Lille Torungen

Annonse

Om hytta

 • Område
 • Sengeplasser
  Ingen sengeplasser
 • Åpningstider
  1. jan. - 31. des.
 • Nøkkel
  Spesialnøkkel

Lille Torungen drives i samarbeid mellom Torungens Venner og Aust-Agder Turistforening. Lille Torungen leies ikke ut for overnatting, men er utmerket for hyggelige dager og kvelder øverst oppe i fyrtårnet. Her er det sitteplass med bord for 10-12 personer. Plass bestilles via AAT sine sider. Nøkkel ligger i nøkkelboks ved inngangen. Koden fåes ved henvendelse til Aust-Agder Turistforening tlf 3702 3214 eller 4102 8688.

Historikk

Store og Lille Torungen fyr ble begge bygd samtidig i 1844. Man måtte bygge to fyr for at de sjøfarende skulle skille Torungen fra Jomfruland og Oksøy fyr som begge bare hadde et lys.

Lille Torungen ble nedlagt i 1914 og alle bygningene, med unntak av tårnet og oljebua, ble revet eller flyttet. Samtidig ble det gamle tårnet på Store Torungen erstattet av et nytt tårn i støpejern. Tårnet er 34,3 m høyt. . Fyrstasjonen er stor og omfatter maskinhus, boliger, uthus, gammel smie, tufter etter tegltårnet og tidligere boliger og uthus. Anlegget omfatter også hager og spor etter hage, samt landing og naust. På øya er det spor etter mindre jordbruksdrift.

Litt om oss som drifter Torungen

Kystverket

Kystverket er nasjonal etat for kystforvaltning, sjøsikkerhet og samferdsel med ansvar for vedlikehold og drift av fyrstasjoner, lykter og sjømerker langs kysten. Kystverket er eier av både Store og Lille Torungen fyrstasjoner. Kystverket har pusset opp Store Torungen i 2020 og planlegger å pusse opp Lille Torungen i 2021.

Torungens Venner
Stiftelsen Torungen fyr står som formell leietaker av både Lille og Store Torungen. Torungens Venner er stiftelsens medlemsorganisasjon. Foreningen og stiftelsens formål er å bevare og formidle Torungene fyr som viktig kulturminner fra vår stolte kystkultur. Torungens Venner ble etablert i 1984 for å redde Lille Torungen fra forfall. Foreningen har i dag ca. 200 medlemmer. Besøk hjemmesidene til Torungens Venner her: http://www.torungen-fyr.no/

Aust-Agder Turistforening AAT
AAT er en lokalforening under Den Norske Turistforening. AAT har løype- og hyttenett i Austheiene og langs kystleden. Vi har ca. 4300 medlemmer, 12 fjellhytter, 5 kystledhytter og merkede løyper man kan følge sammenhengende fra Dølemo i Åmli til Bjåen i Bykle.

Fasiliteter

 • Fiske
 • Mobildekning
 • Bade

Slik kommer du deg dit

Adkomst sommer

Egen båt

Du er velkommen til å fortøye i havna på dagtid. Vennligst ikke beslaglegg reservert plass. Vær og vind kan skifte raskt og all fortøying skjer på eget ansvar! Fortøying over natten frarådes.

Båttransport

Det er mulig å bestille transport hos Knut Mørland tlf 909 45 725 eller e-post knut@torungenfyr.no. For større grupper anbefales charterbåten M/S Pællern med plass til inntill 38 passasjerer. Båten drives av Olaf Knudsen & Co - tlf.nr. 370 85 609.

Annonse

Innsjekkinger

Det er sjekket inn 0 ganger totalt
Du har ingen innsjekkinger
Dine siste innsjekkinger: