Føremelding for Ryfylke, Sirdal, Frafjord og Bjerkreim, Frafjordheiane landskapsvernområde

Publisert av Stavanger Turistforening 17. april 2024

Sola skinner i distriktet vårt, og våren har virkelig ankommet! I fjellet er det fortsatt gode skiforhold, og i lavlandet er det nå bart og fint til Skåpet og Viglesdalen.

Det er fremdeles godt med snø igjen i heiene våre, og mulighetene for en skitur vil fortsatt være gode i ukene som kommer. Det er meldt om godt skiføre over ca. 700 meter i hele heiene våre. Kvisteløypene står fremdeles, men blir ikke lenger vedlikeholdt. Værmeldingene sier nattefrost og sol på dagtid, vi forventer derfor at skiføret holder seg godt en god stund til.

Det er begynt å komme en del overvann noen steder. Noen steder har bekker åpnet seg. Det gjelder derfor å være litt oppmerksom på dette.

NB! Hengebro over Kvitlaånå har røket og er ikke operativ. Turer til Kvitlen fra Stavtjørn, Ørsdalen/Eikebrekka og Bjordal er ikke anbefalt inntil videre. Det finnes ingen gode alternativer til kryssing av elv.

Kvistekartet finner du her.

Ved mye nedbør og vind er det ekstra viktig å gjøre gode vurderinger og lese skredvarsel før turen! Oppdater deg alltid på varsom.no før du skal på tur, spesielt i ukjent terreng.

Les også gjerne isvarsel:

Ta vare på villreinen

Årets vinter er spesielt utfordrende for villreinen, da regnfulle perioder etterfulgt av frost har resultert i ising av store beiteområder i høyden. Dette fører til at villreinen søker ned mot lavere områder for å finne mat, områder hvor de sjelden oppholder seg, og dermed opplever de vanskeligheter med å oppnå tilstrekkelig næring og trenger å kunne bevege seg uforstyrret.

Når du planlegger skituren, oppfordrer vi til å vise særlig varsomhet når du ferdes i villreinområder. Her er noen villreinvettregler vi anbefaler å følge:

  • Unngå forstyrrelser: Velg et annet område hvis det er kjent at villrein befinner seg der du hadde tenkt å gå.
  • Følg merkede løyper.
  • Ha kontroll på hunden og undersøk lokale regler for båndtvang.
  • Hold deg i ro, la villreinen trekke seg tilbake uforstyrret hvis du ser den.
  • Bruk kikkert og hold avstand.

Se ellers nettsidene våre for mer informasjon ferdsel i villrein-terreng:

Villrein og tamrein

Ferske føremeldinger fra fjellområdene i Ryfylkeheiane:

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

Haukeli

Haukeliseter 1000 moh.

Kjelaløypa og Ulevåløypa er kvistet. Det er også kvistet til Holmavatn. Fortsatt fine ski- og snøforhold! Dette er kanskje den fineste perioden for skiturer hele året på storstua vår. Værmeldingene sier sol så langt øyet kan se!

Sjekk alltid varsom.no for oppdateringer.

​​Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh.

Snø og skiforhold. Kvistet fra Haukeliseter fjellstue. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Suldalsheiane

Det er fortsatt ski som gjelder inn til og mellom hyttene nå. Kvisteløypene står så lenge været tillater det, men blir ikke vedlikeholdt. Fine forhold til fjells når været spiller på lag. Før påske var vannstanden i Blåsjø på vei ned, så det kan være en del sprekker langs land. Vær også obs på smale sund.

Oppdater deg alltid på varsom.no før du legger ut på tur, spesielt i ukjent terreng.

Kvanndalen 611 moh. Vinter og snø. Ikke fått melding om at noen har vært her på en lang stund. Ikke ideelt skiterreng.

Bleskestadmoen 711 moh. Vinter og snø. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Jonstølen 720 moh. Snø og skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.  Brøytet til enden av Mosvatnet. Dette gir et par ekstra km på ski i forhold til om sommeren når en kan kjøre bilen til den andre enden av vannet. Sjekk kartet på ut.no for mer informasjon.

Sandsa 630 moh. Snø og skiforhold, ikke kvistet. Fint å gå inn fra Gullingen ved å følge sommerløypa, men nødvendig å bruke bru over Fiskånå. Anbefales ikke å gå utpå vannet.

Stranddalen 970 moh. Snø og skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske. Mulig å bo i den selvbetjente delen. Betjent periode åpner 21. juni 2024.

Krossvatn 1090 moh. Fine skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Vassdalstjørn 1120 moh. Snø og skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Hovatn 1111 moh. Snø og skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Storsteinen 950 moh. Snø og skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Hjelmelandsheiane

Godt skiføre i høyden, med normale snømengder for årstiden. Skal du på ski til Stakken eller Melands Grønahei må du være beredt på å bære skiene et godt stykke før du kommer opp til snøen. Det barmarksføre til Viglesdalen.

Merk at bommen ved tunnelen på veien til Nilsebu og og Stakken er låst! Fra 22. september 2023 er det i tilegg også lås på bommen lenger ned i dalen ved et et hvitt hus. STF er grunneier på Nilsebu, og kode til bommene kan fås ved å kontakte Tursenteret. Dette er ikke så aktuelt nå i vintersesongen!

Melands Grønahei 890 moh. Vinter og snø. Det blir ikke kvistet hit. Enkleste adkomst er sannsynligvis fra Fundingsland.

Eidavatn 1080 moh. Vinter og snø. Ikke kvistet.

Nilsebu 730 moh. Vinter og snø. Godt med snø rundt hytta.

Grasdalen 630 moh. Vinter og snø. Ikke fått melding herfra på en stund.

Stakken 760 moh. Vinter og snø. Kommer du fra Årdal-siden må du bære skiene til et sted rundt Benkene/Fjellstøl.

Viglesdalen 425 moh. Barmarksføre. Enkelte partier langs Viglesdalsvatnet er rasutsatt, og ved store nedbørsmengder anbefaler vi å være svært forsiktige forbi her.

Lyse- og Sirdalsheiane

Det er kvistet fra Ådneram og inn til Grautheller, Taumevatn og videre til Heibergtunet Storevatn, samt mellom Storevatn og Grautheller. Kvisten står så lenge været tillater det, men blir ikke vedlikeholdt nå etter påske. Det er isete på vann, og har begynt å komme en del overvann. Noen inn- og utoser og bekker har åpnet seg.

Oppdater deg alltid på varsom.no før du skal på tur, spesielt i ukjent terreng. Les også gjerne isvarsel: https://www.varsom.no/is/isvarsling/regionale-isvarsler/vestland/

Anleggsveien i Flatstøldalen inn til Duge kraftverk er stengt for biltrafikk for vinteren. Den vil ikke bli brøytet opp igjen uten at helt spesielle omstendigheter gjør det nødvendig. Vi retter en stor takk til Sira-Kvina kraftselskap for de gode nyhetene og oppfordrer alle til å vike god plass slik at nødvendig scootertransport til kraftverket kommer smidig frem i fristiltraseen fremover.

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt.

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte den 31. oktober. Forventes å åpne igjen 20. mai 2024 kl. 12.00.

Litle Aurådal 995 moh. Snø og skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Grautheller 770 moh. Fortsatt skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

​​​​Heiberghytta Grautheller 757 moh. Fortsatt skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Taumevatn 792 moh. Fortsatt skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske. Det er blåst vekk noen kvister på Taumevatnet på veien mot Storevatn.

Kringlevatn 940 moh. Snø og skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Snø og skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Snø og skiforhold, ikke kvistet. Merk at veien over fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt.

Frafjord- og Bjerkreimsheiane

Det er fortsatt ski som gjelder en god stund ennå. Kvisteløypene står så lenge været tillater, men blir ikke vedlikeholdt etter påske. Oppdater deg alltid på varsom.no før du legger ut på tur, spesielt i ukjent terreng.

Les også gjerne isvarsel: https://www.varsom.no/is/isvarsling/regionale-isvarsler/vestland/

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen

Langavatn 940 moh. Snø og fine skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Sandvatn 910 moh. Snø og fine skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Blåfjellenden 600 moh. Snø og fine skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Tomannsbu 750 moh. Snø og fine skiforhold. Kvisten blir ikke vedlikeholdt etter påske.

Støle 530 moh. Usikker på forholdene, det er sannsynligvis en del snø igjen ennå. Ikke kvistet.

Kvitlen 450 moh. NB! Hengebro over Kvitlaånå har røket og er ikke operativ. Turer til Kvitlen fra Stavtjørn, Ørsdalen/Eikebrekka og Bjordal er ikke anbefalt inntil videre. Det finnes til info ingen gode alternativer til kryssing av elv.

Skåpet 605 moh. Nå er det barmark helt inn til hytta, og i helgen som var gikk det greit å kjøre helt inn til enden av Vinddalen. Følg med på værmeldingene, og merk at veien ikke blir brøytet regelmessig ved snøfall. Badstuen er endelig tatt i bruk igjen, og kan nå bestilles til bruk.

Bruk solcellestøm med varsomhet.

Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket.

Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Det ferdes sauer langs vegen til Vinddalen og Skåpet.

Lysefjorden

Kjeragområdet 1110 moh. Fottursesongen starter ikke før i juni. Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt.

Preikestolen 604 moh. Forhold for fottur. Parkering ved Preikestolen Basecamp, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra Bakken kai og Songesand. Bart rundt hytta.

Sundmork 477 moh. Varierende snø og skiforhold. Det ligger fortsatt en del snø i terrenget, men det var mulig å gå  til fots i helgen som var. Merk at hytta er låst med egen nøkkel. Ta kontakt med Tursenteret.

Her er link til webkamera ved Norsk Folkehjelp sin hytte i Lyngsheia:

https://folkehjelp.no/lokallag/strand-og-forsand/sider/lyngsheia

Songedalen 390 moh. Mulig å gå på beina langs anleggsveien.

Lysefjorden Turisthytte 7 moh. Stengt for sesongen. Åpner igjen 16. mai 2024.

Flørli 50 moh. Hytta er fin som base for en rolig turopplevelse før hovedsesongen starter i juni. Vi har ikke fått noen ferske rapporter for snømengdene i trappene, men det smelter godt på dager med mildvær. Sannsynligvis ligger det noe snø øverst. Kraftstasjonen med kafe er stengt for sesongen. Les mer her.