Panorama Stølsheimen: Solrenningen - Hanekambdalen - Ortnevik

Annonse

Om turen

Panoramatur som tar deg fra fjell til fjord i Stølsheimen. Denne turen er svært variert og viser noe av det vakreste vestlandet har å by på. Turen er krevende og deler går i områder der sti og merking er av varierende standard. Turen kan lett forlenges. Her ligger godbitene som perler på en snor.

Turen starter ved Stølsdammen innerst i Modalen. Sommervei helt opp. Grei parkering ved stistart. Følg god sti langs nordsiden av Stølsvatnet. Videre forbi Steinslandsstølen og innover Vøvringadalen til Solrenningen. Store deler av stien er steinsatt av sherpaer, da den går i myrete og vått terreng. Turen inn til hytta tar ca. 2 timer.

Turen videre går inn i Stølsheimen landsskapsvernområde. Her er det usedvanlig flott natur, duvende daler, brusende elver, småvatn og støler. Følg stien nordover som er merket Åsedalen. Ved den nydelige stølen Alrek er det stiskille. Til Åsedalen går stien videre rett opp i fjellsiden bak Alrekstølen. Denne turen går gjennom stølstunet og nordover langs Storelvi til Hamekambdalen. Her må du krysse elva før du forsetter innover dalen mot Kvervet. Bratt opp Kvervet hvor det flere steder er laget fine trapper i terrenget. På toppen av Kvervet endrer terrenget seg drastisk. Fra lune, frodige daler til goldt, kaldt og steinete terreng. Grønebakkane som ligger på 1200 moh. lever ikke opp til navnet. Her er det grått av stein og hvitt av ny og gammel snø.

I dette området må du være oppmerksom. Her er stiskille til Ortenvik og Sylvarnes. Merkingen er variabel, og mye stein gjør stien flere steder vanskelig å se. Turen til Ortnevik går nå på nordvestsiden av Skjerjavatnet. Til Sylvarnes følger du på nordøstsiden. 

Følg dårlig sti/varding mot Raudfjellet, ned Vardekleivi og videre nordover mot Hegrefjellet. Etterhvert stiskille mot Alrek. Fortsett vestover på sørsiden av Hegrefjellet og ned til Fitjebotnen og Fitjefjellet. Her passeres Rakelbu. Ei sjarmerende lita bu med panoramautsikt over Sognefjorden. Fra Rakelbu 700 moh. går det bratt nedover mot sjøen. Åpent landskap blir erstattet av tett skog. Stien er stort sett greit synlig, men vær obs, og følg godt med. Området er svært ulendt. I utløpet av Ortnevika treffer stien etterhvert på kulturstien mellom Ortnevik og Sylvarnes. De siste 2 km til kaia i Ortnevik går på traktor- og bilvei. 

Denne turen er en virkelig perle i godt vær, men den er krevende. Store deler av turen går i høyfjellsterreng og bratt lende. Mobildekning og merking/varding er variabel. Vær og føreforhold endrer seg raskt. Ha med nødvendig utstyr!

Kart, kompass og annet sikkerhetsutstyr til turen finner du i nettbutikken til DNT og Tursenter i de største byene.

Ortnevik er et trivelig grend med en liten butikk, flere kirker og nydelig natur. Det er båtforbindelse til Noreide på nordsiden av Sognefjorden og langs sørsiden til Sylarnes og Vik. Det er mange fine lokale turmål så har man mulighet anbefales det å settte av flere dager her. Det er mulig å overnatte på grendahuset. I tillegg er hyttene Sylvarnes ( Vik Turlag), Nordalshytten og Brydalsseter ( BHT) kun en liten dagstur unna. Turen til Sylarnes "Langs veglause strender" er spesielt fin. Den må kombineres med båttur med MS Tansøy, da det ikke er veiforbindelse videre østover langs Sognefjorden. Sjekk båttider på Fjord1. Båten går kun 4 dager i uken, med få anløp. 

Anbefalt kart:

Norges-serien: 10046 - Modalen 1:50 000.

Topo-serien: Stølsheimen 1:50 000.

Slik kommer du deg dit

Adkomst

Til/fra Stølsdammen. To alternativer. ca like lang kjøretid.

Alt. 1: Via E39 til Romarheim, videre til Modalen til Steinsland og Stølsdammen.Alt. 2: E16 til Dale, videre til Eksingedalen og Modalen til Stølsdammen.

Til/fra Ortnevik.

Fra Bergen følg E39 nordover til Oppedal. Videre til Ortnevik. Alternativt E39 til Matre, så videre til Stordalalen og over fjellet ned til Bjordal. Derfra videre mot Ortnevik. Dette er flott alternativ om sommeren og tar kun ca. 10 minutter lenger.

Adkomst med offentlig transport

Ja
Annonse