Flokehyttene

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  30 sengeplasser
 • Åpningstider
  Hele året
 • Nøkkel
  Spesialnøkkel

Opplev havet og naturen fra Flokehyttene. Spektakulær panoramautsikt fra hyttene som er smidd inn i landskapet.

Flokehyttene består av fem hytter ytterst på odden Ryvarden i Sveio. Hyttene klorer seg fast i fjellsprekkene som om de venter på neste bølge. Inne i hyttene kan du sitte i lune, trygge omgivelser og oppleve storhavet gjennom store panoramavinduer.

Det var herfra Floke Vilgerdsson, i år 869, seilte ut som en av de første for å bosette seg på en navnløs øy, som han ga navnet Island.

Hver av Flokehyttene har fått navn etter familie og personer rundt vikingen Floke Vilgerdsson: Bestefaren Horda-Kåre, moren Vilgerd, døtrene Geirhild og Tjodgerd, og Faxe som var med Floke i båten til Island.

Hytta Horda-Kåre er av dobbel størrelse, og er tilpasset rullestolbrukere. Her er det overnattingsplasser til ti personer.

De andre hyttene har 5 overnattingsplasser.

UTSTYR

Hyttene har et godt utstyrt kjøkken med det du trenger til matlaging, samt dekketøy. Eget toalett med vask. Kaffetrakter og kaffefilter. Håndsprit, tørkerull, toalettpapir, håndsåpe og rengjøringsmidler finner du på i hver hytte.

Mat, lakenpose (+ putevar) eller sengetøy og håndkle tar du med selv. Det er ikke proviantlager i hyttene.

Hyttene har strøm og vann. Du finner ved til å fyre i peisen med i servicebygget.

Covid-19 og rengjøring:

Hyttene er nå kun utstyrt med engangsartikler: Oppvask lufttørres eller en kan bruke medbragt kjøkkenhåndkle. På hyttene er det håndsprit, overflatedesinfisering, zalo og såper, våtmopp og støvsuger.

Ved avreise skal hytta vaskes, støvsuges og berøringspunkter desinfiseres.

BOOKING OG OPPHOLD

Hyttene er låst. Ved bestilling vil du få informasjon om koden til servicebygget der du henter ut nøkkel til din hytte.
I servicebygget finner du også:
- ved til å fyre i peisen
- søppelspann
Før hjemreise rengjør du etter deg, legger nøkkel tilbake og kaster søppelet.

Innsjekk fra kl. 15 og utsjekk kl. 12.

Hyttene står klare 16. oktober. Bestillingen er åpnet.

PRIS

Introduksjonspris første måneden, pr døgn pr hytte:

1000,- for DNT-medlemmer, 1300,- for ikke-medlemmer

Den største hytta, Horda-Kåre: 2000,- for DNT-medlemmer, 2600 for ikke-medlemmer.

Horda-Kåre er tilpasset rullestolbrukere. Har du behov for denne hytta på grunn av det, kontakt Haugesund Turistforening for riktigere pris.

HUND

På hytta Geirhild kan du ha med hund. Ta med egne matskåler til hunden din.

AKTIVITETER

Sykkel: Nordsjøruta er en del av The North Sea Cycle Route, som er en 6000 km lang rekke av opplevelser gjennom flere land. En merket sykkelrute som går like forbi veien til Ryvarden.

Rundtur fra Ryvarden:

Fra Ryvarden kan du gå nordover til Lyngholmen. Den 4 km lange turstien går i et åpent og forblåst kystlandskap med lynghei og svaberg. Ta turen oppom Landsåt, med flott utsikt i alle himmelretninger. Langs ruta kan en ta en avstikker til gravrøysa like innenfor fyrlykta på Håskru (ca. 15 min hver veg) og gravrøysa Kongsvarden fra bronsealderen. Tilbaketuren til Ryvarden kan legges over alle de små toppene som ligger like i bakkant for turstien. Da får du en fin rundtur på ca. 1 mil.

Fisking: Ryvarden er et spesielt værutsatt område. Mye vind og høye bølger kan medføre stor risiko. Ferdsel foran hyttene er på eget ansvar. Vis aktsomhet. For fisking anbefales det å gå innover mot Mølstrevågen.

KORT HISTORIE

Ryvarden har vært et seilingsmerke i over tusen år, helt siden Floke Vilgerdson (senere kalt Ramna-flòke) bygget en varde på neset i år 869, Floke-varden. Neset med varden ligger like nord for grensen mellom Rogaland og Vestland og fikk etter hvert navnet Ryvarden (varden mellom ryger og horder). Denne varden er faktisk landets første kjente sjø (seilings) merke. Under blotet “trollet” han kraft i tre ravner som han sendte ut for å få landkjenning da han nærmet seg Island. Historien om de tre ravnene er ellers velkjent på Island.

Det første fyret på Ryvarden kom i 1849. Den første fyrvokteren var Jon Simonsen Mølstre, til daglig også kalt Jo Berget. Han var kjøpmann i Mølstrevåg på midten av 1800-tallet, og fyrvokter. Det ble bygget nytt fyr som ble utvidet en rekke ganger frem til siste fyrmesterbolig fra 1958. Under en av utbyggingene ble det tatt stein fra Floke-varden til bruk som grunnmur. Det ble i 1994 reist ny varde til minne om den gamle.

RYVARDEN KULTURFYR

Fyret ble automatisert og fraflyttet i 1984. Fra 1992 har Ryvarden vært brukt til kulturelle aktiviteter og omtales som Ryvarden kulturfyr. På stedet er det i dag et galleri, Galleri Ryvarden, i fyrmesterboligen fra 1958. Det er også kafedrift, et kunstatelier, Flókemuseet og en representasjonsbolig. I april 2005 kjøpte Sveio kommune bygningene ved Ryvarden fyr fra Kystverket.

https://ryvarden.no/

Arkitekt: Holon Arkitektur

Fasiliteter

 • Peis
 • Mobildekning
 • Steikeovn
 • Vann
 • Wc

Tilpasset for

 • Hund
 • Barnevogn
 • Rullestol

Slik kommer du deg dit

Tilgjengelig med

 • Sykkel

Adkomst sommer

Parkering i Mølstrevåg. Ca. 2 km gruset vei.

Fra Lyngholm: 4 kilometer i flott kystterreng.

Kajakk: På nordsiden av fyret er det en liten havn som i godt vær kan egne seg for tilkomst med kajakk, eller nærmere Mølstrevåg.

Papirkart

Kartblad: Sveio 1:50 000 2813 Nordeca

Annonse

Eier

Haugesund Turistforening
Værvarsel ikke tilgjengelig