt stølsmiljø der eldste bygningene stammer fra slutten av 1700-tallet.

Kalvedalshytta ligger vest for Romarheimsdalen og er lett å nå. Fra stistart i Stussdalen 2 km fra hovedveien (E39), er det T-merket rute til hytta og videre til Andvik og Kvingo i Masfjorden. Kjører man opp Stussdalen med bil, vinner man mange høydemetre uten å svette. Husk kr. 40,- til bompenger. Denne ruten egner seg godt for familier med barn. En litt lenger tur går fra Nord-Kvingo i Masfjorden. For dem som vil ha litt større utfordringer og lengre turer, anbefaler vi turen fra Andvik innerst i Masfjorden.

Fjellområdene mellom Romarheimsdalen og Masfjorden er ukjent for mange. Landskapet her er vakkert og litt kupert, det skifter fra små, idylliske vatn, skog og myr til gråfjell som reiser seg 800 meter over havet. Her er en spesielt fin og åpen furuskog.

Da det i 2001 ble bygget Turlagshytte her, ble disse kystfjellene tilgjengelig for flere. Den t-merkede ruten går i lavtliggende terreng, og det er derfor snøbart relativt tidlig om våren. Også høstsesongen kan være lang. Hytten ligger vestvendt, og man kan oppleve fine kveldsstemninger. Hytten egner seg både til helgeturer og som base for et par dager med utforsking av området.

På ski er området ikke så godt egnet siden man vinterstid er avhenging av å gå på vatna innover. Men når isen er trygg og snøen har lagt seg, er forholdene fine for skiturer fra Stussdalen.

Utstyr

Hytten er utstyrt med det du trenger for matlaging og opphold: kjøkkenutstyr, dekketøy, sengeklær og proviant. Av proviant finner du middagshermetikk, suppeposer, havregryn, sukker, kaffe, te, knekkebrød, margarin, pålegg og desserthermetikk. Gjestene ordner selv med matlaging, vannhenting, oppvask, vask av gulv, og ellers rydding av hytten inne og ute.

Se filmen «Slik bruker du DNTs selvbetjente hytter».

Fiske

Ta gjerne med fiskestang. Det er fin fisk i de mange store og små vatna i området.

Hund

Det er tilrettelagt for hund i sikringshytten. To hundebur i vedbod.

Fasiliteter

 • Båt
 • Kano
 • Fiske
 • Bade
 • Vedovn

Tilpasset for

 • Hund
 • Barnevennlig

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Fra vest: E39 til Eikefettunnellen. Ta av på avkjørselen like før tunnellen og fortsett på vei 570 til Kvingo der merka sti tar opp fra Nordkvingo.

Fra nord: Som fra vest, men fortsett til Masfjorden og videre på vei 374 forbi Andvika til Nørland. Det er bomveg og parkeringsavgift (40 kr/dag) ved den mest brukte parkeringsplassen her. Videre på T-merka sti. Det går buss til Andvik hver ettermiddag, men relativt sent på dag fordi bussen følger skoletidene. Det går ikke buss inn lørdager.

Fra øst: Det går flere ekspressbusser på E39 gjennom Romarheimsdalen daglig. Fra E39 er det 2 km til stistart i Stussdalen. Med bil kan man parkere her.

Kontakt ev. Rutetelefonen 177.

Eller sjekk våre nettsider under rutetider og transport.

Adkomst vinter

Fra øst: som om sommeren. Det er brøytet parkeringsplass (avgift) 200 m forbi øverste huset i Stussdalen. Ingen vintermerking, men fin trase opp skogsveien, forbi Bjørn West-hytta ved Nedre Setervatnet. Videre over Tverrvatnet, holdt godt til venstre når du går i land ved vestre utløp. Over liten kneik til Grunnvasstølen, bruk ev. brua når du fortsetter inn mot Flådalsvatnet. Hold til venstre for å unngå osen når du går utpå. Omtrent midtveis på vatnet tar man til venstre i skar som går ned mot Kalvedalen. En litt bratt skrent like ovenfor Kalvedalsstølene, herfra ca. 300 m til hytta. Denne ruten er enkel å følge og normalt ikke skredutsatt. Men turen forutsetter trygge vann. Unngå oser. Det kan være noe overvann på vatna når man lager spor. I verste fall gir det litt ising under skiene (underlaget bærer godt). Bruk kart og kompass. 2 1/2 – 5 timer avhengig av føret.

Papirkart

Kartblad: 049 Masfjorden