SignaTUR MASSIV: Langrute fra Sota Sæter til Haukeliseter - vinterrute

Legg til huskeliste
Annonse

MASSIV er et 350 kilometer langt eventyr. Vil du gå den i ett eller ta den etappevis over flere sesonger er helt opp til deg. Du kan ligge flere dager på en hytte og prøve de fine turene i nærområdet eller du kan gå lengre etapper for å spare tid. Uavhengig av hva du velger så er dette et grovt turforslag du kan bruke til turplanleggingen. 

Breheimen 

Dag 1: Sota Sæter - Nørstedalseter (24 km)

Du står opp tidlig og nyter den utrolig gode frokosten på Sota Sæter før du starter på stigningen mot Illvatnet og videre mot Nørstedalseter. Lunsjen har du smurt med deg fra frokostbufféen. Forbered deg på en lang dagsetappe. Bakkene opp fra Sota Sæter mot Illvatnet er de lengste på hele ruta. Ca. 860 høydemetre får du tilbakelagt i dag, men du går rolig og jevnt slik at du ikke går tom for krefter. Turen langs Illvatnet går i tung steinur og er en krevende del av etappen. Denne etappen bør gås i godt vær og med god sikt. Store deler av etappen er uten mobildekning og vi anbefaler derfor å ta trygge valg. Dersom du blir med breføringa over Fortundalsbreen følger du skiltinga bot breen i stedet for mot Illvatnet. På slutten av dagen belønnes du med nedoverbakker i et litt slakere terreng. Du spiser middag på Nørstedalseter med skue ned en av Norges mest spektakulære daler, før du legger deg til å sove, fornøyd med å være i gang med eventyret.

Dag 2: Fra Nørstedalseter til Sognefjellshytta (20 km)

Etter frokost og påfølgende matpakkesmøring spenner du på skiene, kaster sekken på ryggen og legger i vei mot Jotunheimen, inn mot de vakre fjellene som strekker seg høyest mot himmelen i Norge. Du får stigning på denne etappen også, men det er knappe 200 færre av dem i dag. Sognefjellshytta ligger vakkert til midt mellom øst og vest inntil Sognefjellsveien som er Nord-Europas høyeste fjellovergang. Hytta ligger på toppen av Sognefjellet 1400 m.o.h. 

Jotunheimen 

Dag 3: Sognefjellshytta – Skogadalsbøen (15 km)

Morgenrutinen begynner å sitte, og matpakken er smurt før du tar på skiene og gjør deg klar for å bevege deg inn mellom de vakre fjellene i Jotunheimen. Du setter kursen mot fjellpasset mellom Falkeberget og Rundhaugan. Du holder høyden i fjellsida langsmed Storoksle i retning Utladalen. Når du nærmer deg Hillerhø ruver Fannaråken stolt i vest. Ferden fortsetter ned Vetle Utladalen, der du går i kjempers skispor, og Hurrungane-massivet reiser seg i sørvest. Den fjerde etappen nærmer seg slutten og du sniker deg ned mellom fjellbjørkene mot Skogadalsbøen, som byr på det gode, gamle fjellmiljøet.

Dag 4: Skogadalsbøen – Fondsbu (22 km)

Du våkner med hvitkledde topper på alle kanter rundt oss. Etter en god frokost går du gjennom en fjellbjørkeskog på vei mot Uradalen, hvor det venter deg en stigning på 600 høydemeter. Vel oppe mister du pusten av utsikten rundt deg der Uranostind kneiser opp i øst. Du tar deg en velfortjent pause for å ta litt bilder og få tilbake kreftene etter stigningen. Du glir utover Uradalsvatnet og begynner å gå slakt oppover mot Kvitevatnet, der det majestetiske synet av Falketind venter deg mot vest. Herfra er det ikke mange kilometere igjen før en god utforkjøring fra Sløtafjellet gir deg fart det siste stykket til Fondsbu, hvor Solbjørg synger deg inn til en deilig middag.

Dag 5: Fondsbu – Sletningsbu (25 km)

Forhåpentligvis har de rukket å bake deilige kanelboller på Fondsbu som du kan ta med deg i sekken på denne lange etappen. Du ser an vær og føreforhold før du bestemmer deg om du krysser Tyinvannet eller om du går en mer spennende variant der du forserer begynnelsen av Bygdin-alpene. Om du satser på å ta deg over Tyinvannet, så går du noen kilometer i sporene til tråkkebilen som kjører folk og bagasje inn til Fondsbu. Deretter tar du av inn på det digre Tyinvannet og får følelsen av at verden står stille. Vannet er så stort at det føles som du ikke beveger deg i det hele tatt, hyttene på motsatt side kommer «aldri» nærmere. Dårlig sikt og vind på Tyinvannet kan forvandle denne lette etappe til å føles som en polferd. Etter å ha forsert Tyinvannet krysser du over mot Tyinstølen turisthytte og fortsetter i en nordgående bue over Tyinstølnøse, der skiløypa klamrer seg til fjellsida. 

Skarvheimen 

Dag 6: Sletningsbu - Sulebu (17 km)

Du børster søvnen ut av øynene og starter på dagens etappe som ikke er blant de lengste. Vi følger vinterløypa over Sletningsegge, før du sklir ut på den store flata mellom Sletningen og Austrefjorden. Videre blir det slakt nedover til Kyrkjestøylen før du begynner på den krevende stigningen opp mot Sulebu. Etter å ha karret deg fra 970 høgdemeter til 1320 er du omsider framme. På Sulebu tilbereder du mat fra spiskammerset på hytta – her er det ingen som lager maten for deg.

Dag 7: Sulebu – Bjordalsbu (29 km)

Etter en forhåpentligvis god natts søvn starter du videre på langturen din og i dag starter også dagen med en relativt dryg stigning på 200 høydemeter over Suleskaret. Videre innover går du i et flott og relativt lettgått terreng, i alle fall om været er med deg. De spisse tindene fra Jotunheimen er lagt bak oss og terrenget har endret karakter til mer bølgende åser og myke, snøkledde fjell. Rett før lunsj får du en herlig nedkjøring mot Breistølen fjellstue. Om du har lagt opp dagen riktig er det kanskje her du tar lunsj før du starter den siste etappen for dagen opp til Bjordalsbu. Terrenget etter Breistølen er som en naturlig halfpipe opp en relativt smal bekkedal. Du får virkelig testet utholdenheten din i dag med lange motbakker. Vel fremme på Bjordalsbu må du nok en gang kokkelere for deg selv med ingredienser fra DNTs spisskammer.

Dag 8: Bjordalsbu – Iungdalshytta (16 km)

Etter to lange og krevende dager, og en hel uke på tur fortjener du en litt roligere dag. Du sover litt lenge og har en langsom morgen før du tar på deg skiene for en flott etappe ned mot Iungdalshytta. Denne etappen er en real kosetur med fine nedkjøringer og en rusleltur langs Iungdalsvannet før du kommer frem til den betjente hytta du skal tilbringe de kanskje to neste nettene. For om været har vært med deg hittil legger du kanskje inn en hviledag her.

Dag 9: Potensiell hviledag

Om turen har gått fint hittil og du ikke har vært værfast kan det være lurt med en hviledag denne dagen. Har du fortsatt litt energi i bena kan nærområdet rundt Iungsdalshytta by på man turmuligheter, som for eksempel en topptur til Helvetet, litt nord for hytta.

Dag 10: Iungsdalshytta – Geiterygghytta (27 km)

Så var du i gang med langturen din igjen og som mange av de andre etappene møter du også her en motbakke tidlig på dagen, men heldigvis flater det ut etter dette og du går i småkupert fjellterreng mot Kongshelleren hvor du satser på å innta din medbrakte matpakke. Er været dårlig kan du spise inne på hytta, er været fint nyter du lunsjen i hytteveggen. Videre går du til Geiterygghytta, en betjent DNT hytte som ligger midt i Skarvheimen. Dagens etappe er forholdsvis lang, men etter hviledagen din er det ikke noe problem å komme seg i mål.

Dag 11: Geiterygghytta – Finse(Brebua) (18 km)

Fra Geiterygghytta går du i sørvestlig retning over Geiteryggvatnet og følger vassdraget videre oppover, over Bakkahellertjørnane og Omnsvatnet. Mellom høyde 1414 og 1391 tar løypa til Hallingskeid av videre vestover, mens løypa du skal følge til Finse går omtrentlig rett sørover herifra. Følg så østkanten av Omnsbreen parallelt, helt til du sklir ned dalen mot Finse på østsiden av Finsesåta og inn på den samme løypa som fra Klemsbu. Fra du krysser jernbanesporet er det kun 500 meter igjen til Finsehytta (Brebua). 

Hardangervidda 

Dag 12: Finse – Krækkja (22 km)

Du starter ut fra Finsehytta og ut i stinettet, dette er antakelig den etappen du ser flest andre på hele turen din. Turen starter i småkupert terreng til du passerer Hardangerjøkulen, før det så går slakt nedover til Midnutevatnet. I enden av Finnsbergvatnet venter en motbakke, som til din store overraskelse blir en aldri så liten syrefest. Etter å ha karret seg til topps går det slakt nedover mot Andersbunuten og Drageidefjorden som tilsynelatende aldri tar slutt. Til slutt åpenbarer omsider Krækkja seg over knausene i den sørøstlige enden av vannet. Vel framme på Krækkja venter et godt måltid og er du heldig holder bestyrer Kjell Slåtten foredrag om Hardangerviddas historie.

Dag 13: Krækkja – Stigstuv (21 km)

Etter en god natts søvn setter du kursen mot Stigstuv. Du starter slakt oppover mot passet mellom Halnebottnane og Halnekollen, før du suser forbi Halne fjellstove. Og der blir du møtt av det karakteristiske østvidde-landskapet med sine lange, slake bakker som bølger seg inn i horisonten. Det er nesten hva man kan kalle en «usynlig stigning». Himmelen føles mindre, horisontlinjen blir høyere, kreftene forsvinner fortere. Men vel oppe på Skaupsjøbrotet kan man ta drømmelandskapet innover seg før tyngdekraften omsider spiller på lag med deg igjen i det slakt nedovergående terrenget de siste fire og en halv kilometerne til Stigstuv.

Dag 14: Stigstuv – Sandhaug (19 km)

Denne dagen er terrenget det flateste på hele ruta, og om føret er fint kan man virkelig tråkke til. Motbakkene er byttet ut med små koller som du knapt merker at du passerer. Er du heldig kan du møte på flokker av villrein, du treffer i alle fall garantert spor etter dem. Her, midt på Hardangervidda, er Hårteigen veiviseren mot vest, Gaustatoppen mot sørøst og Hardangerjøkulen mot nord. Den enorme vidda lokker med bred horisont og følelsen av uendelighet. På Sandhaug venter nok en deilig middag av lokale og kortreiste matvarer som på alle de andre betjente hyttene du har tatt turen innom.

Dag 15: Sandhaug – Litlos (23 km)

Det er nesten vemodig å ta på skiene disse siste dagene når du vet at du snart er ferdig. Etter to uker på tur føles verden der ute uendelig langt unna, det er lange dager på ski som er livet nå. Etappen i dag snor seg i et småkupert terreng, langt i det fjerne kan du fortsatt se Hårteigen. Du holder deg på rundt 1300-1400 moh hele dagen, før du får en morsom nedkjøring til Litlos mot slutten av dagen. På Litlos får du servert en herlig middag av Hardangerviddas MacGyver, Jarle Viskjer, som er hyttas bestyrer.

Dag 16: Litlos – Hellevassbu (20 km)

Du forlater den turisthytta som ligger lengst frå vei i Nord-Europa og setter kursen mot den idylliske selvbetjeningshytta Hellevassbu. Du legger ut på Litlosvatnet og fortsetter i sørøstlig retning over Kvennsjøen. Du går nå inn i den delen av Hardangervidda som bærer mer preg av vestlandsnatur og flere stigninger venter deg i løpet av dagen.

Dag 17: Hellevassbu - Haukeliseter (26 km)

Det er litt merkelig å stå opp i dag og vite at dette er siste dagen din på ski. Du må stå opp tidlig for etappen er lang og du vil gjerne rekke en bedre middag på Haukeliseter før kjøkkenet stenger. Heldigvis er etappen preget av lange flater og mange nedkjøringer, men selv i dag på turens siste etappe skal du få kjørt deg i motbakke også. Det er flere seige oppoverbakker på etappen, men det er utrolig hva du klarer når målet er så nærme. Helt mot slutten er det en nedkjøring så bratt som utforbakkene i vinter-OL, så selv om du er sliten må du være litt forsiktig. Etter en lang og krevende siste etappe kan du endelig krysse Europavei 134 og bestille en velfortjent kald øl i baren på Haukeliseter. Du avslutter turen med en festmiddag på Haukeliseter.

Adkomst med egen bil

Stoppesteder i nærheten, hentet fra Entur. Vær oppmerksom på at avstand er i luftlinje.
Annonse