Legg til huskeliste
    378
    SjekkUT-besøk

    Annonse
    • 30 sengeplasser
    • Åpen hele året

    Opplev havet og naturen fra Flokehyttene. Spektakulær panoramautsikt fra hyttene som er smidd inn i landskapet.

    Flokehyttene består av fem hytter ytterst på odden Ryvarden i Sveio. Hyttene klorer seg fast i fjellsprekkene som om de venter på neste bølge. Inne i hyttene kan du sitte i lune, trygge omgivelser og oppleve storhavet gjennom store panoramavinduer.

    Det var herfra Floke Vilgerdsson, i år 869, seilte ut som en av de første for å bosette seg på en navnløs øy, som han ga navnet Island.

    Hver av Flokehyttene har fått navn etter familie og personer rundt vikingen Floke Vilgerdsson: Bestefaren Horda-Kåre, moren Vilgerd, døtrene Geirhild og Tjodgerd, og Faxe som var med Floke i båten til Island.

    Du leier hele hytta og har den for deg/dere selv. Må forhåndsbestilles.

    Fire av hyttene har 5 overnattingsplasser: To langs vinduet og tre på hemsen. Enkeltsenger.

    Hytta Horda-Kåre er av dobbel størrelse, og er tilpasset rullestolbrukere. Her er det overnattingsplasser til 10 personer: fem i oppholdsrom (4 på benk langs vindu og 1 på sofa), tre på soverom oppe, og to på hemsen. Det er dyner og puter i hyttene. Ta med sengetøy eller lakenpose.

    Utstyr

    Hyttene har strøm og vann. Eget toalett og vask. Peis og ved. Det er også fyrstikker og levende lys (kubbelys). Vennligst ikke benytt medbragte stearinlys eller telys.

    Hyttene har meget godt utstyrt kjøkken med det du trenger til matlaging, samt dekketøy. Det er kjøleskap, stekeovn og platetopp. Du finner også kaffetrakter og kaffefilter, bakepapir og aluminiumsfolie.

    På hver hytte er det håndsprit, tørkerull, toalettpapir, håndsåpe og rengjøringsmidler.

    Flokehyttene er ubetjent, som betyr at det ikke er proviant i hyttene. Mat og sengetøy eller lakenpose tas med av gjest. Vanlig laken, ikke strech, er å anbefale til å re opp på benkene langs vinduet. Hodelykt/lommelykt er alltid greit å ha med i sekken. Turvegen fra Mølstrevåg er ikke opplyst.

    Rengjøring

    Ved avreise skal hytta rengjøres av gjestene. Utstyr til rengjøring er på hyttene: zalo og såper, våtmopp og støvsuger. Gjerne ta med eget kjøkkenhåndkle og kjøkkenfille.

    Bestilling og opphold

    Hyttene er låst, og må forhåndsbestilles. Det er mulig å bestille 1 år frem i tid. Den 1. hver måned, eller første virkedag i måneden, blir en ny måned tilgjengeliggjort i bestillingssystemet. Eksempel: 1. august 2024 åpnes bestilling for juli 2025.

    Ved bestilling vil du få informasjon om kode til servicebygget der du henter ut nøkkel til din hytte. Sjekk eposten din etter bestilling.

    I servicebygget finner du også:

    • ved til å fyre i peisen
    • søppelspann
    • påfyll av rengjøringsartikler, kjøkkenhåndkler og filler osv.

    Før hjemreise rengjør du etter deg, legger nøkkel tilbake og kaster søppelet.

    Innsjekk fra kl. 15 og utsjekk kl. 12.

    Digital hyttebok på Facebook: Gruppa Flokehyttenes venner

    Priser

    Priser pr hytte, pr døgn i 2024:

    1590,- for DNT-medlemmer, 2010,- for ikke-medlemmer.

    Horda-Kåre: 2700,- for DNT-medlemmer, 3500 for ikke-medlemmer.

    Horda-Kåre er tilpasset rullestolbrukere. Har du behov for denne hytta på grunn av det, og i tillegg er fem eller færre personer, kontakt Haugesund Turistforening for bestilling (lik pris som de andre hyttene).

    Det er den som bestiller som skal være medlem for at DNT-rabatten gjelder.

    Hund

    På hytta Geirhild kan du ha med hund. Ta med egne matskåler til hunden din. Det er ikke hundebur. Benytt pleddene på hytta (eller medbragt) til benker og gulv, eller hvor hunden din ligger. Det beiter sauer i området. Respekter båndtvangen. I Sveio kommune er det båndtvang fra 1. april til 15. oktober.

    Aktiviteter

    Sykkel: Nordsjøruta er en del av The North Sea Cycle Route, som er en 6000 km lang rekke av opplevelser gjennom flere land. En merket sykkelrute som går like forbi veien til Ryvarden.

    Flere turstier: Til og fra Flokehyttene har vi opparbeidet flere turstier. Du kan gå langs Kyststien, Ryvardsmarka, rundtur Kvednavatnet og/eller nordover til Lyngholmen. Den 4 km lange turstien går i et åpent og forblåst kystlandskap med lynghei og svaberg. Ta turen oppom Landsåt, med flott utsikt i alle himmelretninger. Langs ruta kan en ta en avstikker til gravrøysa like innenfor fyrlykta på Håskru (ca. 15 min hver veg) og gravrøysa Kongsvarden fra bronsealderen. Tilbaketuren til Ryvarden kan legges over alle de små toppene som ligger like i bakkant for turstien. Da får du en fin rundtur på ca. 1 mil.

    Fisking: Ryvarden er et spesielt værutsatt område. Mye vind og høye bølger kan medføre stor risiko. Ferdsel foran hyttene er på eget ansvar. Vis aktsomhet. For fisking anbefales det å gå innover mot Mølstrevågen.

    Kort historie

    Ryvarden har vært et seilingsmerke i over tusen år, helt siden Floke Vilgerdson (senere kalt Ramna-flòke) bygget en varde på neset i år 869, Floke-varden. Neset med varden ligger like nord for grensen mellom Rogaland og Vestland og fikk etter hvert navnet Ryvarden (varden mellom ryger og horder). Denne varden er faktisk landets første kjente sjø (seilings) merke. Under blotet “trollet” han kraft i tre ravner som han sendte ut for å få landkjenning da han nærmet seg Island. Historien om de tre ravnene er ellers velkjent på Island.

    Det første fyret på Ryvarden kom i 1849. Den første fyrvokteren var Jon Simonsen Mølstre, til daglig også kalt Jo Berget. Han var kjøpmann i Mølstrevåg på midten av 1800-tallet, og fyrvokter. Det ble bygget nytt fyr som ble utvidet en rekke ganger frem til siste fyrmesterbolig fra 1958. Under en av utbyggingene ble det tatt stein fra Floke-varden til bruk som grunnmur. Det ble i 1994 reist ny varde til minne om den gamle.

    Ryvarden kulturfyr

    Fyret ble automatisert og fraflyttet i 1984. Fra 1992 har Ryvarden vært brukt til kulturelle aktiviteter og omtales som Ryvarden kulturfyr. På stedet er det i dag et galleri, Galleri Ryvarden, i fyrmesterboligen fra 1958. Det er også kafédrift, et kunstatelier, Flókemuseet og en representasjonsbolig. I april 2005 kjøpte Sveio kommune bygningene ved Ryvarden fyr fra Kystverket.

    https://ryvarden.no/

    Arkitekt: Holon Arkitektur

    Flokehyttene har fått støtte av overskuddet fra spillemidlene til Norsk Tipping.

    Fasiliteter

    • Peis
    • Mobildekning
    • Steikeovn
    • Vann
    • Wc
    Annonse
    Sunnhordland

    Adkomst mulig med

    • Sykkel

    Adkomst sommer

    Det er skiltet til Mølstrevåg og Ryvarden fra Fv47 ved Ekrene. Parkering i Mølstrevåg. Ca. 2 km gruset vei å gå til Ryvarden og hyttene. Hodelykt anbefales i mørket.

    Det er også skiltet og merket sti langs kysten og flere stier.

    Det er ikke tillatt å kjøre med motorkjøretøy på turvegen fra Mølstrevåg – Ryvarden. Selv om du kan møte åpen bom, er det ikke lov å kjøre ut uten avtale/dispensasjon. Personer med gyldig parkeringskort for forflytningshemmede eller legeerklæring bes kontakte Haugesund Turistforening minst 3 virkedager før ankomst. Send epost til haugesund@dnt.no og legg ved ordrenummer, dato og dokumentasjon.

    Kollektivt: Busstoppet "Mølstrevåg snuplass" er ved parkeringsplassen. Søk på kolumbus.no

    Fra Lyngholm: 4 kilometer i flott kystterreng.

    Kajakk: På nordsiden av fyret er det en liten havn som i godt vær kan egne seg for tilkomst med kajakk, eller nærmere Mølstrevåg.

    SjekkUT | Flokehyttene

    Samle på fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet med SjekkUT i UT-appen.

    Les mer om SjekkUT
    378

    SjekkUT-besøk