Vålet

Vålet

Om hytta

 • Område
 • Betjeningsgrad
  Ubetjent
 • Sengeplasser
  6 sengeplasser
 • Åpningstider

Vålet er en ubetjent DNT-hytte som ligger langs Finnskogleden på Brandval Finnskog. Stedet er et torp fra 1800-tallet, husmannsplass under Øierberget, og fraflyttet på 1960-tallet. Driftes i dag av DNT Finnskogen og Omegn. Huset er et laftet tømmerhus som har gjennomgått en totalrenovering.

Vålet har 6 sengeplasser, med muligheter for 6 sengeplasser til på madrasser på golvet

Vålet ligger lunt i skogen østvendt mot Sverige og grenseelva Rotna som byr på fiske- og padlemuligheter.

Finnskogen kalles ofte «kildenes skog». Brønnen på Vålet er en slik kilde eller «kaldkjelde» som det kalles lokalt. På de aller fleste torpene på Finnskogen kan du slukke trøsten fra slike kaldkjelder. Kilder finner du også utenom torpene. DNT Finnskogen og Omegn har registrert og merket en rekke slike kilder. De fleste av dem er avmerket på turkartene og alle er merket med drikkevannsymbol når du kommer forbi en. De fleste merkede kildene langs stinettet finner du nord på Finnskogen.

Det er vei fram til Vålet, men den er permanent låst med bom ca. 2,5 km fra hytta. Stedet passer fint for syklister. Det er mange skogsbilveger og kjerreveger i området og mange er stengt for biltrafikk. Området passer også godt for ridning.

Finnskogleden er en 24 mil lang vandringsled fra Søre Osen i Trysil til Fredsplassen/Morokulien i Eidskog. Leden går dels i Norge og dels i Sverige, og Våler er ett av mange overnattingsalternativer langs stien. Finnskogleden er en del av Grensesømmen.

Like sør for Vålet ligger grenda Øiermoen. På Nedre Øieren gård, drøyt 3 km sør for Vålet, finner du gårdsmuseum og en bygning det ikke fins maken til i hele verden; en kombinert røykbadstue og korntørke/bakehus. Omvisning etter avtale med eier.

Hytta er det perfekte sted for den som ønsker avkopling i ro og fred.

Propan til matlaging og ved til oppvarming.

Sist oppdatert 21.03.2019

Fasiliteter

 • Teltplass
 • Vedovn

Tilpasset for

 • Barnevogn

Slik kommer du deg dit

Tilgjengelighet

 • Sykkel

Adkomst sommer

Fra sør; inn langs Finnskogleden/Grensesømmen fra bom ca 2 km nord for rv 200 gjennom Øiermoen. Derfra på merket sti ca 2,5 km inn til hytta. Fra nordøst; inn langs Finnskogleden fra offentlig vei ved Mellombråten på østsiden av elva Rotna, så på bru over denne og opp til hytta, ca 2,5 km og 80 høydemeter inn til hytta. Egner seg ypperlig for sykkeltur. Det er mange skogsbilveger i området og mange er bommet og bilfrie. Rv 200 er nokså sterkt trafikkert.

Adkomst vinter

Greit å følge sommermerking langs Finnskogleden fra sør (Øiermoen) inn til hytta.

Papirkart

Kartblad: 047 Kongsvinger