Legg til huskeliste
Annonse
  • Middels krevende fottur
  • 7,5 km
  • 2 t
  • Rundtur
  • 212 høydemeter totalt
  • Sesong: Hele året

Velkommen til den vakre Mjughaugturen!

På tur med turleder er startsted Sunde/Kvernevik bydelshus.

En annen mulighet er å starte ved Hammaren i Kvernevik. Så følger du Kvernevik ring forbi Donevik (der havet drønner) og går under Hafrsfjord bru. Her ser du ut på det flate skjæret «bukken» (Hafr) som har gitt navn til Hafrsfjord. Og har du fiskestang med deg, kan du prøve lykken her. Men vær forsiktig, for tidevannsstrømmen er sterk i det smale sundet.

Du tar deg tid til å granske helleristningene og offerplassen ved berget til nedstrandsbuen «Aubøen». Aubeberget har mange båtfigurer og soler til ære for gudene. Det gamle bekkeløpet til Tasabekken (tasa betyr sau) leder deg oppover, forbi Sunde skole, over Ekrehøgda og inn blant åkrer og bjørnebær ned til Hålandsvatnet.

Resnes tar du en avstikker opp på toppen. Her lå det en bygdeborg i folkevandringstiden, men sporene etter den er ikke lenger synlige. Utsikten er derimot flott og vel verd turen opp. Myrdraget innenfor neset har verneverdig natur og sjeldne arter har tilhold her. Litt motbakke venter deg opp Århaugveien, men du belønnes med utsikt på toppen. Her kan du se helt til Kvitsøy.

Du følger grønne turveier og runder Mjughaug på stien som ligger omtrent der bølgene slo, da høyden var bebodd i steinalderen. Like nedenfor berget, i retning Hafrsfjord, er det funnet rester etter en jakthytte. Kanskje hørte de som bodde her til i Vistehola, men brukte hytta til jakt, fangst og sanking i Hafrsfjordsundet. Navnet Mjug kommer kanskje av det gammelnorske ordet Njug, som betyr fjelltopp.

Du tar deg videre nedover til Københavnerbukta, der danske fiskebåter la seg til om natten for å hvile, spise og bøte garn. Bukta har en fin sandstrand og er en ypperlig badeplass. I bergveggen sør for «fiskerhyttå» kan du se en imponerende jettegryte, også kalt «Skrubbahålå», som havet har laget på sitt eget kunstferdige vis. Tre familier gjemte seg her i aprildagene i 1940.

Turen avslutter du gjennom vår flotte lynghei, mens vinden rusker deg i håret og takker for følget.

Adkomst med egen bil

Sunde/Kvernevik bydelshus

Adkomst med kollektivtransport

Buss nr 3 avstigning Kverntorget Sykkel
Annonse