Legg til huskeliste
    69
    SjekkUT-besøk

    Annonse

    Bøvelstad er en gammel husmannsplass som ligger i nydelig til - nær Børtervann som er et av de største vannene i Østmarka. Hytta har god standard og plass til 17 personer. Hytta tilbyr kano når man bestiller overnatting. Om man ikke ønsker å gå til hytta er det muligheter for å bruke transportkanoene som ligger ved den ubetjente hytta Øvresaga.

    Bestilling

    Bøvelstad er ubetjent og åpnes med DNTs standardnøkkel. Alle kan bruke hytta, men kun medlemmer av DNT får tilgang til nøkkelen og du må forhåndsbestille plass på hytta. Den som er ansvarlig for bestillingen må være minst 18 år.

    Hytta disponeres fra kl. 14 ankomstdagen til kl. 14 avreisedagen. Turistforeningens hytter brukes til friluftsliv, og det er ikke anledning til å ha fest på hytta. Hunder kan dessverre ikke være med inn i hytta.

    Dagsbesøk

    Du er velkommen på dagsbesøk mellom kl. 12-16 dersom ingen andre har bestilt hytta.
    Husk å vaske etter deg og vippse for besøket. Se oppslag på hytta.

    Utstyr

    Hytta er utstyrt med gassbluss til koking av mat, vedovn (2 stk.) til oppvarming og ellers basisutstyr for matlaging og oppvask. Veden på hytta skal kun benyttes til fyring i vedovnene, ikke til bål ute. Alle de ubetjente markahyttene har dyner og puter, men alle gjester må ta med ren lakenpose og eget rent putevar, eller rent sengetøy. All mat må du ta med selv. Hytta har stearinlys og dopapir, men ta gjerne med litt ekstra. Hytta har solcelleanlegg, men vær sparsom ved bruk.

    Hver enkelt må selv sørge for rengjøring. Hovedregelen er at du skal forlate hytta i den stand du selv ønsker å finne den, og gjerne litt bedre enn da du kom.

    Vannkilde

    Vann fra Børtervann kan drikkes. Vann fra brønnen må kokes før det drikkes. Det går fint å bruke det til å vaske gulv ol.

    Beskrivelse av hytta

    Hytta er ca. 120 m2, fordelt på to plan. 73 m2 nede og 43 m2 oppe. Stort kjøkken med plass til åtte rundt bordet. Stor stue med to meter langt langbord. Soverommet nede har plass til seks personer fordelt på tre køyesenger. Sovesal i andre etasje med 11 sengeplasser. Sengene i andre etasje er plassert i båser, to og to om gangen, med halve skillevegger mellom hver bås. Utedo: Gå forbi vedskjulet og bak låven.

    Kanoer

    Barnas Turlag har kjøpt 3 kanoer til bruk for overnattingsgjester på hytta. Det er viktig at kanoene ligger godt fortøyd like ved hytta ved avreise. Husk å henge nøkkelen på plass. Det er også viktig at rednings- og flytevester brukes av alle som er i kanoene. Utvalget redningsvester varierer og det er derfor lurt å ta med egen dersom man har.

    I tillegg ligger det 2 kanoer ved Øvresaga som kan brukes til transport til Bøvelstad. Husk at de må bringes tilbake etter bruk.

    Regler for bruk av kanoene for frakt til og fra Bøvelstad

    • Dere må ha bestilt sengeplasser på Bøvelstad for å låne de to kanoene som ligger i hjørnet av tomten. Førstemann-til-mølla-prinsippet gjelder.
    • Rednings- eller flytevester må brukes.
    • Kanoene er låst med DNT-lås.
    • Etter bruk: Rengjør kanoene slik at de er fine til neste bruker. Kanoene må låses før hjemreise.

    Annet

    Østmarkas Venner skjøtter innmarka på Bøvelstad og fra mai til september går sauer og beiter i området for å holde kulturlandskapet nede. Besøkende oppfordres til å melde fra til DNT Oslo og Omegn dersom man legger merke til skadede dyr, ødelagte gjerder eller annet.

    Historie

    Hovedhuset på Bøvelstad antas å være mer enn 160 år gammelt og er verneverdig i seg selv, men først og fremst som en viktig del av et komplett tun. Plassen var bebodd og i drift fram til siste verdenskrig. Det ble drevet jordbruk og husdyrhold, jakt, fangst og fiske, i tillegg til sagbruks- og skogsarbeid for de store skogeierne i området. Innmarka rundt tunet er også rimelig inntakt. Hytta har fått en skikkelig oppgradering siden foreningen inngikk en 40 års leiekontrakt med Oslo Kommune i 2007.

    Andre DNT-hytter i Oslomarka

    DNT Oslo og Omegn har over 40 ubetjente hytter i Marka.

    Aktuelle kart

    Norges-serien fra Nordeca: "10027 Indre Oslofjord" Turkart: Hytta finner du på turkartet Oslo Østmark (2012) 1:25 000, Østmarka (2010) 1:50 000 og Oslomarka (2008) 1:100 000 fra Nordeca, og Oslomarka sommer (2011) og vinter (2011) 1:50 000 fra Cappelen Damm. Les mer og kjøp kart på dntbutikken.no

    Fasiliteter

    • Booking
    • Kano
    • Fiske
    • Bade
    • Teltplass
    • Vedovn

    Passer for

    • Barnevennlig
    Annonse
    OslomarkaØstmarka

    Adkomst sommer

    Hytta ligger fint til i forhold til rutenettet i Østmarka og den såkalte Flyktningeruta går over tunet. Det er mulig å komme seg til hytta fra mange utfartssteder. Stedet er tilgjengelig for folk fra hele Oslo Sør og Øst, Nedre Romerike, Enebakk og Follo.

    Bil: Parker på Bysetermåsan. Gå langs Rausjøveien sørover forbi huset og bommen - og følg veien mot Børtervann (forbi Øvresaga). Ta andre sti til venstre på blåmerket sti (nesten nede ved vannet) . Følg denne blåmerket sommerstien til Bøvelstad. Tilsammen er turen ca. 9 km. Stien er kupert.

    Buss: Gå av på busstoppet Fjell (Enebakk). Gå nordøstover mot Bysetermåsan og følg deretter ruten som beskrevet ovenfor.

    Alternative ruter fra Kirkebygda, ca. 12 km, Durud ca. 9 km, Flateby (Gjeddevannsveien) 6 km.

    Adkomst vinter

    Bil: Parker på Bysetermåsan. Følg rødmerket skitrasé forbi Øvresaga, og ned til Børtervann. Når isen er trygg, følg skiløypa over vannet i nordøstlig kurs. Etter passert Hestholmen; ta av nordover og lag din egen løype de siste 700 metrene til hytta. Tilsammen er turen ca. 4,5 km.

    OBS! Ved utrygg is; følg blåmerket sommersti rundt vannet, svært kupert terreng. Til sammen 8,5 km.

    Buss: Gå av på busstoppet Durud (Enebakk). Følg rødmerket skitrasé nordøstover mot Børtervann. Følg Børtervann nordover. Ta av fra skiløypa ved nordsiden av Hestholmen, og tråkk egen løype de siste 700 metrene nordover til hytta. Tilsammen ca.6,5 km.

    SjekkUT | Bøvelstad

    Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

    Les mer om SjekkUT
    69

    SjekkUT-besøk