Fra fjell til fjord. Mjølfjell - BT-hytten - Sotenos - Ulvik

Annonse

Om turen

Et nydelig stykke Norge som tar deg rett fra toget opp i spektakulært høyfjellsterreng for så å ende opp i Ulvik innerst i Hardanger.

Denne turen kan gjennomføres som en lang dagstur, 7-8 timer, men best er det om du har to dager tilgjengelig og tar en overnatting på den sjarmerende BT-hytten til Bergen og Hordaland Turlag.

Fra Mjølfjell stasjon går du ned til hovedveien. Skiltet mot Raundalselva som passeres på hengebro. Følg stien sørover som etter kort tid stiger oppover langs Veseto og fører deg gjennom frodig skog til Rundavatnet på 820 moh. Stien går så langs vannet og elva mot Vesetvatnet og BT-hytten. Når du når hytten har du har tilbakelagt 4,5 km, og 350 høydemeter. En pause her anbefales. Matpakke med denne utsikten er ikke hverdagskost!

Ønsker du å overnatte kan hytten by på mye sjarm og intimitet. Hytten er ubetjent og har 6 sengeplasser, alle på samme rom. I tillegg finnes det robåt om du ønsker prøve fiskelykken. Se ellers lenke for mer informasjon.

Turen videre fra hytten er full av godbiter som perler på en snor. Ved enden av Vesetvatnet en nydelig badekulp, naturens eget badeland. På etappen opp til turens høyeste punkt 1000 moh. forbi fascinerende jettegryter i fjellet. Utsikten er fenomenal. Nordover mot Raundalen og Vossafjella. Sørover utover Fallet og Tyssedalen. Stien svinger seg nå bratt nedover Fallet på gammel buføreveg. Området er bratt og urete men imponerende steinlegging fra tidligere tider gjør det lett å navigere. I bunnen av Fallet må elva fra Tryglabotn krysses. Den kan være stri og stor tidlig i sesongen/mye nedbør, så vær obs og velg vadested der elva er bred.

Stien tar deg så videre i et noe "snillere" terreng ned mot Tyssedalsstølen og Tyssedalen. Etter nedstigninger i dalsidene, flates det ut og stien går bred og god i dalbunnen. Stein og ur blir erstattet av skogsterreng og åpent landskap. Vel 5 km. etter Tyssedalsstølen når man Sotenos. Her er endepunkt for stien. Herfra må man følge vei (noe varierende standard) til hovedveien som tar deg videre ned til Ulvik, ca 6 km.

Du kan avslutte turen i Ulvik med å besøke Olav H. Hauge senteret, Ciderruta eller en herlig forfriskende dukkert i fjorden. Ulvik har mye å by på. Ønsker du mer utfordring av den fysiske sorten anbefales en "godt natts søvn" på en av overnattingsbedriftene før du begir deg ut på den Historiske Vandreruta: Osa - Hallingskeid. Se egen lenke på UT.

Det er mulig å avtale henting på Sotenos. Ta kontakt med Granvin taxi, campingen eller hotell i Ulvik.

Slik kommer du deg dit

Adkomst mulig med

  • Kollektivtransport

Adkomst

Fra Voss følg Fv 55, Raundalsvegen til Mjøfjell. Det er mulig å parkere ved togstasjonen. Veien oppover dalen er smal og svingete. Distansen er 32 km. 

I Ulvik er det regelmessig buss til Voss og korrenspondanse videre til Bergen og Oslo. 

Annonse