Flokehyttene

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  30 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  Spesialnøkkel
Bli DNT-medlem

Opplev havet og naturen fra Flokehyttene. Spektakulær panoramautsikt fra hyttene som er smidd inn i landskapet. 

Flokehyttene består av fem hytter ytterst på odden Ryvarden i Sveio. Hyttene klorer seg fast i fjellsprekkene som om de venter på neste bølge. Inne i hyttene kan du sitte i lune, trygge omgivelser og oppleve storhavet gjennom store panoramavinduer.

Det var herfra Floke Vilgerdsson, i år 869, seilte ut som en av de første for å bosette seg på en navnløs øy, som han ga navnet Island.

Hver av Flokehyttene har fått navn etter familie og personer rundt vikingen Floke Vilgerdsson: Bestefaren Horda-Kåre, moren Vilgerd, døtrene Geirhild og Tjodgerd, og Faxe som var med Floke i båten til Island.

Du leier hele hytta og har den for deg/dere selv. Forhåndsbestilles.

Fire av hyttene har 5 overnattingsplasser: To langs vinduet og tre på hemsen. Enkeltsenger.

Hytta Horda-Kåre er av dobbel størrelse, og er tilpasset rullestolbrukere. Her er det overnattingsplasser til 10 personer: fem i oppholdsrom (4 på benk langs vindu og 1 på sofa), tre på soverom oppe, og to på hemsen. Det er dyner og puter i hyttene. Ta med sengetøy eller lakenpose.

Utstyr

Hyttene har strøm og vann. Eget toalett og vask. Peis og ved. Det er også fyrstikker og levende lys (kubbelys). Vennligst ikke benytt medbragte stearinlys eller telys.

Hyttene har meget godt utstyrt kjøkken med det du trenger til matlaging, samt dekketøy. Det er stekeovn og platetopp, kjøleskap, og blant annet kaffetrakter og kaffefilter. 

Håndsprit, tørkerull, toalettpapir, håndsåpe og rengjøringsmidler finner du på i hver hytte.

Flokehyttene er ubetjent, som betyr at det ikke er proviant i hyttene. Mat og sengetøy eller lakenpose tas med av gjest. Vanlig laken, ikke strech, er å anbefale til å re opp på benkene langs vinduet. 

Rengjøring

Ved avreise skal hytta rengjøres av gjestene. Utstyr til rengjøring er på hyttene: zalo og såper, våtmopp og støvsuger. Gjerne ta med eget kjøkkenhåndkle og kjøkkenfille. 

Bestilling og opphold

Hyttene er låst. Ved bestilling vil du få informasjon om kode til servicebygget der du henter ut nøkkel til din hytte. Sjekk eposten din etter bestilling.

I servicebygget finner du også:

 • ved til å fyre i peisen
 • søppelspann
 • påfyll av rengjøringsartikler

Før hjemreise rengjør du etter deg, legger nøkkel tilbake og kaster søppelet.

Innsjekk fra kl. 15 og utsjekk kl. 12.

Gjerne følg Flokehyttene på Facebook - der informerer vi om ledige datoer grunnet avbestillinger.

Pris

Priser opphold 2022:

Priser pr hytte, pr døgn:

1400,- for DNT-medlemmer, 1800,- for ikke-medlemmer.

Horda-Kåre: 2400,- for DNT-medlemmer, 3100 for ikke-medlemmer.

Horda-Kåre er tilpasset rullestolbrukere. Har du behov for denne hytta på grunn av det, og er fem eller færre personer, kontakt Haugesund Turistforening for bestilling, for lik pris som de andre hyttene.

Det er den som bestiller som skal være medlem for at DNT-rabatten gjelder.

Hund

På hytta Geirhild kan du ha med hund. Ta med egne matskåler til hunden din. Det er ikke hundebur. Benytt pleddene på hytta (eller medbragt) til benker og gulv, eller hvor hunden din ligger. Det er lovbestemt båndtvang for hund i tiden 1. april til og med 20. august.

Aktiviteter

Sykkel: Nordsjøruta er en del av The North Sea Cycle Route, som er en 6000 km lang rekke av opplevelser gjennom flere land. En merket sykkelrute som går like forbi veien til Ryvarden.

Rundtur fra Ryvarden: Fra Ryvarden kan du gå nordover til Lyngholmen. Den 4 km lange turstien går i et åpent og forblåst kystlandskap med lynghei og svaberg. Ta turen oppom Landsåt, med flott utsikt i alle himmelretninger. Langs ruta kan en ta en avstikker til gravrøysa like innenfor fyrlykta på Håskru (ca. 15 min hver veg) og gravrøysa Kongsvarden fra bronsealderen. Tilbaketuren til Ryvarden kan legges over alle de små toppene som ligger like i bakkant for turstien. Da får du en fin rundtur på ca. 1 mil.

Fisking: Ryvarden er et spesielt værutsatt område. Mye vind og høye bølger kan medføre stor risiko. Ferdsel foran hyttene er på eget ansvar. Vis aktsomhet. For fisking anbefales det å gå innover mot Mølstrevågen.

Kort historie

Ryvarden har vært et seilingsmerke i over tusen år, helt siden Floke Vilgerdson (senere kalt Ramna-flòke) bygget en varde på neset i år 869, Floke-varden. Neset med varden ligger like nord for grensen mellom Rogaland og Vestland og fikk etter hvert navnet Ryvarden (varden mellom ryger og horder). Denne varden er faktisk landets første kjente sjø (seilings) merke. Under blotet “trollet” han kraft i tre ravner som han sendte ut for å få landkjenning da han nærmet seg Island. Historien om de tre ravnene er ellers velkjent på Island.

Det første fyret på Ryvarden kom i 1849. Den første fyrvokteren var Jon Simonsen Mølstre, til daglig også kalt Jo Berget. Han var kjøpmann i Mølstrevåg på midten av 1800-tallet, og fyrvokter. Det ble bygget nytt fyr som ble utvidet en rekke ganger frem til siste fyrmesterbolig fra 1958. Under en av utbyggingene ble det tatt stein fra Floke-varden til bruk som grunnmur. Det ble i 1994 reist ny varde til minne om den gamle.

Ryvarden kulturfyr

Fyret ble automatisert og fraflyttet i 1984. Fra 1992 har Ryvarden vært brukt til kulturelle aktiviteter og omtales som Ryvarden kulturfyr. På stedet er det i dag et galleri, Galleri Ryvarden, i fyrmesterboligen fra 1958. Det er også kafedrift, et kunstatelier, Flókemuseet og en representasjonsbolig. I april 2005 kjøpte Sveio kommune bygningene ved Ryvarden fyr fra Kystverket.

https://ryvarden.no/ 

Arkitekt: Holon Arkitektur

Flokehyttene har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

Fasiliteter

 • Peis
 • Mobildekning
 • Steikeovn
 • Vann
 • Wc

Passer for

 • Hund

Slik kommer du deg dit

Adkomst mulig med

 • Sykkel

Adkomst sommer

Det er skiltet til Mølstrevåg og Ryvarden fra Fv47 ved Ekrene. Parkering i Mølstrevåg. Ca. 2 km gruset vei å gå til Ryvarden og hyttene. Hodelykt anbefales i mørket.

Det er ikke tillatt å kjøre med motorkjøretøy på turvegen fra Mølstrevåg – Ryvarden. Selv om du kan møte åpen bom, er det ikke lov å kjøre ut uten avtale/dispensasjon. Personer med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede bes kontakte Sveio Kommune/Ryvarden Kulturfyr for dispensasjon, minst 3 dager før ankomst.

Kollektivt: Busstoppet "Mølstrevåg snuplass" er ved parkeringsplassen. Søk på kolumbus.no

Fra Lyngholm: 4 kilometer i flott kystterreng.

Kajakk: På nordsiden av fyret er det en liten havn som i godt vær kan egne seg for tilkomst med kajakk, eller nærmere Mølstrevåg.

Annonse

SjekkUT | Flokehyttene

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT
117

SjekkUT-besøk

Gjestebok (0)

Ingen har skrevet i gjesteboka for Flokehyttene ennå. Ta turen og bli den første!

mobil med SjekkUT appen åpen
person ute i naturen

SjekkUT

Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

Les mer om SjekkUT