Kvitberget i Romedal Almenning

Publisert av: Hamar og Hedemarken Turistforening 
Annonse

Om turen

 • Område
 • Type
  Fottur
 • Gradering
  Middels
 • Lengde og varighet
  4,0 km
  2 timer, 30 minutter
  Turen går én vei, fra A-B
 • Sesong
  Mai - okt

Kvitberget er et populært turmål, både på grunn av utsikten fra toppen og den restaurerte Kvitbergkoia. Fra Kvitberget ser du Harasjøen og Mjøsa og i klarvær inn mot Synnfjellet.

Fra Kumyrholen følger du stien mot Finnburet. Lokalt kalles stien «Plankvegen» fordi det tidligere var et sagbruk i Finnburet. I stikrysset hvor du møter stien fra Kjernli, tar du til høyre mot Grønlien. Stikrysset heter Sponholskrysset,men kalles kjærlighetskrysset på folkemunne. Det fikk navn etter et kjærestepar som møttes i krysset – den ene bodde i Kjernli, den andre i Grønlien. Grønlien var et vegløst bruk, og denne stien var eneste forbindelsen folket der hadde til bygda. I Grønlien er det satt opp en gapahuk over en gammel grunnmur. Her er det bålplass og dessuten gamle bilder fra stedet. Da bruket ble fraflyttet og solgt til Romedal Almenning i 1952, ble husene revet og jordene plantet til med skog. Skogen her er nylig hogd, og med litt fantasi kan du se for deg hvordan det en gang var her med åpne jorder rundt tunet. Nyt utsikten!

Videre går stien forbi den nyrestaurerte Kvitbergkoia, som står åpen for allmennheten. Skogen er hogd her også, og fra varden på Kvitbergtoppen er det god utsikt mot Harasjøen og Mjøsa. Toppen ligger på 561 moh., og stigningen fra Kumyrholen er på 200 meter.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Kjør fylkesveg 24 gjennom Gata i Vallset og sving til venstre mot Harasjøen Næringspark. Følg så Harasjøvegen 5 km til Kumyrholen, der det er parkering.
Annonse